Skocz do zawartości

stickybukkake

OFFLINE Ostatnio: 30 04 2008 19:02
-----

Moje posty

W temacie: Wariactwo: nagle zniknęło 50GB miejsca na dysku

30 04 2008 - 19:03

Może być Damn Small Linux, byle tylko można było na nim zamontować dyski i je sprawdzić. Waży jakieś 50 MB, więc ze ściągnięciem nie powinno być problemu.

Dzięki, już ściągam. Mimo wszystko wciąż nie mam pojęcia, jaka jest przyczyna tego dziwnego przypału.

W temacie: Wariactwo: nagle zniknęło 50GB miejsca na dysku

30 04 2008 - 13:32

Nie napisałeś jeszcze czy sprawdzałeś dysk antywirusem, jakiś syf może tworzyć sobie przypadkowe łańcuchy danych.

Zrobiłem kilka skanów, muszę sprawdzić jeszcze Kasperskim. Ale możliwe jest, żeby te łańcuchy danych osiągnęły aż taki rozmiar? I żeby powstały z momentu na moment, a nie stopniowo?

Poza tym polecenie chkdsk, nie wiem czy pomoże w tej sytuacji (system może źle obliczać ilość miejsca), ale jest lekarstwem na sporo problemów. Więcej o tym poleceniu TUTAJ. Odpal jeszcze komputer z jakiegoś linuxa live, i tam zobacz czy wszystko jest w porządku.

Sprawdzałem chkdsk, nic nie pokazało. Jakiego linuxa byś polecił do ściągnięcia na płytę startową?

Przywracanie systemu masz wyłaczone? Masz jakieś oprogramowanie które automatycznie robi kopie systemu? Sprawdź zawarość ukrytego katalogu System Volume Information na dysku.

Mam włączone, ale to nie to, sprawdzałem ten katalog. Poza tym przywracanie systemu tworzy pliki 25MB, a tu chodzi aż o 50GB.

Dzięki za odzew!