Skocz do zawartości

myst

OFFLINE Ostatnio: 03 11 2007 12:09
-----

Moje posty

W temacie: [AMD Athlon] 6400+, temperatura i niestabilna praca

03 11 2007 - 00:56

Inną kość pamięci 1 GB pożyczyłem od szwagra - nie był to Geil - Memtest wytrzymał parę godzin (zawsze to lepiej niż parę minut), ale też mu się zdarzyło w końcu zwisnąć, a Prime Stress w windowsie dochodził do temperatury 61-62 stopnie (co zajmowało ok.2 min.) i restart; test ten puściłem kilka razy i za każdym był ten sam rezultat (mimo wszystko na Geilach czasami był w stanie pracować przez kilka minut w obciążeniu w temperaturze prawie 70 stopni).
Ta temperatura mnie trochę martwi, bo jest za wysoka w stosunku do specyfikacji, ale i tak zwiechy i restarty występują niezależnie od niej. Być może mam dwa problemy na raz...

Radiator macałem w pobliżu procka - miedziane pipe'y są ciepłe (może nawet gorące; ciężko stwierdzić dokładnie, bo ogólnie w tej okolicy jest wszędzie cieplutko, ale w każdym razie nic mnie nie poparzyło), aluminium na wierzchu radiatora letnie.

Visty nie mam, mam xp pro x64 edition; widzi 4 GB RAM. Tu windozy się nie czepiam. Niestety w logach systemu żadnych treściwych komunikatów (albo nie ma żadnego błędu, albo jest z zawartością w stylu SPI=0x0034a73... itd. i dużo innych liczb szesnastkowych)

Temperatura płyty głównej cały czas w okolicy trzydziestu kilku stopni; nawet podczas obciążenia nie wyskoczyła ponad 40.

Napięć jeszcze nie zmierzyłem, ale jak uda mi się miernik skombinować, to dam znać.