Skocz do zawartości

burcik

OFFLINE Ostatnio: 16 09 2008 19:32
-----

Moje tematy

Instalacja/reinstalacja systemu Windows XP

09 09 2008 - 19:11

Piszę z laptop'a, bo mój komputer coś słabo chodzi. Otóż w czym problem. Na swoim komputerze chciałbym zrobić formata i zainstalować od nowa Windows'a XP na partycji C. Wszystkie dane przeniosłem na partycję D (posiadam jeden dysk podzielony na dwie partycje C i D). Gdy wkładam płytę do DVD-ROM'u i uruchamiam komputer, Ładuje mi się Windows a nie ta płyta, ale to chyba najmniejszy problem. Gdy już załaduje mi się Windows XP, klikam na płytę z Windows'em i pojawia się ładne okno z kilkoma opcjami na czele z "Zainstaluj Windows XP". Poniżej jest możliwość zainstalowania jakiś dodatkowych składników itp. Czy wybierając opcję zainstaluj i potem opcję od Nowa czy coś podobnego, przejdę pewnie przez kolejne procesy instalacji systemu włącznie z formatowaniem dysku. Teraz pytanie, czy przy tej formie instalacji formatowaniu ulegnie cały dysk czy tylko partycja C - na niej jest zainstalowany system Windows XP. W "poradniku" na płycie nie jest jednoznacznie powiedziane, jest PRZESTROGA, że przy likwidacji partycji, usunięciu mogą ulec wszystkie dane, a ja chce sformatować dane z partycji C (na niej jest system zainstalowany) a dane na partycji D maja pozostać zachowane.