Ostatnia aktualizacja 08.07.2008Chciałbym w tym wątku poruszyć parę spraw dotyczących wyboru komponentów przy kupnie nowego komputera. Co prawda jest wszedzie mnóstwo watków z przyklejonymi gotowymi zestawami za daną cenę, ale wielu osobom nic to nie mówi a ja tutaj chciałbym omówić to z trochę innej strony. Mam nadzieję że pomoze to troche osobom które mają zamiar kupowac nowy komputer, a nie...
Witam, jestem nowy tutaj , znam się na kompach ale mam jeden problem z interpretacją mojej płyty głównej. w czym tkwi problem. programem CPU-Z dowiedziałem się o:-socket 478-płyta główna P4M266 - 8235-chipset VIA P4M266 (VT8751)-southbridge VIA VT8235przeglądając wikipedia o tym jakie płyta główna daje możliwosci...
Witam najwyż-chciałbym kupić bardzo dobry komputer do gier,żeby wszystkie nowe gry "chodziły"w jakszej rozdzielczości.Na komputerach znam się bardzo słabo.Od 3 tygodni czytam różne artykuły żeby pogłębić swoją nikłą wiedzę w tej dziedzinie.Narazie zdecydowałem się na G-force 8800 ultra, procesor Intel Core 2 duo E 6850[300ghz], chociaż wciąż waham się czy nie kupić Intel Core2 Quad...
Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze laptopa - lista wskazówek. Poniżej przygotowałem listę wskazówek przy wyborze laptopa w zależności od zastosowań: multimedia, gry, obróbka obrazu, biznes. Wielu użytkowników rezygnuje z komputera stacjonarnego na rzecz urządzeń mobilnych, jednak decydując się na ten krok musimy znaleźć uniwersalnego laptopa, który spełni nasze wymagania. Każdy komputer...
No w końcu ktoś wyrozumiały WITAM.Nie nic nie podkręcałem jedynie odblokowałem dwa dodatkowe rdzenie ale one raczej nie mają wpływu na temp. bo jest tak od początku.Co do temp. CPU to tak jak piszesz w stresie i na BOXowym radiatorze a chipset jak sprawdzam w Biosie ma temp. bez obciążenia około...
Nowe dyskusje ogólne:Co lepiej kupić dużo pamięci RAM czy dysk SSDCo ważniejsze ilość MB czy częstotliwość1. Mam w swoim komputerze pamięć XXX, chcę dokupić więcej, jaką pamięć mam kupić i czy będzie współpracować.Jaką dokładnie mamy w komputerze pamięci i o jakich parametrach możemy sprawdzić np. programem Everest badz CPU-Z. Najczęściej interesuje nas...
Artykuł/poradnik jest napisany prosto. Nie staram się w nim rozpisywać o rzeczach oczywistych (że dysk 5400RPM będzie cichszy niż 7200RPM) i mało istotnych. Wskazuję drogę, pokazuję do jakich wniosków sam doszedłem, jednak to tylko moje doświadczenie, bazuj na tym, czego sam doświadczyłeś, oraz głównie na błędach innych (-: Sukcesy traktuj z przymrużeniem...
Witajcie pada mi wiatrak od Chipsetu w mojej DFI Infinity NF Ultra II-M2/G, od dawna co jakis czas chuczal, wtedy wylaczalem komputer i palcami troche porszuszalem wiatrakiem i wlaczalem bylo ok. Ale dzis odkurzalem kompa i jak zawsze biore rure od odkurzacza i przykladam do wiatraku i sie kreci szybko i zbieram...
Witam,Niestety po aktualizacji sterowników do płyty głównej (chipset intel ie815 ep) windows uruchania sie tylko w trybie awaryjnym. Normalnie jest ciemy ekran. Coś mi mówi iż wypakowywuje sie jakieś pliki .cab do jakiegoś katalogu ale co i jak już nie pamiętam. Sterowniki...
Może mam doświadczenie w składaniu kompów, które wymyślił ktoś inny, ale zawsze nasuwało mi się, że mam troszeczkę za małą wiedzę pod względem komponowaniu kompów, zawsze wiele do życzenia pozostawało u mnie chłodzenie komputera, ale dziś chciałbym podzielić się z wami moją wiedzą na temat podzespołów."Pamiętaj że oszczędzać można na cukierkach i kinie, ale nigdy na sprzęcie RTV, AGD,...
Witam serdecznie.Moja sytuacja wygląda mniej więcej tak: jeszcze niedawno byłem szczęśliwym posiadaczem komputerka o parametrach jn.:Płyta Główna - Gigabyte GA-7VAXProcesor - AMD Athlon XP 1700+Karta Graficzna - GAINWARD GeForce 4 MX440 64MBZasilacz - ??? brak jakiejkolwiek wzmianki na nim prócz standardowo 'AC 230V' - prawdopodobnie bez...
Na rynku jest coraz większe grono producentów, którzy konkurują ze sobą o wyprodukowanie jak najlepiej sprzedających się słuchawek. Jedną z takich firm, zresztą trzeba przyznać, że pomysłowych, o czym przekonacie się w dalszej publikacji, jest Jabra. Do mnie właśnie trafił ich zestaw słuchawkowy o nazwie Jabra Clipper. Czy warto w ten produkt zainwestować swoje pieniądze? Przekonacie się...
http://stuff.mit.edu/afs/sipb/contrib/doc/specs/ic/bridge/vt82c693a.pdfwg tej specyfikacji plyta z chipsetem ktory posiadasz obsluguje max ATA UDMA-66nie moge znalezc nigdzie manula do tje plyty glownej wiec Ci nie pomoge, ale musi byc gdzies opcja zeby to ustawicTryp PIO strsznie spowalania kompaponadto sprawdz...
Kupiłem nowego kompa, restetował się to zaczołem instalować sterowniki niby się troszkę ustabilizowało ale dalej od tak sobię się resetował(bez żadnego obciążenia specjalnego tak poprostu czy to przy wyłanczaniu gry , czy właczaniu przeglądarli czy poprostu pisaniu w notatniku ), posprawdzałem everestem temperaturki i oscylują od 35 C do 50 C, o zakurzeniu też nie ma mowy bo nówka komp,...