Skocz do zawartości

misal

OFFLINE Ostatnio: 04 06 2010 16:19
-----

Moje posty

W temacie: [około 5000 zł]Komputer do obliczeniożernych programów

04 06 2010 - 12:07

Witam,
Tak jak wspomniałem wcześniej ja jestem kompletnym LAIKIEM dlatego liczyłem również na wyjaśnienie co dają mi różne parametry :coolface:.
Jeśli chodzi o wielowątkowość to tak jak już wspomniałem z kilku powodów nie zamierzam z niej korzystać. Po pierwsze dlatego, że język w którym zamierzam programować tego nie umożliwia a nie zamierzam tworzyć programów w innym języku i przenosić go na inny... (nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić). Sprawa jest nieco bardziej pokręcona a nie chcę jej tu przytaczać.
W związku z powyższym procesor 4 rdzeniowy na pewno mi się nie przyda a promowanie ich jest komentowane w większości artykułach im poświęconych - obecnie praktycznie (poza małymi wyjątkami) nie ma programów korzystających z wielowątkowości (możliwości wykonywania równoległych obliczeń)...

Ja myślałem bardziej o takim zestawie:

- Procesor -> Intel Core i5 661 3,33 GHz BOX
- Pamięć -> Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz Intel XMP CL9 Core i5 (x2 -> łącznie 8 GB)
- System operacyjny -> Microsoft Windows 7 Professional PL OEM 64Bit (chociaż nie wiem jeszcze co mi daje, że to jest professional?!? -> czy to ma jakieś znaczenie?)
- Karta graficzna -> jakąś kartę graficzną, chociaż nie wiem którą :D - może wy coś doradzicie -> nie chcę, żeby była wypasiona ale, żeby każda gra na niej chodziła. Tak, żeby wszystko ładnie grało... B)
- Płyta główna -> Myślę nad: Intel DP55KG lub Intel DP55WG bulk (chociaż nie wiem... A może jakiegoś Asusa? B)) :(

Z tych podstawowych rzeczy to chyba wszystko - co o tym myślicie?
Do tego dojdzie oczywiście obudowa i inne akcesoria (mysz, klawiatura, głośniki, monitor...).