Skocz do zawartości

iRexe

OFFLINE Ostatnio: 29 06 2010 16:21
-----

Moje posty

W temacie: [problem] połączenie 2 kompoterow -> internet

29 06 2010 - 08:58

Problem rozwiązany, opisze go tutaj bo widzialem w necie duzo tych samych problemow w koncu znalazlem rozwiazanie:

1 komputer (na ktorym masz dostep do internetu):
- Wylaczamy siec bezprzewodowa (radiową)
- Udostepnij radiowke (panel sterowania -> połączenia sieciowe -> siec bezprzewodowa (właściwości)
• (zakladka [zawansowane] zahaczamy: "zezwalaj innym uzytkownikom sieci na łączenie sie poprzez połączenie internetowe tego komputera"

(teraz konfiguracja sieci lan na 1szym kompie)
- (właściwości) -> Protokol internetowy TCP/IP (włąściwości):
•IP bedzie ustawione na 192.168.0.1 -> zmieniamy na 192.168.1.1, maska podsieci ustawi sie automatycznie

2 komputer:
- Właściwości na sieci lan (to samo co powyzej czyli protokol internetowy TCP/IP (włąsciwości)):
• IP ustawiamy na 192.168.1.2, maska ustawi sie automatycznie, bramka domyslna 192.168.1.1, DNS: 192.168.1.1

~~ Na drugim komputerze pokaze sie ze siec zostala udostepniona i cieszymy sie internetem na obu komputerach :P

23 06 2010 - 17:10

a potrafisz wytlumaczyc jak dokladnie to ustawic?

dodam teraz komunikat, jaki pojawia mi sie teraz, gdy probuje udostepnic internet w LAN:

Dołączona grafika

20 06 2010 - 11:37

zrobilem tak jak napisal kolega u gory i podczas udostepniania wyskakuje taki blad:

Dołączona grafika

-> Teraz ustawilem tak ze sie wszystko da, tzn na sieci bezprzewodowej automatycznie uzyskuje ip. Internet na tym kompie mam do czasu, bo kiedy chce udostepnic internet sieci lokalnej (laptopowi) to internet znika i niema go ani tu ani tam.

20 06 2010 - 10:16

docelowo bede mial router i od neigo bedzie dzielone na komputery. Ale dlaczego internet nie chodzi w sposobie jaki opisalem powyzej?

W temacie: Nie potrafię uruchomić WiFi

07 06 2010 - 21:00

Problem rozwiazal format dysku. Widocznie przy wczesniejszym instalowaniu systemu nastapily jakies bledy/luki. Mozna zamknac ;>