Skocz do zawartości

takasz

OFFLINE Ostatnio: 08 03 2008 11:11
-----

Moje tematy

Czy tak wyglada rozlany kondensator ?

03 03 2008 - 18:39

Witam
Poprzednio jak zanioslem komp do serwisu stwierdzili, ze jest wszystko ok i ze oni nic nie potrafia znalezc. Po tygodniu wzglednego spokoju znow zaczely sie u mnie bluescreeny - dluuugi okres pracy nic sie nie dzieje ale jak juz jest bs to komp musze startowac 3 , 4 a nawet wiecej razy zanim wejdzie bez wywalenia bsoda. Wkurzylem sie i rozkrecilem zasilacz. Jako, ze nie mam pojecia o tych sprawach obmacalem wszystko i znalazlem jeden kondensator calkiem luzny i z czyms na wierzchu....

I teraz nie wiem czy to jest ciecz z wnetrza kondensatora czy jakis rodzaj kleju ? Tylko kto tam grzebal i po co klej nakladal ? Jezeli to klej:/ (komp jeszcze na gwarancji)

Prosze o szybka odpowiedz, jak cos to przynajmniej bede mial argument przeciwko serwisantom, ktorzy jak zwykle beda twierdzic, ze u nich jest wsio ok i ze komp sie nie resetuje:/

Dołączona grafika

bluescreeny, rozne bledy i resetowanie sie biosu

20 02 2008 - 11:21

Witam
Od jakiegos czasu mam klopot z ciaglymi bluescreenami(kilka razy dziennie, czasem nawet 3 lub wiecej pod rzad. A czasem kilka dni bez ani jednego restartu).
Bledy mialem zarowno przed jak i po formacie. Wlasciwie teraz (po formacie) wystepuja nawet czesciej

Komunikaty bledu to głownie (3 najczesciej wystepujace):

PAGE_FAIL_IN_NONPAGE_AREA
0x00000050;
0x0000008e
0x0000004e

windows debugger wskazuje rozne pliki powodujace blad:
- raz jest to sterownik karty graficznej (zaktualizowalem sterowniki karty graficznbej do najnowszych)
- inny blad wedlug microsoft support powodowal jakis konflikt dzwieku i rozwiazac go miala latka, ktora sciagnalem i zainstalowalem
- jeszcze inna porada wskazuje na wirusy, ale nie znalazlem w rejestrze wpisow, ktore te wisrusy zostawiaja
- najczesciej debugger wskazuje bardzo ogolnie na plik win32k.sys

Ostatnio do samych bluescreenow doszedl jeszcze reset biosu. Po kolejnym z errorow musze wylaczyc komp z zasilania i go ponownie uruchomic. Nie pamietam dokladnego komunikatu ale jest tam cos o zapisaniu biosu i jezeli chce uruchmic system m,am wcisnac klawisz F1 - wiec tak jakby bios resetowal sie do ustawien poczatkowych. Baterie ogladalem i wyglada ze sie nie poluzowala.

Testowwalem pamiec memtestem przez cala noc - nie wykrylo mi zadnych bledow.
Chkdsk nic nie znalazl wiec to chyba nie twardy dysk (chociaz pewien nie jestem, poniewaz mialem ostatnio klopot z zianstalowaniem jednej gry a support podaje ze jednym z powodow niemozliwosci zainstalowania tej gry jest uszkodzenie dysku twardego, wiec musze jeszcze sprawdzic przy pomocy jakiegos specjalistycznego programu dysk twardy)

W podgladzie zdarzen mam od groma bledow, najczesciej jest to jeden plik (podaam go jak wroce do domu po godz 15 - zedytuje post - teraz jestem w pracy)

Moj komputer:

Procesor - Intel Pentium D 930 3GHZ
Plyta glowna - Gigabyte GA-8N-SLI nVidia nForce 4
pamiec - 2x512MB DDR2 667MHz GoodRam
dysk twardy - sygate barracuda 7200,9
karta graficzna - Gigabyte GeForce 8600GTS
Zasilacz - 400W modecom (na 90% feel)

Jezli macie jakies pomysly co moze powodowac te bledy? Co sprawdzic? Moze ktos mial cos podobnego?
Prosze o pomoc bo ja walcze juz kilka dni i wszystko co robie o kant [beeep]y rozbic za przeproszeniem:/

Edit: Zapomnialem dodac, ze errory wyskakuja mi najczesciej w trakcie otwierania, zamykania roznych programow i stron internetowych - klikam krzyzyk i sekunde pozniej bluescreen