Skocz do zawartości

mat3usz

OFFLINE Ostatnio: 11 03 2015 23:25
-----

Moje posty

W temacie: Desktop ~5000zł do (głównie) Data Miningu

11 03 2015 - 14:14

W sumie masz rację, chyba nie do końca Cię początkowo zrozumiałem.

A ten czas reakcji sklepu poza faktem że "trzeba poczekać" to idzie bardziej w tygodnie czy miesiące?

11 03 2015 - 13:07

To oczywiście rozumiem :), chodziło mi bardziej jaki czas reakcji mają sklepy. Szczerze powiedziawszy, bardziej podejrzewam, że jak kurs rośnie, to podnoszą ceny niezależnie od tego za ile kupili (lub bo zapasów 'akurat' nie mają), a jak spada, to nagle mają "zapasy" kupione po cenie wyższej, jak z baryłką ropy i benzyną >_>.

11 03 2015 - 12:43

@Ationx

Dzięki za sugestie dotyczącą dysku. Jest tego tyle modeli, że ciężko coś wybrać, w dodatku z tego co widzę producenci lubią sobię

zawyżyć ich osiągi w specyfikacji, albo testują je w jakichś super laboratoryjnych warunkach, bo np:

http://www.morele.net/dysk-ssd-transcend-ssd-370-256gb-sata-iii-6gb-s-mlc-premium-ts256gssd370-649493/

ten dysk w życiu nie osiągnie wyspecyfikowanych prędkości, wg tego co czytałem.

O kodach z moreli słyszałem, ale dzięki za przypomnienie o nich :).

Mam jeszcze jedno pytanie dodatkowe dotyczące płyty głównej - jaki jest realny zysk kupna płyty z chipsetem Z97 w porównaniu do Z87?

Bo z tego co czytałem, jest to trochę bardziej "przyszłościowe", właściwie tylko ze względu na ten interfejs M.2. Czy są jakieś dodatkowe korzyści?

Jeszcze jedno pytanie, bo tutaj rozeznania nie mam żadnego. Z tego co widzę, jak zwykle mam takie szczęście, że niektóre podzespoły są nawet

o 20% droższe niż w zeszłym miesiącu. Domyślam się, że chodzi o kurs dolara, jednak jak dynamicznie ceny w polskich sklepach zmieniają się

co do kursu? Czy warto czekać? I jeśli tak, to ile?

10 03 2015 - 20:15

Zostanę więc przy LGA1150. Trochę się rozejrzałem i faktycznie wygląda na to, że głównym zyskiem są 2 rdzenie/4 wątki, z czego tak jak już nadmieniłem - nie wiem czy skorzystam. Dodatkowe koszty związane z przeniesieniem na nową architekturę są z kolei zbyt wysokie.

Co do grafiki - ta, którą podałeś wydaje się w całkiem ok.

Aż 3 dyski? Rozumiem, że RAID0, bo brak redundancji mogę zaakceptować.

Swoją drogą, czemu dysk PX-256M5S jest droższy niż PX-256M6S? Czy chodzi o to, że tego pierwszego już nie produkują?

W każdym razie - dzięki za odpowiedź, może sam się jeszcze dodatkowo zastanowię i coś ciekawego skleję.

10 03 2015 - 16:54

Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc, co do tych 6 rdzeni/12 wątków, mam spore wątpliwości. Tak z doświadczenia podejrzewam, że jeśli jakieś moje przetwarzanie miałoby korzystać z więcej niż 8 wątków, to wtedy całość przetwarzania może nie zmieścić się w 32GB ramu (a więcej na razie kupować nie chce, bo byłoby to mocno na wyrost), z kolei jeśli miałaby się zmieścić, to przetwarzanie będzie na tyle mało kosztowne, że zysk z dodatkowych 2 rdzeni/4 wątków będzie pomijalny. Zatem dosyć ważnym pytaniem jest: czy zysk wydajnościowy na pojedynczy rdzeń pomiędzy dwoma generacjami Core i7 jest znaczący/wart swojej ceny? Śmiem podejrzewać, że zapewne nie, skoro w ogóle o tym nie wspomniałeś :). I czy w ogóle kupując najnowszy Core i7 oraz 32GB ramu DDR4 da się złożyć coś sensownego za 5k? Nie jestem np pewien, czy jakiś DDR4 z niższej półki nie będzie porównywalnie/mniej efektywny niż DDR3 z wyższej, a prędkość przemielania danych przez RAM jest dla mnie równie ważna co efektywność procesora. Mimo faktu, że karta nie jest dla mnie szczególnie ważna, nie chciałbym też aby była kompletnym paździerzem :).

Generalnie, fajnie byłoby zobaczyć/porównać wersję zestawu z LGA2011-3 i z LGA1150, ale jeśli głównym zyskiem dla wykorzystania LGA2011-3 mają być te dodatkowe rdzenie, to jestem gotów zostać przy LGA1150. W szczególności, jeśli przez to musiałbym kupić np i słabą kartę i SSD 128GB - nie chcę doprowadzić do sytuacji, gdzie wymaksuję procesor do tego stopnia, że całość zestawu będzie przez to uciążliwa w użytkowaniu.