Skocz do zawartości

chudziel

OFFLINE Ostatnio: 25 01 2012 10:08
-----

Moje tematy

[2000-3000] Zestaw do biura

21 01 2012 - 11:30

Witam,

poszukuję komputera do za 2000-3000tys, który będzie wykorzystywany w zasadzie do wszystkiego z wyjątkiem gier, przynajmniej w najbliższym czasie. :D Chcę zmieścić się w tej cenie z budą i systemem, a więc od tej kwoty trzeba odliczyć 400zł na Windowsa 7. Od zawsze marzyłem, żeby samodzielnie złożyć sobie komputer i wybrać każdy podzespół z osobna i w zasadzie byłem zdecydowany na taką opcję, ale niedawno zobaczyłem coś takiego : http://www.komputron...ostro_260.html. Ten egzemplarz zwrócił moją uwagę ze względu na 5-letnią gwarancje (!). Jeśli faktycznie jest ona tak długa, to moim zdaniem, do moich zastosowań jest to najlepsza opcja, może jednak się mylę.

Zależy mi na bezawaryjności, jak najdłuższej gwarancji, cichej pracy, wydajność schodzi na drugi plan, ale nie jest bez znaczenia. Jestem zdecydowanym zwolennikiem platformy Intela. Bardzo proszę Was o poradę w dwóch kwestiach :

1)Najważniejsze pytanie: czy jeśli nie będe grał czy jest sens składać komputer za więcej niż 2000? Czy wykorzystam wtedy np procesor I5 ?

2) Czy biorąc pod uwagę moje w zasadzie typowo biurowe wymagania ten Dell będzie najlepszą opcją? No i czy w tej gwarancji nie ma czasem jakiś haczyków?

3) W razie gdyby z jakiś przyczyn odrzucić opcję z Dellem, to proszę Was o pomoc w doborze podzespołów dla nowego komputera. Myślałem, żeby komponenty dobrać w ten sposób, żeby np teraz złożyć coś na procesorze Intel i3, do tego np 4GB pamięci, i do tego płyta główna ze zintegrowaną resztą podzespołów, do tego dobrać zasilacz z zapasem mocy i w razie gdybym miał ochotę na jakieś granie (co jest mało prawdopodobne), dokupić osobną kartę graficzną w późniejszym czasie. Co o tym myślicie?

4) Pytanie "przy okazji", do tej pory miałem monitor samsunga lcd format 4:3 podłączony na złącze cyfrowe, niedawno się zepsuł i musiałem kupić na szybko nowy, zdecydowałem się w pełni świadomie na model Samsunga S22A300N, ale ma on tylko wejście analogowe. Czy przy okazji wymiany komputera warto pomyśleć o monitorze z wejściem HDMI w standardzie FULL HD? Czy odczuje wyraźną różnice w jakości obrazu? I czy komputer o takich parametrach obsłuży bez problemu wszystkie filmy FULL HD, nie będzie ścinać? Sporo się teraz pozmieniało i nie jestem na bieżąco. :D

Wymagania co do składaka :
-Budżet : 2000-3000 zł
-Cicha praca
-Platforma Intel (AMD nie wchodzi w grę)
-Chciałbym dobrać przyszłościową płytą na H67 która daje możliwość rozbudowy ramu i wymiany procka w przyszłości na Ivy Bridge, bo nie wykluczam modernizacji za 1-2 lata.
-Do komputera będzie podłączona wieża Technics SH-E590 stereo a do wieży słuchawki Sennheiser HD598. Zależy mi dużo bardziej niż na grafie na jak najlepszej karcie muzycznej, dlatego proszę o uwzględnienie tego w budżecie i podanie jakieś konkretnego modelu.
-Jeśli z jakiś przyczyn ktoś z Was chcę dobrać osobną kartę graficzną to najlepiej gdyby był to GeForce (nawet jeśli Radeon jest wydajniejszy), dlatego jeśli Radeon byłby najlepszą opcją, to prosiłbym o podanie alternatywy z rodziny GeForce.
-Tam gdzie tylko się da podzespoły muszą mieć jak nadłuższą gwarancje, zwłaszcza płyta główna, procesor (ale chyba każdy intel ma) i karta graficzna.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.