Moja sytuacja wygląda mniej więcej tak: jeszcze niedawno byłem szczęśliwym posiadaczem komputerka o parametrach jn.:
Płyta Główna - Gigabyte GA-7VAX
Procesor - AMD Athlon XP 1700+
Karta Graficzna - GAINWARD GeForce 4 MX440 64MB
Zasilacz - ??? brak jakiejkolwiek wzmianki na nim prócz standardowo 'AC 230V' - prawdopodobnie bez rewelacji.
Chłodzenia procesora - Jamicon Ball Bearing 12V (???) na jakimś anonimowym radiatorze (srebrnym;p)
Chłodzenie chipsetu PG - wentylator Gigabyte AGP 8X
Pamięć RAM - DDR 256MB PC2700 (chyba 333 mHz, ale... no, nie jestem pewny. firmy też nie znam)
+ CD-RW, 1,44, obudowa i inne [beeep]rele.
...ale kilka dni temu, mówiąc krótko, padła płyta główna (chętnie sprzedam;p). Posiadaczem tego kompa jestem od... hmmm... dwóch do czterech lat (wskazówka odnośnie jakości zasilacza;) ). I doszedłem do wniosku, że pragnę jednak kontynuować moją przygodę z pecetami, więc zrobiłem malutkie rozeznanie (od razu mówię - znam się na sprawach związanych z komputerami, ale jeśli chodzi o hardware - jestem laikiem).
Poszukałem więc potrzebnych mi rzeczy. W Internecie takie podzespoły przykuły moją uwagę:
Płyta Główna - MSI K8N Neo-FSR V2.0 nForce 250 Socket 754 (DZW/GLAN/SATA/RAID) {PRODUKT}
Procesor - AMD Sempron 3000+ BOX (754 pin) 64 bit Palermo {PRODUKT}
Chłodzenie procesora - CPU Arctic Cooling Freezer 64 Pro (AMD) {PRODUKT}
Chłodzenie chipsetu PG - ZALMAN ZM-NB47J North Bridge cooler {PRODUKT}
Moje pytania brzmią:
1. Czy to, co zamierzam kupić, jest warte kupna? Czy mój wybór jest trafiony?
2. Czy to, co wybrałem UDA się (bezproblemowo;) ) połączyć ze sobą i czy będzie to działało na 100%? Jeśli nie - jakie istnieją przeciwwskazania?
3. Czy zaproponowane przeze mnie chłodzenie powinno być (jest?) wystarczające, czy może musiałbym zainwestować w coś innego?
4. Czy kupno nowego zestawu chłodzącego jest w ogóle konieczne, czy może ten stary (dość powierzchownie opisany przeze mnie...) będzie jakimś cudem wystarczający?
5. Z innej beczki: komputer używany jest do celów amatorsko-graficznych, czasem gier (jeśli spytacie o technologie i wiek tych gier - najnowszą jest Max Payne II
Pozdrawiam i czekam na Wasze sugestie
mamataty
EDIT#1: aaaaa, i nie zamierzam (jak na tą chwilę, jak również na tą ciut bardziej odległą