Skocz do zawartości

piotkap

OFFLINE Ostatnio: 16 02 2023 18:16
-----

Moje tematy

zestaw za ok. 3000

13 04 2010 - 15:55

Witam, w dwóch sklepach polecono mi dwa zestawy, więc proszę o ocenę niezależnych ekspertów ;] Cena orientacyjna, kupuję w "fizycznym" sklepie i jestem przygotowany, że nieco przepłacę, ale potrzebuję dostępu do serwisu, nie chcę w razie kłopotów wysyłać kurierem na drugi koniec Polski, a sam nie jestem w stanie niczego naprawić... zwłaszcza, że od 3 lat nie miałem za wiele styczności ze stacjonarnymi, posługując się bezawaryjnym laptopem.

A oto zestawy:
1)
AMD Phenom II X4 955
Gigabyte GA-890XA-UD3
Kingston 2x2 GB 1333Mhz DDR3
Seagate Barracuda 7200 500GB 16mb SATA
Sapphire Radeon HD 5770 1GB
zasilacz OCZ 500W
obudowa Cooler Master Elite 334
tuner tv Compro Video Mate (orientuje się ktoś, czy pójdzie na tym analogowa kablówka Astera?)
+ jakieś dodatki typu klawiatura, dvd etc

2)
AMD Phenom II X4 955
Gigabyte GA-MA770T-UD3
Kingston 2x2 GB 1333Mhz DDR3
Seagate Barracuda 7200 500GB 16mb SATA
HIS HD5770 1GB
zasilacz Chieftec CFT-600-14CS
obudowa Cooler Master Elite 334
tuner tv Asus My Cinema P7131/P/FM/AV/RC (pytanie j.w.)
+ klawiatura, dvd, etc.

informacje uzupełniające:
proszę na mnie nie krzyczeć ;] ja się nie znam, tylko podaję, co mi proponują... w sklepie starałem się luźno kierować wskazówkami z tematu "polecane zestawy komputerowe", no ale wyszło w końcu to, co widać powyżej.

moje wątpliwości:
- czy jest sens inwestować w USB 3.0? podobno to główna różnica między tymi dwoma płytami głównymi, przy czym ta z usb 3.0 jest prawie 2 razy droższa
- czy grafika HSI rzeczywiście będzie lepsza (a zwłaszcza cichsza) niż Sapphire?
- czy zasilacz 500W rzeczywiście nie wystarczy do takiego zestawu?

ogólnie:
- komputer potrzebny mi do internetu, pisania, filmów - tu oczywiście wystarczyłby mój wysłużony HP NX7400 - oraz gier, ale gier niekoniecznie najbardziej wymagających - zacznę od Wiedźmina, Fallout 3, Dragon Age, w przyszłości pewnie będę chciał Wiedźmina 2, jednak najczęściej grywam w stosunkowo mało od kompa wymagające strategie
- w przyszłości chciałbym móc komputer łatwo rozbudować
- będę chciał używać dwóch monitorów, jakieś 22 cale + stary 15-calowy 4:3
- czy jest duża różnica między RAMem 1333 Mhz a 1600? w polecanych zestawach jest wszędzie raczej 1600, a w sklepach mnie przekonywali, że 1333 wystarczy...

nie jestem bardzo przywiązanych do tych dwóch zestawów, zmiany wchodzą w grę, ale raczej na rzeczy z tych samych przedziałów cenowych, ewentualnie trochę tańsze... wstępnie skłaniam się raczej ku 1), ale z modyfikacjami... np. zasilaczem, jeśli 500 to rzeczywiście za mało...

będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś rzuci okiem i wyrazi swoją opinię B)