Skocz do zawartości

taurus81

OFFLINE Ostatnio: 07 07 2011 22:41
-----

Moje posty

W temacie: Łączenie dwóch routerów

06 07 2011 - 15:09

Rozrysowałem na załączonym pliku jak to wygląda. Przy takim połączeniu nie świeci ani dioda WAN na routerze ani dioda link na modemie (czyli jakby modem nie wykrywa routera). Połączenie modem - router próbowałem kablem prostym i krosem.

05 07 2011 - 22:08

No właśnie o to chodzi że gdy podłącze pod WAN to nic nie działa - może dokładniej.
Do momentu gdy kupiłem router było tak:
modem->komputer (komputer ma IP automatyczne, ręcznie wpisane są tylko DNS'y)
Po zakupie routera:
modem->router->komputer PC
->laptop

laptop ma diodę LINK która zapala się gdy podłączam go bezpośrednio do komputera przez kabel sieciowy, gdy odłączę komputer lampka gaśnie; gdy podłączam modem do routera do gniazda WAN to dioda nawet nie mrugnie pomimo sklonowania MAC'a i dowolnej konfigurcji (IP automatyczne czy statyczne). Dioda na modemie zapala się dopiero w momencie gdy do routera podłączę pod gniazdo LAN. Jednak nie udało mi się podłączając pod LAN uruchomić internetu. Kombinowałem ze statycznym IP ale ono jest przydzielane na pewien czas (dzierżawa) i przy wyłączaniu czasem ulega zmianie. Nie udało mi się ani razu uruchomić połączenia modem router poprzez WAN. Jeżeli chodzi o klonowanie MAC'a to dzięki za linka ale wiem jak to zrobić.

05 07 2011 - 13:44

No może źle się wyraziłem. W umowie są wpisane adresy MAC modemu oraz karty sieciowej. Jeżeli podłącze modem do innego komputera z kartą sieciową o innym MAC'u to internet nie działa. Dopiero po 30 minutach system u operatora zczytuje nowy MAC i internet zaczyna działać. No i właśnie po podłączeniu routera do modemu, ustawieniu na dynamiczne IP i sklonowaniu MAC'a niestety internet nie działa. A co do tej drugiej metody to czy można podłączyć wyjście modemu z WAN routera? Czy to nie ma prawa działać?