To mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
W temacie komputerów nie siedzę już od kilku lat. Teraz przyszedł czas na to, by rozbudować mój obecny sprzęt i okazuje się, że mam problem
Konfiguracja, którą obecnie posiadam, to:
procesor Athlon 1,4 GHz
płyta ASRock K7VT4A+
pamięć 512 MB (256 MB DDR 266 MHz + 256 MB 333MHz)
grafika Ge Force 2 MX 400 64 MB
dysk 60 GB Samsung 5400 rpm (myślę że dokładniejsze info niepotrzebne, w razie czego mogę poszukać)
zasilacz 300W jakiś zwykły
reszta mniej istotna
Komputer jest mi potrzebny do codziennego korzystania z internetu, gg, skajpa, czasami obejrze jakiś film, czy TV (mam tuner). Oprócz tego czasem poprawiam czy łączę w panoramy zdjęcia zrobione cyfrówką (po zakupie lepszego aparatu okazuje się, że obecny komputer potrzebuje sporo czasu przy zdjęciach 7Mpix
Komputer chciałbym rozbudować w miarę niewielkim kosztem. Na pewno w grę wchodzi wymiana procesora. Gdzieś kiedyś wyczytałem (ale trzeba to sprawdzić) że moja płyta obsłuży maksymalnie Semprona 2800+. Jednak te procesory są dość drogie, w porównaniu do kompletów <porównywalny bądź nawet lepszy procesor+płyta> z nowszą podstawką. Więc może wymienić i jedno, i drugie? Co do płyty, to przydałoby się więcej portów USB (mam 4).
Kolejna rzecz to pamięć. Na pewno 1 GB i na pewno do nowego procesora trzeba będzie kupić szybsze.
Jeśli chodzi o kartę grafiki, to myslę, że mogę zostawić obecną. Ewentualnie kupić coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/item246026669_radeon...nowe_favat.html ? Nieporównywalnie szybsze od mojej, a cena (chyba) niewielka. Wyjście jakiego potrzebuję to d-sub.
Dysk twardy - pojemności całkowicie mi wystarcza, problemem jest szybkość obecnego dysku, dlatego chyba także pójdzie do wymiany. Jeśli pozostanę przy starej płycie, to będzie to musiał być dysk typu ATA, jeśli kupię nową, to pewnie lepszym wyjściem będzie SATA.
No i zasilacz - podejrzewam, że po zmianie części jest wymiana także będzie konieczna?
Może jeszcze zmienię obudowę, ale to tylko ze względów wizualnych. No i przydałby się frontpanel z gniazdkami audio, USB i czytnikiem kart pamięci.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Moja zawartość
Nie podano