Skocz do zawartości

gucio-san

OFFLINE Ostatnio: 05 03 2008 18:57
-----

Moje tematy

Jak zmienić Master na Slave?

04 03 2008 - 09:19

Może temat niewiele mówi, ale postaram się go przybliżyć. Chciałem zamontować sobie dysk twardy SATA poprzez reduktor, który podpina się pod gniazdo IDE. Niestety, ustawienia w BIOS-ie są tak sporządzone, poszczególne urządzenia tak umieszczone, a taśma tak krótka, że nie mogę tego zrobić inaczej jak:
IDE_1
Primary Master: HDD z systemem
Primary Slave: None
IDE_2
Secondary Master: None
Secondary Slave: CD-ROM

Podczas gdy chciałbym zrobić to tak:
IDE_1
Primary Master: HDD z systemem
Primary Slave: CD-ROM
IDE_2
Secondary Master/Slave: HDD dodatkowy

Ustawienie urządzeń w komputerze:
DVD-ROM
HDD z systemem

HDD dodatkowy

Sami przyznacie, że gdybym zakupił jeszcze okrągły kabel ATA, poprawiłaby się cyrkulacja, bo nie musiałbym się bawić z tymi ohydnymi taśmami, każda do jednego urządzenia...
Chcę po prostu tak zrobić, żeby zamienić w pojęciu komputera wtyki z Master na Slave i odwrotnie, ponieważ tylko tak będę mógł je połączyć taśmą bez narażania się na zabawy z sankami 5.25'' na HDD (poza tym mam zamiar w tamtych zatokach umieścić wenta 12 mm). Bo gdyby wtyki nie miałyby ząbków na górnej krawędzi, albo miałyby je po stronie przeciwnej, problemu tym bardziej by nie było. Dlatego byłbym wdzięczny za wszelkie rady.
Moja płyta główna to ASUS A7V8X-X. Data BIOS'u systemowego: 11/13/03

Zasilacz nie sprawiający problemu

27 02 2008 - 18:55

Moja konfiguracja sprzętowa to:
Płyta: ASUS A7V8X-X
Procek: AMD Athlon XP 2000+
Grafika: ATI Radeon 9200 SE
RAM: 512 MB
Na pokładzie również
FDD
DVD: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L firmy LG z LightScribe
HDD#0: Maxtor 6Y080P0 80 GB (Ultra ATA/133)
HDD#1: Seagate ST3500320AS SCSI 500GB (SATA) + Silicon Image SiI 3512 SATALink Controller (dzięki któremu może współpracować na komputerze)

Poszukuję w miarę taniego, bezawaryjnego (taa, jasne) i cichego zasilacza, bo po czterech latach użytkowania starego normalnie boję się, że któregoś dnia nacisnę przycisk [POWER], coś tam zaszumi, strzeli i dyski jak i reszta zrobią HALT :) . W sklepach ceny są gigagromatyczne więc jeśli ktoś z Was ma znajomego na Allegro bądź na kimś stamtąd się nie zawiódł - niech daje namiary.
Cena? Na razie daję pole do popisu, ale myślałem o czymś do 80 zł... Chyba, że propozycja będzie sensownie uzasadniona.
Dzięki za wszelką pomoc. :)

Dlaczego wolno działa..?

18 02 2008 - 18:09

Moja konfiguracja sprzętowa to:
Płyta: ASUS A7V8X-X
Procek: AMD Athlon XP 2000+
Grafika: ATI Radeon 9200 SE
RAM: 512 MB
Na pokładzie również
DVD: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L firmy LG z LightScribe
HDD#0: Maxtor 6Y080P0 80 GB (Ultra ATA/133)
HDD#1: Seagate ST3500320AS SCSI 500GB (SATA) + Silicon Image SiI 3512 SATALink Controller (dzięki któremu może współpracować na komputerze)

Po tak wyczerpującym opisie przedstawię swój problem.
Od samego początku mój komputerek pracował w miarę wydajnie i szybko. Tak przeżyliśmy ze sobą cztery lata... Do czasu kiedy zachciałem dodatkowej pamięci HDD - najlepiej SATA, abym mógł mieć jeden najważniejszy komponent PC-ta jeśli miałbym składać sobie nowy, tfu tfu tfu... xD Zdecydowałem się na Seagate'a na przekór użytkownikom mówiącym, że się przegrzewają itd. (zamontowałem wiatraczek z przodu obudowy tak, aby wiał na dysk i problem rozwiązał się małym nakładem kosztów).
Ale, po jakimś czasie komputerek zaczął chodzić wolniej, start przebiega normalnie do momentu bootscreena: pasek przejdzie trzy razy, obraz znika, potem przez jakieś 5-10 sekund jest pusto, po czym z wielkim ociąganiem rozpoczyna się uruchamianie Windy. A i praca w systemie jest jakaś zamulona...
Na początku myślałem, że może to być wina szybko przegrzewającego się procesora - wymieniłem mu radiator z wentylatorem na bardziej wydajny model. I nic. Zadnej poprawy. Ale przynajmniej nie spalę w przyszłości kompa...
Próbowałem z odłączonym nowym dyskiem: chodzi jak dawniej. Wina po stronie kontrolera czy dysku (a raczej jego pojemności)?
Co powinienem zrobić? Aktualizacja BIOS-u kontrolera?
Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

[ AMD Athlon ] XP

16 02 2008 - 22:38

Posiadam w komputerze ww. procesor. Niedawno zainstalowałem sobie SpeedFan'a i zauważyłem niepokojący fakt: temperatura pracy. W fazie idle po paru minutach osiąga 49 stopni (co wg. SpeedFan jest wartością OK), podczas gdy trochę go przeciążając (tak, że skacze często do setki), np. oglądając film na DVD, wzrasta do 52-54 - i to już jest oznaczane jako płomyczek czyli fried chicken.
Muszę dodać, że jest to czterolatek więc wszystko wschodzi w grę: procek, pasta przewodząca, radiator. Jedno z tego czy wszystko naraz?

Jak utworzyć partycje na dodatkowym dysku?

15 02 2008 - 09:34

Jak wyżej. Próbowałem poprzez zarządzanie komputerem jednak jedyną możliwością jest tworzenie nowego woluminu. :D Jest do tego jakieś specjalne narzędzie? Z góry dzięki za odpowiedź.