Skocz do zawartości

Zdjęcie

zmana chłodzenia / za wysoka temperatura CPU

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 04 03 2008 - 15:15

Mam problem co do założenia innego chodzenia procka na oryginalnym się strasznie grzeje (ok70-74oC). Myślałem o
tym: http://www.cooling.pl/scythe-ninja-plus-re...odukt,1307.html lub wersji mini, ale nie wiem czy mi się zmieści... Mam płyte p4p800s se, procesor 2,66d
PILNE :rolleyes:

• 0

#2 norton

norton

Stały użytkownik

• 283 postów

Napisano 11 03 2008 - 20:58

Weź miarkę, otwórz obudowę i sam zobacz, bo możliwe że zmieści się a o coś na płycie głównej będzie zawadzało.
Przecież i tak będziesz musiał otworzyć budę, żeby zmienić chodzenie.
Wymiary: 110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm

• 0

#3 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 12 03 2008 - 09:29

Napisz dokładnie jaką masz płyte i obudowę
  • 0

#4 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 12 03 2008 - 19:06

Płytę już podał, P4P800S SE, a więc ASUS...
  • 0

#5 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 12 03 2008 - 23:19

Najpierw zdejmij obudowę i mocno dmuchnij płuckami na radiatory od procesora. Mi kiedyś po takiej "operacji" temperatura spadła o 15 stopni!
  • 0

#6 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 13 03 2008 - 12:16

Obejrzałem tego asusa i mam watpliwosci czy ninja tam w ogóle wejdzie

http://www.ixbt.com/mainboard/asus/p4p800-...00-se-board.jpg

Wydaje mi się że będzie haczyć o te kondensatory przy ramce - podobną sytuację miałem na starej Gigabyte K8NE i Ninja stała i czekała na nowy sprzęt

W obudowe byle jaką tez nie włozysz Ninji, musi miec przynajmniej 20,5-21 cm szerokości (zalezy od zamocowania tacki na płytę) - mi w starym modecomie wchodziła na styk -dałe się zamknąc obudowę, ale trochę się wybrzuszała
  • 0

#7 norton

norton

Stały użytkownik

• 283 postów

Napisano 14 03 2008 - 18:08

Może coś w tym stylu się zmieści?
undefined
albo
undefined
  • 0

#8 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 15 03 2008 - 19:19

Trochę czekałem na odpowiedzi i postanowiłem jednak kupić tego coolera- na allegro najwyżej zostałoby mi 10 dni na odesłanie bez podania przyczyny. Wcześniej miałem wątpliwości m.in. o kondensatory i ram i czy wogóle na wysokość będzie dobry. Zaryzykowałem. Ninja jest dosyć wysoka u podstawy ( od części która jest bezpośrednio na procesorze przez miedziane druty do tych żeberek jest trochę miejsca jakieś 2-3 cm ) więc wszystko sie zmieściło. Gorzej było z samym włożeniem wszystkiego wraz z wiatraczkiem (który musiał być od strony ramu). Po 1,5 godziny prób udało się. Odnośnie przedmuchania to jakiś miesiąc temu czyściłem wszystko na płycie, nowa pasta pod radiator i grafikę i tym podobne pierdoły. Ninja się mieści ale muszę jeszcze zrobić odpowiedni przestrzał powietrza ( hehe jakaś dziura w obudowie z przodu się szykuje). Cieszę się również z tego,że jest cicho może nie deklarowane 10,5 dB ale cicho.Tylko jeszcze jedno pytanie mam bo jak założyłem całość to w czasie włączania kompa wyskakuje mi takie czarne tło z danymi mojego kompa i na dole pisze "CPU Fun error" i żebym wcisnął F1. Jakbyście mieli propozycje co mogę zrobić to piszcie
  • 0

#9 norton

norton

Stały użytkownik

• 283 postów

Napisano 16 03 2008 - 20:15

To oznacza, że nie masz podpiętego wentylatora na płycie głównej do gniazda 3pin CPU_fan, albo podpięty wentyl działa z niskimi obrotami i bios "myśli" że już się przytarł wentyl. Polecam wejść do biosu i poszukać w opcjach "Hardware Monitor" (albo PC Health) takiego pola z ustawieniem alarmowania w przypadku niedziałających wentyli (tam ustaw Ignore) i będziesz miał spokój
  • 0

#10 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 17 03 2008 - 00:04

To oznacza, że nie masz podpiętego wentylatora na płycie głównej do gniazda 3pin CPU_fan, albo podpięty wentyl działa z niskimi obrotami i bios "myśli" że już się przytarł wentyl. Polecam wejść do biosu i poszukać w opcjach "Hardware Monitor" (albo PC Health) takiego pola z ustawieniem alarmowania w przypadku niedziałających wentyli (tam ustaw Ignore) i będziesz miał spokój

oki dzięki spróbuje i będę informował na bieżąco pozdro
  • 0

#11 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 21 03 2008 - 21:41

To znowu ja.... Mam taką anegdotę do przytoczenia. Kilka dni po założeniu collera oglądałem sobie film i zaglądnąłem na temperaturę procka która w tym czasie wskazywała 22oC ( na programie probe i na biosie). Czyżby błąd w obliczeniach?? Wcześniej i póżniej wskazywało około 36-38oC.... daje screena pozdrawiam

Załączone miniatury

• bez_tytu_u.JPG

• 0

#12 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 21 03 2008 - 21:48

Dlaczego blad? To sie nazywa chlodzenie nie?

• 0

#13 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 23 03 2008 - 14:50

ale nie żle mnie zrozumiałeś .... Chodziło mi raczej oto, że tylko w tym czasie było 22 stopnie dziś wczoraj i wcześniej ( na ninji) jest 36-38 stopni....i dlatego moje pytanie. Fajnie by było mieć 22oC cały czas
  • 0

#14 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 23 03 2008 - 16:02

Tak naprawdę to nie mozesz mieć 22* na procesorze, jest trochę więcej - 22 stopnie to temp otoczenia, a do takiej żaden cooler powietrzny ci nie schłodzi procka. Wynik taki dostajesz bo jest to odczyt z płyty głownej, a nie z samego procesora. Temperaturę z wnętrza procka mozesz odczytać przy pomocy programu coretemp, bedzie ok 20 stopni wyższa, ale tak czy inaczej to doskonały wynik.
  • 0

#15 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 23 03 2008 - 19:42

Nie wiem czy dobrze myślę i czy to wogóle możliwe, ale wydaje mi sie, że im wieksze obciażenie procesora tym bardziej działa to chłodzenie(wiatrak) bo np. zrobiłem taki test że powłączałem kilka obciażających programików a temp. zamiast rosnąć malała.....? Czy ta teoria jest prawidłowa? To już tak się pytam dodatkowo, nie związane z poczatkiem.....
  • 0

#16 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 23 03 2008 - 21:24

Jest tak ze jak ustawisz automatyczną kontrolę obrotów to chłodzenie chłodzi lepiej jeśli jest wyższa temperatura, ale nie na tyle lepiej żeby temperatura spadała zamiast rosnąć
  • 0

#17 smigacz93

smigacz93

Początkujący

• 18 postów

Napisano 24 03 2008 - 12:49

Konkretnie chodzi mi oto ( jak w screenie) może tego dużo nie włączyłem .... ale 86% 28 temp? Niechodzi mi oto, żeby kogos słowa podwazać tylko ciekawi mnie to co obserwuje i chciałbym znać wasze zdanie.... Dzięki

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: wysoka temperatura przegrzewanie komputera wymiana chłodzenia zmiana chłodzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych