Skocz do zawartości

myst

OFFLINE Ostatnio: 03 11 2007 12:09
-----

Moje tematy

[AMD Athlon] 6400+, temperatura i niestabilna praca

02 11 2007 - 19:40

Witam!

Mam procesor AMD 6400+, cooler Scythe Ninja Rev.B Plus i płytę Asusa M2N32 WS Pro. Pasta termoprzewodząca to Arctic Silver 5.

Pierwszy problem jest następujący - temp. procka w BIOS po kilkunastu min. osiąga 60 stopni,windows w stanie spoczynku pokazuje 46 (+- 1). W specyfikacji tego procesora znalazłem, że max. temp powinna być w zakresie 55-63.

Próbowałem nakładać mało/średnio/dużo pasty - bez zmian. Próbowałem również różnych metod:
1. zgodnie z instrukcją ArcticSilver nałożyłem niewielką ilość pasty w centralnej części procesora i bez rozmazywania po całej powierzchni procesora nałożyłem radiator.
2. Rozsmarowałem pastę dokładnie po powierzchni procesora i nałożyłem radiotor.
3. Rozsmarowałem pastę po powierzchni procesora i radiatora, następnie nałożyłem jedno na drugie.

Dalej bez zmian - te same, wg mnie za wysokie trochę, odczyty temperatury. Co mogę robić nie tak lub na co jeszcze zwrócić uwagę przy montażu?

W obciążeniu windows (programem PrimeStress) pokazuje 68-69 stopni.

Ma ktoś doświadczenia w takiej konfiguracji sprzętowej?

Problem drugi - komp się często restartuje i/lub wiesza, zarówno w windowsie jak i BIOSie. Niestety, nie bardzo zależy to od temperatury, choć częstsze zawieszenia są przy wyższych temperaturach (ale bywa że windows wyleci w stanie spoczynku przy 45 stopniach, a BIOS zawiśnie przy 55).
Pamięci mam 4x1GB Geil 800MHz Ultra, w BIOSie ustawione na 4-4-4-12 i 2.1V (zgodnie z zaleceniami co do tego typu pamięci).
Testowałem je razem i pojedynczo Memtestem86 i przy każdym teście po kilku/kilkunastu minutach Memtest zawiesza się (nie wywala żadnego błędu, tylko zawisa).
Po restarcie mam często "czarny ekran" (nie można wejść do BIOSa nawet).
Podejrzewam uszkodzenie płyty głównej.

Macie jakieś pomysły, co można jeszcze sprawdzić/ustawić?

Pozdrawiam.

P.S.
Mój zasilacz to Tagan 600W u33 force2, grafika GeForce 8800 GTX