Skocz do zawartości

kristal

OFFLINE Ostatnio: 01 11 2011 15:13
-----

Moje posty

W temacie: Zawieszenie komputera po starcie

29 10 2011 - 12:59

Halo. To nie jest jakiś tam problem. Chcę go rozwiązać jak najszybciej!

28 10 2011 - 21:13

Przepraszam, ale jestem tak zdenerwowany, że nie jestem w stanie myśleć. O wymianę baterii poinformowali mnie na innym forum.

Dobra przejdę do rzeczy:

Moja konfiguracja to:
P5LD2
3GB RAM KINGSTON ddr2
Core 2 duo e4300 1.8
Gainward GTS 450 512MB DDR5
Fortron gsp-60 500W(nie pamiętam dokładnie modelu, wiem że ma sprawność 80+)

Żadnej zworki na płycie nie widzę. Dysk dokładnie nie wiem jaki jest, chyba SATA. Na żółtym kabelku piszę SERIAL ATA. Mam dwa wejścia na płycie głównej gdzie po włożeniu do każdego występuje to samo.

Po starcie komputera i wciśnieciu TAB pokazuje informację o komputerze gdzie m.in pisze:
Auto detecting 4th master.. Ide hard disk
4th master: samsung sp1603c vl-50
UltrA dma mode-5 s.m.a.r.t. Capable and status OK

Więc raczej dysk jest wykrywany przez system, ale dlaczego przez niego się zawiesza system to nie wiem. Jeszcze mnie ciekawi dlaczego po wymianie na nową baterię występuje ten sam komunikat co na starej: CMOS CHECKSUM BAD, jeżeli dobrze się orientuje to chodzi o to, że bateria jest na wyczerpaniu.

Napisze pokrótce jeszcze o problemie jeżeli nie napisałem czegoś zrozumiale.

Komputer zawiesza się od razu po uruchomieniu komputera, przed wyskoczeniem informacji o biosie, wtedy kiedy piszę model płyty głównej, która jest napisana powyżej: P5LD2. W tym czasie mogę wcisnąć DEL oraz TAB. Po wciśnieciu TAB wyskakują informację i na tym się zawiesza, ale mogę wciśnąc f8 oraz DEL, ale nie wczytuje się i pomaga restart. Po wciśnięciu DEL do wejścia do biosu zawiesza przy wczytywaniu. Komputer opala jedynie po odłączeniu zółtego kabelka oraz chyba przy odłączeniu zasilania. Dodam, że po podlączeniu zasilania dysk się ładuję. Komputer odpala normalnie tylko poprostu nie wykrywa dysku i wyskakuje komunikat: CMOS CHECKSUM BAD, mimo że wymieniłem baterię, wcześniej na starej też wyskakiwał

28 10 2011 - 20:12

Kupiłem baterie i wstępuje identyczny problem. Z dyskiem nie odpala(zacina sie przed biosem), a bez dysku pisze cmos secrum bad.

Błagam o pomoc

28 10 2011 - 13:38

Tak mi pisali na innym forum, w takim razie co mam zrobić?