Skocz do zawartości

Abback

OFFLINE Ostatnio: 16 02 2014 23:04
****-

#239980 Battlefield 3 - kilka pokazowych screenów

Napisane przez Celdur w 26 10 2011 - 21:42

Zrobiłem parę screenów żeby mniej więcej pokazać jak ta gra wygląda.
Ustawienia ULTRA, AAx2, AFx4, HBAO
Klucze można już tanio dostać
"BATTLEFIELD 3 PL / ORIGIN / KLUCZ / GRATIS!" http://allegro.pl/battlefield-3-pl-origin-klucz-gratis-i1895372943.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 2

#239462 Jak zadbać o nasz Komputer

Napisane przez makensis w 18 10 2011 - 05:27

Artykuł jest pobieżny, aczkolwiek daje spore pole do dyskusji. Prosiłbym na razie o aktualizację poradnika według poniższych pobieżnych uwag oraz jego sformatowanie w BBCODE:

-Sterowniki - lekarstwo dla naszego komputera, aktualizujemy je regularnie nie unikamy powiadomień o możliwej aktualizacji. Zawsze ściagamy je ze stron producenta danego elementu.

Generalnie zgadzam się. Sterowniki na CD to zazwyczaj bubel optymalizowany pod kątem benchmarków, często potem pojawiają się poprawki nowe wersje etc. Tak samo ma się sprawa z BIOSem. Jedynym wyjątkiem jaki mi przychodzi na myśl są sterowniki od starych kart graficznych, sprzed kilku lat etc. Zrozumiane jest, że aktualne sterowniki nie zastąpią nową kartę graficzną, która wspiera sprzętowo więcej efektów graficznych.

-Zamknięty komputer - Jeżeli mamy jednostkę PC to staramy się mieć zawsze otwartą obudowę aby było lepsze chłodzenie,

Nie zgadzam się. Nowoczesne obudowy umożliwiają prawidłowy obieg powietrza we wnętrzu komputera, a co za tym idzie jego odpowiednie chłodzenie i przedłużają żywotność sprzętu. Poza tym obudowa ma tłumić różne dźwięki wydobywające się z komputera szczególnie te o częstotliwości na którą jest szczególnie wrażliwe ucho człowieka.

Dołączona grafika

Mając otwartą obudowę kolega mający np. laptopa z WiFi może bardzo prosto i łatwo namierzyć twój komputer i odczytać na bieżąco w czasie rzeczywistym kody naciskanej klawiatury, obraz z monitora itp. . Jednym słowem może szpiegować cię i opanować twój komputer.

Brutus, gdzie takie rzeczy usłyszałeś? ;>
Znanym mi przykładem możliwości zdalnego szpiegowania ekranu monitora dawały ekrany typu CRT, gdzie za obraz wyświetlany odpowiedzialne było działo elektronowe generujące znaczną ilość fal elektromagnetycznych..
Do podsłuchu klawiatury używa się raczej skanera z mikrofonem laserowym (więcej: http://kopalniawiedzy.pl/laser-klawiatura-podsluch-atak-bankomat-7094.html ). Nie interesuję się dziedziną szpiegowania także może w tej branży się coś zmieniło..

urządzenie zakłócające o sile do 30 mW jest dopuszczalne bez żadnych konsekwencji

Nie wiem o czym mówisz, znanym mi certyfikatem jest CE/EMC w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej poza tym są jakieś międzynarodowe normy ROHS itp. ale rzadko kto się tym interesuje. Poza tym pole elektromagnetyczne posiada szereg współczynników, które wpływają tak czy inaczej na zakłócenia - częstotliwość, natężenie pola T, gęstość linii Gausa itp.

Dam jeden prosty przykład telefon komórkowy połóż koło radia i włącz stacje na UKF i niech kolega do ciebie zadzwoni wpierw usłyszysz takie pykanie w głośnikach radia a potem dzwonek telefonu to samo jak masz wyłączony telefon i nagle go włączysz za chwilę usłyszysz w głośnikach pykanie jak telefon łączy się z centralą.

Tu masz trochę o falach, wyjaśnione w sposób bardzo przyjazny: http://like-a-geek.jogger.pl/2010/11/03/dlaczego-glosnik-telefon-wielki-pisk/

@brutus Póki co twój wątek ukrywam, aby nie kaleczyć oczu, jednakże daję możliwość jego ponownego otworzenia o ile udowodnisz swoje "tezy".
  • 1

#239423 Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000

Napisane przez Bamber w 17 10 2011 - 18:23

Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000

Wbrew pozorom, myszka komputerowa to bardzo ważna sprawa, w szczególności gdy przesiadujemy przed komputerem przez większą część dnia. Jeżeli jest kiepsko wyprofilowana czy za ciężka, jej używanie powoduje dyskomfort, z czasem męczy, a po kilku latach użytkowania może uszkodzić staw nadgarstka. Często używam komputera i przez dłuższy czas, dlatego kładę spory nacisk na kwestie ergonomii pracy przy komputerze.

Ostatnio w mojej dłoni gości model myszki wyprodukowany przez Microsoft, mianowicie: Wireless Mobile Mouse 4000. Mysz została wyposażona w najnowsze technologie, takie jak: Blue Track, która pozwala pracować na wszystkich powierzchniach płaskich z wyjątkiem powierzchni szklanych i lustrzanych. Model oznaczenia myszek wskazuje ich rozdzielczość, która dla testowanej przez mnie myszy wynosiła ponad 4000DPI. Walory myszki postaram się przybliżyć w dalszej części recenzji.

Towar MS jest starannie zapakowany w przeźroczysty plastik pozwalający się zapoznać z samym kształtem myszki i jej akcesoriami.

Dołączona grafika

W pudełku znajdziemy pomijając mysz, instrukcje obsługi, kartę gwarancyjną, płytę ze sterownikami i kilkoma aplikacjami oraz ulotki informacyjne.

Dołączona grafika

Pierwsze wrażenie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mysz prezentuje się dobrze, wykończenia boczne pokryte są kratowaną antypoślizgową gumą co nadaje myszy pewny uchwyt w dłoni nawet po kilku godzinach pracy. U góry oraz po lewej stronie znajduje się przycisk dodatkowy, który podobnie jak wszystkie pozostałe modele MS możemy zaprogramować przy użyciu specjalnego oprogramowania dołączonego na płycie. Niewielka dioda umieszczona pomiędzy klawiszami myszki sygnalizuje nas o stanie baterii, gdy jest naładowana, chwilę po rozpoczęciu używania myszy świeci się na zielono, gdy stan baterii jest na wyczerpaniu, przypomina nam o tym czerwonym światłem.
Żywotność baterii według informacji podawanych przez producenta wynosi do 10 miesięcy co jest bardzo dużym plusem, jeśli zależy nam na mobilności sprzętu – a to właśnie model dedykowany do zastosowań „laptopowych”.

Komunikacja myszy z komputerem odbywa się w sposób bezprzewodowy za pośrednictwem nanoodbiornika i nadajnika 2.4Ghz. Warto też wspomnieć że odbiornik jest miniaturowy. Po włożeniu do portu USB wystaje zaledwie 8mm.

Dołączona grafika

Dane techniczne:

Rozdzielczość: 4000DPI
Liczba przycisków: 4
Łączność: bezprzewodowa
Zasięg: do 10m
Pasmo pracy: 2.4Ghz
Złącze podłączeniowe: USB
Rodzaj zasilania: 1x Bateria AA
Typ sensora: Blue Track (laserowa)

Szczegółowe wymiary:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Jak sami widzicie mysz jest małych rozmiarów, dlatego główne jej przeznaczenie to praca z laptopami ale użytkownicy PC-tów też nie będą mieli z nią problem. Mysz świetnie porusza się po każdej powierzchni bez najmniejszych zacięć.

Sterowniki i aplikacje dołączone do myszy

Po włożeniu do portu USB odbiornika system rozpoznał urządzenie i zaczął instalować wbudowane w Windows sterowniki. Jednak aby w pełni korzystać z dobrodziejstw gryzonia należy zainstalować oprogramowanie z dołączonej płyty. Instalacja przebiegła bezproblemowo i szybko.
Aplikacja IntelliPoint 7.0 umożliwia zdefiniowanie funkcji czterech przycisków i parametrów rolki. Przycisk po lewej stronie myszy jest standardowo zaprogramowany na wstecz, natomiast rolka na przełączanie okien 3D. Do wyboru mamy wiele opcji – dla każdego coś miłego ;> Oprogramowanie jest niestety w języku angielskim, jednak odpowiednie ustawienie myszy nie powinno sprawić większych problemów osobom nie znającym angielskiego dzięki dość intuicyjnym ilustracjom.

Dołączona grafika

Podsumowanie:

Microsoft Mobile 4000 to praktyczna i funkcjonalna mysz pod złącze USB. Dostępne kolory produktu to: czarny, zielono-czarny. Mysz została wykonana w technologii optycznej, która z powodzeniem wypiera przestarzałe konstrukcje kulkowe. Dzięki niewielkim gabarytom doskonale nadaje się zarówno do komputerów stacjonarnych jak i do laptopów. Jest do tego energooszczędna co zapewnia nam nieprzerwaną pracę na.. długie miesiące. Osoby ceniące sobie estetyczny wygląd bez ciągnących się kabli ucieszy fakt, że mysz łączy się z komputerem bezprzewodowo za pośrednictwem nanoodbiornika dzięki któremu nawet z 10m praca na komputerze będzie możliwa. Gryzoń posiada 4 przyciski, w tym 2 multimedialne. Przydatną opcją jest sygnalizacja rozładowania baterii.
Z całą pewnością mogę polecić ten produkt Microsoft.

Cena rynkowa: od 94 pln do 160pln

Zalety:
+ Bardzo dobra jakość wykonania (elementy są spasowane i nic nie trzeszczy)
+ Ciche klikanie przycisków z wyjątkiem wcześniej wspomnianego scroola
+ Technologia Blue Track
+ wyprofilowana dla osób prawo i leworęcznych
+ Duża liczba opcji oprogramowania
+ Długa żywotność baterii (aż do 10 miesięcy)

Wady:
- Głośny „klik” środkowego przycisku myszy
- Podatny na porysowania spód myszy

[warn=Bamber]
Recenzja wykonana dla forum.tweaks.pl
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez zgody autora zabronione.
[/warn]
  • 1

#238780 LG Optimus Black - recenzja

Napisane przez Krzychu25 w 07 10 2011 - 18:52

Wprowadzenie
Dołączona grafika

Miesiąc temu kupiłem telefon LG Optimus Black, który pojawił się na rynku w drugim kwartale 2011 roku,
więc jest to całkiem świeży model. Równocześnie z nim pojawiły się też dwa inne modele, LG Optimux 2X
oraz LG Optimus 3D. Czy dobrze zrobiłem wybierając akurat ten model? Za chwile się przekonamy.

Wyposażenie
W eleganckim pudełku, zamykanym na magnetyczny zatrzask, swoje miejsce znalazł telefon oraz kilka akcesoriów:
-kabel USB
-modularna ładowarka
-dokanałowe słuchawki
-parę papierków od LG (gwarancja, instrukcja etc.)

Pierwsze wrażenia
Zanim przejdę do opisu moich pierwszych wrażeń, przedstawię najciekawsze smaczki ze specyfikacji technicznej Blacka:
System operacyjny: Android 2.2.2 z nakładką OptimusUI z planowanym updatem do 2.3
Wymiary (wys. x szer. x grub.): 121,00 x 63,50 x 9,20 mm
Waga: 109,00 g
Procesor: TI OMAP3630 o taktowaniu 1GHz
Pamięć RAM: 512MB
Pamięć ROM: 2GB (1GB dostępny dla użytkownika)
Aparat: 5MPx
Drugi aparat (kamera do video rozmów): 2Mpx
Nagrywanie wideo: 720p 23FPS
Resztę specyfikacji można znaleźć tutaj http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/optimusblack/

Dołączona grafika

Producent chwali ten telefon jako jeden z najcieńszych i najlżejszych smartphonów świata i muszę przyznać
mu rację. Zaledwie 9mm grubości, czyli mniej nawet od iPhona4, a do tego waga – 109g, sprawiają, że świetnie
leży w dłoni, a nadgarstki nie bolą nawet po dłuższej sesji Angry Birds. Mimo 4 calowego wyświetlacza trzyma
się go pewnie i nie ma się uczucia jakby zaraz miał wysunąć się z ręki.

Obudowa i wykonanie
Urządzenie wykonane jest dość solidnie, jednakże pokrywa od baterii skrzypi pod naciskem, jednak dzięki doświadczeniom
z G1 szybko uporałem się z problemem za pomocą taśmy klejącej, dzięki temu telefon jest naprawdę porządny.

Dołączona grafika
Przód telefonu to w większości duży ekran o przekątnej 4” oraz rozdzielczości WVGA czyli 800x480. Został on
wykonany w technologii NOVA, która zapewnia niesamowitą jasność przy zmniejszonej konsumpcji energii, dzięki
temu nawet w słoneczny dzień, kiedy posiadacze AMOLEDów będą skrupulatnie zasłaniać ekran rękami, nie trzeba
będzie się martwić o widoczność. Jakość wyświetlanego obrazu jest bardzo dobra, a tekst ostry i czytelny, tylko
kolory trochę blade. Powyżej znajduje się logo LG, od którego na lewo znajdują się: kamera do wideo rozmów(2Mpx),
czujnik zbliżeniowy oraz czujnik natężenia światła. Na górnej krawędzi znalazł swoje miejsce głośniczek do rozmów.
Całość pokrywa warstwa szkła Gorilla Glass.

Dołączona grafika
Black nie posiada z przodu żadnych fizycznych przycisków, zastąpiono je dotykowymi: menu, home, wstecz i szukaj.
Początkowo bałem się o ich skuteczność i wygodę działania, jednakże zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony,
działają szybko i precyzyjnie, a ich naduszenie jest potwierdzane delikatną wibracją. Niektórzy mogą powiedzieć
„a co jeżeli będę chciał przesunąć kursor a mam grube palce?” na to odpowiedź znajdzie się w dalszej części,
w której opisze tzw. „GestureUI”.

Dołączona grafika
U góry umieszczono standardowe złącze Jack 3.5mm, gniazdo microUSB chronione przez przesuwaną zaślepkę
oraz przycisk Power, który służy również do usypiania i wybudzania telefonu.

Dołączona grafika
Po lewej stronie znaduje się połączone przyciski głośniej ciszej oraz tajemniczy klawisz G, o którym jak
wyżej obiecałem, napiszę później.

Dołączona grafika
U dołu znajduje się mikrofon,

Dołączona grafika
a po prawej stronie nie ma absolutnie nic.

Dołączona grafika
Z tyłu znajdziemy głośnik, aparat fotograficzny z diodą doświetlającą obok którego widnieje napis „with Google”

Interface OptimusUI oraz śmieci od LG

Rodzina trzech nowych Optimusów została wyposażona w interface Optimus UI. W pierwszej chwili jest on dość
przyjemny dla oka jednakże już po kilku chwilach boli brak konfigurowalności. Sam szybko przesiadłem się na
darmowego Lauchera Pro. Kolejnym wielkim minusem jest milion pięćset bezużytecznych aplikacji od LG, typu
SmartShare, LG World, Remote Call. Zajmują one tylko pamięć wewnętrzną jak i operacyjną. O reszcie interface’u
nie bedę się rozpisywać, bo android jaki jest każdy widzi.

Jedną z niewielu możliwości customizacji lauchera od LG jest możliwość zmiany stylu listy aplikacji. Może być ona przewijana pionowa albo poziomo

Multimedia
Nie widzę sensu opowiadać o odtwarzaczu, galerii i innych tego typu sprawach, bo wygląda to identycznie jak wszędzie,
a poza tym każdy może zainstalować sobie lepszy dla niego zamiennik. Warto jednak nadmienić, że telefon potrafi
płynnie odtworzyć film w rozdzielczości 720p (używając zewnętrznej aplikacji odtworzymy prawie każdy format),
jednakże odbija się to na żywotności baterii.

Słuchawki dołączone do zestawu są po prostu tragicznej jakości, dźwięk jest płytki i nie można mówić o jakimkolwiek
basie. Po podłączeniu innych słuchawek dźwięk był według mnie przyzwoity, jednakże nie jestem wielkim audiofeelem
i HS-800 są dla mnie wystarczające.

Jak multimedia to i aparat, który nie jest najmocniejszą stroną Blacka, jednakże nie powinniśmy spodziewać się cudów.
Jakość zdjęć jak na telefon jest wystarczająca, dzięki autofocusowi są ostre, a i szumów nie uświadczymy zbyt wiele.
Aparat idealnie nadaje się do robienia zdjęć notatek lub brakujących w książkach stron, więc jak dla ucznia – ideał.
Przykładowe zdjęcia
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika

Black potrafi kręcić filmy w standardzie 720p przy 23kl/s. Obraz nie jest najwyższej jakości, ale można całkiem
przyjemnie udokumentować coś na szybko. Do kręcenia dłuższych filmów raczej nie polecam. Chyba nic więcej nie
trzeba pisać, sami zobaczcie przykładowy materiał wideo:
http://www.youtube.com/watch?v=VFvSEgGOLDo
http://www.youtube.com/watch?v=jPFNWH9iz_w

Testy syntetyczne aka benchmarki oraz wydajność w praktyce
No a teraz to co na forum komputerowym lubimy najbardziej, czyli różnego typu benchmarki! Użyję kilku
najpopularniejszych, aby każdy kto jest chociaż trochę w temacie mógł się zorientować.

Benchmarki były wykonywane na świeżo uruchomionym systemie, po uprzednim odczekaniu kilku minut aby
wszystko mogło się „ułożyć”. Jako ciekawostkę dodam, że po włączeniu telefonu mamy do dyspozycji
jedynie 150MB pamięci ram. Sytuacja jest wywołana przez śmieci od LG, o których już mówiłem, można
je jednak usunąć po odblokowaniu dostępu do konta Roota. Mamy wtedy do dyspozycji ponad 220MB.

No to na dobry start - Browsermark, sprawdza on wydajność przeglądarek internetowych. Do testu
została użyta przeglądarka Opera Mobile, stockowa odmówiła posłuszeństwa
Dołączona grafika

Drugą aplikacją jest Peacekeeper, napisany przez twórców 3DMark’a i PCMark’a testuje on przeglądarki
internetowe pod kątem przetwarzania tekstu, renderowania stron, generowania różnego typu struktur
danych, można to nazwać czymś w rodzaju „testu w warunkach naturalnych”. Dla porównania dodam,
że Desire HD osiąga w nim 660pkt.
Dołączona grafika

Kolejne syntetyki to Quadrant oraz AnTuTu. Badają one wydajność procesora,
układu graficznego (2D i 3D) oraz pamięci ram
Dołączona grafika

Starczy już tych smarków. Teraz czas na gry. Tutaj LG Optimus Blacka pokazuje na co go stać.
Procesor TI OMAP o taktowaniu 1GHz w parze z GPU PowerVR SGX530 jest w stanie płynnie obsłużyć
zdecydowaną większość, jeżeli nie wszystkie, gry, które działają na innych jednordzeniowych
Androidach. Ewentualne problemy wynikają raczej z winy softu od LG aniżeli samego hardware’u.
Kiedy tylko ukaże się w pełni działająca i stabilna wersja CyanogenModa dodam porównanie.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Internet
Przeglądarka którą znajdziemy w Blacku to ta sama jaką można znaleźć w innych Androidach. Nie
jest ona ani specjalnie ładna, ani szybka, ani praktyczna, ma za to jedną wielką zaletę, wyświetla
strony bez żadnych błędów i w taki sam sposób jaki widzimy je na ekranie komputera. Oczywiście
obsługuję funkcje pinch-to-zoom, która działa bardzo płynnie. A teraz czas na naganę dla LG. Gdy
zmienimy stronę główną z domyślnej na jakąkolwiek inną na ekranie naszego telefonu pokaże się
bardzo niemiły komunikat mówiący o zawieszeniu się programu. Jedynym sposobem aby przestał wyskakiwać
jest wyczyszczenie danych aplikacji. Aby nie było nieporozumień – dzieje się tak tylko z domyślną przeglądarką.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Akumulator
W Blacku znajdziemy akumulator litowo-jonowy o pojemności 1500mAh, lecz czy to wystarczy w połączeniu
z 4” ekranem, 1GHz procesorem oraz mocnym GPU?
Według mnie tak. Smartphone bez problemu wytrzymuje cały dzień średniego użytkowania (godzina-dwie gier 3D,
godzina surfowania po internecie, parę rozmów, sms’ów, kilka obejrzanych filmów na YT) z zapasem 30-40%.
Ograniczając użytkowanie do minimum możemy wydłużyć ten czas nawet 3 dni.

Niestety znów muszę ganić LG. Ładowarka dostarczona z kompletem ma napięcie ładowania 4.8V, gdy ładuję
nią telefon, akumulator wytrzymuje o połowę krócej w porównaniu do ładowania z USB lub ładowarki o napięciu 5V.
Różnica 0.2V wydaje się bardzo niewielka, lecz w praktyce to się zmienia. Nie jest to tylko moim wymysłem, parę
osób z forum poświęconym Androidowi też zauważyło tą zależność. Moja rada? Nawet nie wyjmujcie z pudełka ładowarki od LG.

Podsumowanie

Dołączona grafika

LG Optimus Black to wysoka wydajność za rozsądną cenę. Telefon spodoba się szczególnie osobom które
chcą aby smartphone po prostu działał i nie kosztował 1.5 tysiąca. Nowy egzemplarz można dostać na
allegro za 800-900zł i jest to według mnie bardzo uczciwa cena. Jeżeli ktoś nigdy wcześniej nie miał
kontaktu z Androidem to powinien skierować swój wzrok właśnie na P970.

Bardzo spodobał mi się minimalistyczny wygląd Blacka. LG pokazało, że można ciekawie zaprojektować telefon i nie musi on wcale wyglądać jak iPhone.

Główne zalety:
+dobre wykonanie
+wysoka wydajność
+bardzo cienki i lekki
+bardzo jasny ekran
+odtwarzanie i nagrywanie filmów HD
+nie wiesza się, ani nie zacina
+dobry akumulator
+GestureUI

Największe wady
-beznadziejne słuchawki dołączone do zestawu
-ładowarka dołączona do zestawu
-czasem coś zaskrzypi
-OptimusUI

Zakaz rozpowszechniania bez zgody autora. Przygotowane specjalnie dla forum.tweaks.pl

• 1

#238672 Laptop Packard Bell TK85 Recenzja

Napisane przez jackass w 06 10 2011 - 16:18

Czy znacie markę Packard Bell? Przyznam, że w naszym kraju nie jest ona zbyt znana. W roku 2008, firma Packard Bell została przejęta przez Acer , dzięki czemu obydwa połączone podmioty stanowią trzecią największą na świecie spółkę komputerową. Marka PB na rynku komputerów istnieje już od 1986r.

Dziś chciałbym wam przedstawić notebooka tej marki a dokładniej Packard Bell Easy Note TK85. O podanych niżej parametrach:

Dołączona grafika

Specyfikacja

Procesor : Intel Core i3-380M 2,53GHz
2 rdzenie , 32nm , pamięć podręczna L3: 3MB
Pamięć : 4GB DDR3 1333MHz , (max 8GB)
Grafika : AMD Radeon HD6370M 512MB GDDR3 , DirectX: 11
Ekran : 15.6” 16:9 HD LED LCD 1366x768 błyszcząca ,
( matryca LG , Model LP156WH2-TLEA )
Dysk : WD 320GB 5400rpm (WDC WD3200BPVT-22ZES)
Napęd : MATSHITA DVD-RAM UJ8A0AS
Urządzenia sieciowe :
Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter
Broadcom NetLink ™ Gigabit Ethernet
Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
Karta dźwiekowa : Realtek High Definition Audio , ( Realtek ALC272 )
Dodatkowe : kamerka internetowa 1.3 Mpx, czytnik kart pamięci,
Złącza : HDMI, D-Sub, 3x USB 2.0
Bateria : 6 komorowa 48Wh (10,8V/4400mAh)
Waga : 2,65 kg
Wymiary :
(szer. głeb. wys.) 38 x 25 x 3,3 cm

System : Windows 7 Home Premium 64 bit
Oprogramowanie :
Microsoft Office 2010 Starter
Nero 9
Norton Internet Security (60 dni)
Norton Online Backup (30 dni)
Adobe Photoshop Elements 8 (Full)

Materiał obudowy:

pokrywa – matowe chropowate tworzywo z metalowym logo z prawej strony
ramka ekranu - błyszczący plastik
panel roboczy – matowe chropowate tworzywo
spód i boki - matowy plastik

Głośność:

• Bez obciążenia - bardzo cicho
• Przy dużym obciążeniu - nadal w miarę cicho
• Napęd optyczny - cichy szum

Rozmieszczenie złączy:

Lewy bok:
Gniazdo zasilające
D-Sub
LAN
HDMI
1x USB 2.0
Audio in/out

Przód:
Czytnik kart pamięci
Diodki informacyjne

Prawy bok:
Napęd optyczny
2x USB 2.0

Laptop posiada procesor Intel core i3 oznaczony jako 380M, pracujący z częstotliwością 2,53 GHz. Procesor ten jest układem dwurdzeniowym, jednak dzięki zastosowaniu technologii HyperThreading potrafi przetwarzać jednocześnie 4 wątki. Współczynnik poboru mocy TDP wynosi 35W
Za wyświetlanie obrazu odpowiada ekran z podświetleniem LED o przekątnej 15,6-cala. Maksymalna, jak i typowa rozdzielczość matrycy wynosi 1366x768 pikseli (16:9). Jest to konstrukcja błyszcząca , co większość osób może uznać za wadę, bowiem utrudnia korzystanie z komputera w silnym świetle. Jakość wyświetlanego obrazu stoi na wysokim poziomie. Sporym plusem są intensywne i żywe kolory oraz mocne podświetlenie.

Jeśli chodzi o grafika laptop posiada dedykowany układ graficzny Radeon HD6370M który poradzi sobie z płynną grą w z większością średnio wymagających gier. Podczas grania w CallofDuty MW2 średnio możemy uzyskać ok 30-35fps w rozdzielczości 1366x768 i detalach na high. Podobnie w przypadku NFS P.S ok 30fps w rozdzielczości 1280x720 , wszystko na high.
Dźwięk jest przeciętnej jakości , laptop posiada niestety tylko jeden głośnik. Ale w tej cenie to raczej standard.

Klawisze mają niewielki skok, a ich naciśnięcie jest wyraźnie wyczuwalne co ułatwia pisanie. Z powodu dołączenia bloku numerycznego strzałki zostały przesunięte w lewo i wsadzone pod klawisz Shift, co wiązało się z koniecznością ich pomniejszenia.
Touchpad jest całkiem precyzyjny. Pod nim umieszczono jeden przycisk. Spełnia on oczywiście podwójną rolą, zastępując prawy i lewy przycisk myszy.

Pod względem kultury pracy model TK85 wypada przyzwoicie. Jeżeli nie będziemy go zbytnio obciążać wentylator nie będzie zakłócał naszego spokoju. W stanie spoczynku, bądź podczas pracy z przeglądarką internetową jest on niemal niesłyszalny. Podczas mocnego obciążenia CPU i GPU natężenie dźwięku wzrośnie jednak nie jest zbytnio irytujące.
Jeśli chodzi o temperatury sytuacja wygląda przyzwoicie podczas normalnej pracy procesor osiąga temperature w okolicach 40st , a dysk w okolicach 37st. Podczas mocnego obciążenia np. podczas grania w CallofDuty MW2 temp procesora dochodzi to 65st ale nie przekracza tej wartości. Temperatura podzespołów nie przekłada się na temperaturę obudowy. Nawet po dłuższym czasie nie nagrzewa się ona zbyt mocno.

Producent dołącza do laptopa 6-komorową baterie o pojemności 4400mAh/47Wh.
Podczas przeglądania internetu z włączoną kartą bezprzewodową bateria trzyma ok 2,5h tyle samo też podczas oglądania filmu na DVD z wyłączoną kartą. Podświetlenie w obu przypadkach wynosiło ok 25%.

Obudowa jest wykonana z plastiku, jednak jest to materiał dobrej jakości. Nie uświadczymy tutaj żadnych oznak skrzypienia, czy nadmiernego uginania się notebooka. Większość elementów ma chropowata powierzchnie na której nie ujrzymy odcisków naszych palców co jest spora zaletą. Obudowa jest matowa i odporna na zarysowania. Całość prezentuje się dość elegancko , prostota i zero niepotrzebnych udziwnień. Na pokrywie umieszczono niewielką aluminiową wstawkę z logo producenta. Zawiasy działają z oporem a całość jest stabilna.

Nad klawiaturą znajdziemy głośniki, kontrolki informujące o stanie pracy sieci bezprzewodowej i dysku twardego oraz przycisk zasilania podświetlany na niebiesko. Na dole znajdują się dwie diody zasilania i baterii, oraz touchpad. Pod spodem znajdują się otwory wentylacyjne jak i klapka ułatwiająca dostęp do dysku twardego, oraz pamięci RAM .

Ten model to to udana i przemyślana konstrukcja, która powinna zadowolić większość użytkowników , posiada wydajny procesor oraz dedykowaną karte graficzną która pozwala na uruchomienie także wielu gier.

Zalety:
Mocny procesor jak na tą cenę
Dedykowana grafika
Dość cichy
Dość dobra jakość wykonania , obudowa odporna na zarysowania.
Jakość obrazu
Cena

Wady:
Średniej jakości dźwięk

Foto:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Cena laptopa to ok 1600zł

• 2

#238561 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez jackass w 04 10 2011 - 16:52

Samsung F3 lub WD Blue (AAKX)

http://www.morele.net/dysk-samsung-500-gb-sata-ii-7200-rpm-16-mb-ncq-hd502hj-244769/
http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/
  • 1

#238546 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez jackass w 04 10 2011 - 09:55

kup zewnętrzny dysk HDD
  • 1

#238542 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez DonAdriano w 03 10 2011 - 23:38

Witam że tak podepnę się do tematu. . . .
Szwagier zadał mi ostatnio pytanie jaki dysk albo inaczej co kupić do przechowywania dużej ilości danych aby były jak najbardziej trwałe chodzi o masę zdjęć robionych przez Lustrzanke jedno zdjęcie waży około 10MB więc płyty DVD odpadają a tym bardziej że po paru latach może być problem z odczytem.
Dyski HDD ładnie potaniały 1 tera można wyrwać za 200zł nawet mniej a zdjęć co nie maiara wejdzie ale chodzi o awaryjność hmmm odpowiedziałem mu że na to nie ma reguły może paść po dwuch dniach a może i po dziesięciu latach tak jak to jest z moją WD 80GB do teraz śmiaga nawet w nowym kompie a już ma z 9 lat.

Dysk byłby Podłączony tylko na czas zapisu zdjęć po czym odstawiany na półę obok książek od czasu do czasu przecierany z kurzu (oczywiście myślę tu o zewnętrznym).

I moje pytanko czy od takiego leżakowania HDD też może dostać zawału ?

A i nie chodzi tu o szybkość pamięci zapis-odczyt tylko o trwałość.
  • 1

#238471 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez fernandez w 02 10 2011 - 14:18

mozesz smialo brac tego Hitachi, jest to bardzo dobry dysk :)
  • 1

#238434 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez IntelInside w 01 10 2011 - 18:54

WD Caviar z SATA II, 1.5TB, 245zł: http://krsystem.pl/-item-8179.html Całe życie używam dysków od WD i żaden jeszcze nie zawiódł.
  • 1

#238416 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez kuba_kubi w 01 10 2011 - 14:56

Ja niedawno kupowałem Samsunga F3 1TB tu tescik i nie moge narzekac, wiadomo nie jest to ssd ale za ta cene to 16GB mozna ledwo wyrwac :/
  • 1

#238567 Zakup HDD za ok 200 zł :) Serial ATA

Napisane przez Ymo w 04 10 2011 - 18:32

Ja od naprawdę wielu lat utrzymuje serwer w którym zawsze było przynajmniej 9 dysków.

Samsung-i SpinPoint zawsze przeżywały najdłużej od czasów niektóre dyski z serii SV SN (40-160GB) przeżyły prawie 10 lat

Seagate (testowałem tylko Barracudy) 7200.10 oraz 7200.7 przeżywały max. 5-6 lat częstą usterką był Click of death rzadko pojawiały się typowe reallocated_sector_count.

WD miałem tylko stare Caviar-y 40-60GB kilka Blacków 160-320GB SATA2 oraz ogromne ilości dysków WD Green WD__EARS 1-3TB. Stare Caviary były dosyć specyficzne po 3-4 latach pojawiały się pierwsze reallocated_cestor_count ale był to ilości 1-20 i na poziomie do 20 utrzymywały się aż do 6-7lat. Pierwsze Black były już zupełnie inne, bardzo ciepłe, ale mimo ciągłej pracy wytrzymywały aż 6-7lat. Nowe dyski WD Green których ma około 20-30 sztuk są zbyt nowe aby je oceniać ale mają pozytywne strony np. utrzymują temp do max. 31-32C nawet pod dużym obciążeniem, są dosyć ciche i nawet po 2-3 latach nie widać jakichkolwiek błędów. Głównym problemem WD Green to: przeciętny pobór energii (wcale nie niski), domyślny czas do parkowania głowicy na poziomie 8s co w niektórych modelach powodowało że load_cycle_count rosło bardzo szybko (WD oficjalnie mówi że dyski wytrzymują 300tyś load_cycle_count) miałem kilka sztuk które po 1-2 latach miały 400-500tyś i nadal działały. Firma WD oferuje program WDIDLE3 który jest w stanie przestawić czas parkowania głowicy w zakresie 5s-5minut lub wyłączenie całkowite timer-a, niestety trafiły mi się sztuki które po ustawieniu "disable timer" klikały co 1s głowica (1s/parkowanie) a po ustawieniu 5 minut parkowały po około 5-8s. Dyski do laptopów WD z serii Blue są dobre ale ich dużą wadą jest dosyć wysoka temp. pracy na poziomie 40-45C

Hitachi - kiedyś IBM, 40-80GB PATA były zimne, ale ogromna ich liczba cierpiała na potężną wadę która powodowała Click of death dlatego nazwano je od ich własnej nazywa DeathStar (oryginalnie Desk Star) nowoczesnych dysków SATA 3,5" nie posiadałem bo były mało popularne ale miałem kilka Hitachi TravelStar 320GB oraz 500GB który niestety są zbyt nowe aby je oceniać. Pozytywna strona tych dysków to niski pobór energii, bardzo cicha praca.

Reasumując:
Polecam każdego Samsung-a ponieważ są to dyski technologicznie najbardziej zaawansowane i od wielu lat bardzo bezawaryjne.
WD Green >500GB także mogę polecić ale należy sprawdzić czy WDIDLE3 działa z nimi poprawnie bo inaczej ilość parkowań może je wykończyć.

Tylko nie piszcie że jakaś firma jest zła lub dobra na podstawie 1 lub nawet 10 dysków, bo to sprawa indywidualna aby faktyczne coś stwierdzić wielkość próby musi być sensowna. Należy też mieć na uwadze fakt że dysk zużywa się różnie w zależności od sposobu ich użytkowania, wiele dysków 3,5 kończy swoje życie szybko z powodu wibracji, kopnięć w obudowę, wysokich temperatur, wadliwych zasilaczy. Wiele osób tak właśnie traktuje swoje dyski a potem pisze że się zepsuły, a nie wiedzą że ogromna ilość dysków 3.5" nie posiada ramp dla głowic w stanie spoczynku a zamiast tego pakuje je w specjalnym miejscu na pow. talerzy co w przypadku wibracji lub nawet maleńkiego upadku (nawet w stanie spoczynku) kończy się śmiercią lub częściowym uszkodzeniem głowicy.

Należy też ponownie zapoznać się z definicją badsector-a na współczesnym dysku który nie jest już tym czym był kiedyś. Dziś system SMART który jest implementowany w każdy firmware gdy wykryje uszkodzony sektor przemieszcza go w inne miejsce na powierzchni talerza co powoduje że uszkodzenie danych jest stosunkowo rzadkie.
  • 1

#238381 [Sprzedam] Nintendo Wii Black Edition + Chip Fusion (600zł)

Napisane przez Celdur w 30 09 2011 - 20:54

Chłopie na allegro to wystaw i daj tu linka.
Z forum nikt nie kupi nawet za 300 :)
  • 1

#90936 [FAQ] POLECANE ZESTAWY KOMPUTEROWE od 1400zł do 6500zł na STYCZEŃ

Napisane przez jackass w 20 03 2008 - 19:11

WITAM

OTO POLECANE ZESTAWY KOMPUTEROWE W OKREŚLONYCH PRZEDZIAŁACH CENOWYCH

Zestawy przystosowane są do różnych zastosowań. Wszystko jest odpowiednio dobrane pod względem cena/wydajność. Wszystkie zestawy posiadają markowe zasilacze , a nie no-name tak jak większość szrotu z allegro i marketów. Wszystkie zestawy zapewniają także późniejszą rozbudowę.

Wszystkie zestawy nadają się do OC (podkręcanie) , ale warto zmienić w tym przypadku cooler na procesorze na wydajniejszy.

STANOWCZO ODRADZAM Kupowanie gotowych komputerów na Allegro i innych sklepach bądz marketach typu: MediaMarkt , Vobis , Avans itp.

Montowane są tam mocne procesory , na słabych przestarzałych płytach głównych , oraz słabiutkie karty graficzne typu: GeForce GT240 1024MB DDR2 / GT440 1GB. (Miarą wydajności grafiki nie jest liczba pamięci!) Montuje się także beznadziejne zasilacze "no-name" które mogą doprowadzić do spalenia nawet całego komputera! Tak przedstawia się większość gotowców którym mówimy stanowcze NIE!

STOP gotowcom z Dołączona grafika i sklepów typu Media Markt , Vobis , Avans itp.

( ZOBACZ)-link.

Najlepiej samemu dobrać części i zamówić je w jakimś dobrym i tanim sklepie komputerowym. Jednym z najlepszych sklepów z dużym asortymentem i najniższymi cenami jest sklep: Morele.net Wystarczy zamówić podane niżej części i w komentarzu do zamówienia wpisać hasło „tweaks.pl” a oni przyślą wszystko złożone w całość , koszt montażu przy zakupach powyżej 1500zł to 1zł a wysyłka jest Gratis tylko specjalnie dla użytkownik forum Tweaks.pl

Pamiętaj! Należy tylko w komentarzu do zamówienia wpisać hasło „tweaks.pl”

Ceny z sklepu:Morele.net.pl
Dołączona grafika

Ostatnia aktualizacja 01.12.2011r!!!

* - Uwaga w ostatnim czasie ceny dysków HDD poszły w góre nawet o 200% ! Spowodowane jest to powodzią w Tajlandi gdzie znajdują sie fabryki Seagate i WD do których należy 90% rynku.

Zestawy do gier

1400zł

Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
Płyta główna MSI 870-C45
Pamięć Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz) CL9 Blu
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD6670 1GB
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) * *
Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP (SH-222AB/BEBE)
Zasilacz Chieftec GPA-400S8
Obudowa Tracer ARAMIS bez zas. grey-black

1600zł

Procesor AMD Phenom II X2 555BE, AM3 3.20GHz
Płyta główna MSI 870-C45
Pamięć Good Ram GY1600D364L9/4GDC
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTS450 1GB
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) * *
Zasilacz Chieftec GPA-500S8

1900zł

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black Edition
Płyta główna MSI 870-C45
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6770
Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

2300zł

Płyta główna ASRock 870 EXTREME3 R2.0
Karta graficzna Sapphire Radeon HD6850 1GB
Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W

raczej takie minimum do najnowszych i najbardziej wymagających gier

2400zł

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6870 1GB

2600zł

Procesor AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz ,
Płyta główna ASRock 970 Extreme4
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6870 1GB

zalecany monitor min 22" o rozdzielczości min: 1680x1050

2800zł

Procesor AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz , przydałoby się OC w okolice 3,8-4GHz
Płyta główna ASRock 970 Extreme4
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX560 Ti 1GB
Zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+

3100zł

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz , przydałoby się OC w okolice 4,2GHz
Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3)
Karta graficzna Power Color AX6950
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) *

3200zł

Pamięć G.Skill F3-12800CL9D-8GB
Karta graficzna Power Color AX6950
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) *

3600zł

Karta graficzna Gigabyte GV-R697OC-2GD-1.0
Obudowa Cooler Master RC-430-KWN1

zalecany monitor 22" o rozdzielczości min: 1920x1080

4100zł

Płyta główna ASRock P67 EXTREME6 (B3)
Karta graficzna Gigabyte GV-R697OC-2GD-1.0
Obudowa Cooler Master RC-430-KWN1
Zasilacz XFX 650W Modular 135mm 80+ bronze

zalecany monitor min 22" o rozdzielczości min: 1920x1080

4500zł

2x Karta graficzna Power Color AX6950
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) ,
Obudowa SilentiumPC Gladius 800 Window Pure Black Plexi
Zasilacz XFX 650W Modular 135mm 80+ bronze

zalecany monitor min 23" o rozdzielczości min: 1920x1080

6500zł

Procesor Intel Core i7-2600K/3.4GHz LGA1155 , raczej konieczne OC w okolice 4,5GHz
2x Karta graficzna Gigabyte GV-R697OC-2GD-1.0
Dysk SSD OCZ AGT3-25SAT3-60G
Obudowa SilentiumPC Gladius 800 Window Pure Black Plexi
Zasilacz Antec TruePower New 750W TP-750

zalecany monitor min 24" o rozdzielczości powyżej: 1920x1080

Zestawy do internetu, prac biurowych, programów.

[b]
1100zł

Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
Płyta główna ASRock 880GM-LE ( grafika zintegrowana )
Pamięć Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz) CL9 Blu
Zasilacz Chieftec GPA-400S8

1400zł

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QuadCore 3.2GHz
Płyta główna ASRock 880GMH/U3S3 ( grafika zaintegrowana )
Zasilacz Fortron FSP400-60APN 85+

2000zł

Procesor AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD6670 1GB

2500zł

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz ,
Zasilacz XFX Core 450W 135mm 80+

3000zł

Procesor Intel Core i7-2600K/3.4GHz LGA1155
Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W modularny SLI

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAQ stworzony przez jackass.
Rozpowszechnianie możliwe bez zgody autora ale z dopiskiem: FAQ stworzony przez jackass z forum.tweaks.pl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 10

#237502 Mam problem z sformatowaniem Windows'a Xp

Napisane przez bierek1989 w 15 09 2011 - 21:06

sry ze off ale #brutus3 wiedziałem, że to napiszesz... Twoje posty zawsze wyglądają identycznie i na wszystko masz 1 rozwiązanie;)
  • 1