Skocz do zawartości

mat3usz

OFFLINE Ostatnio: 11 03 2015 23:25
-----

Moje tematy

Desktop ~5000zł do (głównie) Data Miningu

10 03 2015 - 04:33

Witajcie forumowi specjaliści!

Wracam po sześciu latach, gdyż znów jestem w potrzebie złożenia desktopa. Wasza pomoc okazała się nieoceniona, zakupionego wtedy z Waszych rekomendacji zestawu używam po dzień dzisiejszy (co w dzisiejszych czasach już dosyć mocno boli ;)). Zdaję sobię sprawę z istnienia przyklejonego topicku z gotowymi zestawami. Jestem jednak skłonny założyć nowy temat, ponieważ potrzebuję zestawu do dosyć nietypowego zastosowania, w związku z czym te bardziej generalne zestawy nie są zgodne z moimi potrzebami/oczekiwaniami. Mam więc nadzieję, że poza pomocą trochę zagubionemu software'owcowi, temat ten będzie dla Was pewnym wyzwaniem oraz oderwaniem od codziennego typowania desktopów do grania :).

Do rzeczy. Chodzi o samą budę (bez monitora, klawiatury, głośników, etc.). Budżet 5000zł + 5% (jedynie w przypadku, jeśli zwyżka ceny miałaby przynieść jakąś korzyść w postaci posiadania przez podzespół dodatkowej technologii/nowszej architektury albo spory wzrost wydajności, jeśli chodziłoby o kilka MHz, to wolałbym się jednak zmieścić w 5k).

Na wstępie dodam, że o ile nic się przez lata nie zmieniło, wykres wydajności podzespoły od jego ceny wygląda mniej więcej tak:

cenajakosc.png

W stosunku do każdego podzespołu, chciałbym zmieścić się do czerwonej kreski. Wolałbym nie płacić za sam fakt, że coś jest najnowocześniejsze technologicznie lub w jakiś sposób najfajniejsze, jeśli koszt tego czegoś nie odzwierciedla wydajności.

Ze starej budy posiadam:

Napęd - Pioneer DVR-216D SATA - jeśli będzie pasował, nie widzę potrzeby kupowania nowego, używam 2 razy do roku

Obudowę - Cooler Master Elite 331 - to już chyba do niczego nie pasuję, a jeśli nawet to i tak jestem jak najbardziej skłonny z niej zrezygnować, chyba że stówka zysku na opakowaniu miałaby coś zmienić.

Jeśli miałoby to być w jakikolwiek sposób opłacalne, albo jeśli po prostu starczy siana na dodatkowe chłodzenie - jestem jak najbardziej skłonny podkręcać.

Pozespoły:

Najbardziej priorytetowe są dla mnie wydajny procesor i pamięć ram, jak i dysk ssd (w jego przypadku bardziej sam fakt istnienia niż jakieś wygórowane parametry).

Na karcie graficznej mogę zaoszczędzić. Mimo powyższych priorytetów nadal wolałbym nie przekraczać czerwonej kreski ;).

Postaram się teraz wymienić modele/wielkości podzespołów, jakie są dla mnie konieczne. Gdyby kogoś interesowało dlaczego tak a nie inaczej - proszę śmiało pytać. Listę staram się ustawić wg priorytetów.

TL;DR; (budżet 5kzł)

1. Procesor - Intel Core i7.

2. Pamięć ram - 32GB (fajna byłaby możliwość rozszerzenia do większej ilości, ale bardziej jako opcjonalny feature - spokojnie bez tego przeżyję).

3. SSD - jako, że wzrost wydajności w porównaniu do HDD i tak jest ogromny, powiedzmy, że priorytetem jest rozmiar. Najlepiej więc 256GB, 128GB też przeżyję, choć z pewnym bólem.

4. Karta graficzna - nVidia. Na pewno nie chcę GTXa 980 (sama jego cena mocno mnie odstrasza a tak mocnej karty zupełnie nie potrzebuję).

5. HDD - fajnie by było 1TB, ale 500GB spokojnie przeżyję.

6. Płyta główna, zasilacz - takie, żeby ogarnęły to wszystko powyżej.

Z góry bardzo dziękuję za Waszą pomoc. Jeśli czegoś zapomniałem, doprowadziłem do jakiejś sprzeczności, bądź jesteście czegokolwiek ciekawi - proszę pisać..