Skocz do zawartości

anczigoloru

OFFLINE Ostatnio: 07 09 2007 01:10
-----

Moje tematy

Mysz USB zastyga aż do naciśnięcia klawisza

02 09 2007 - 19:45

:sciana: Ten problem doprowadza mnie do obłędu. Jeżeli ktoś z Was lepiej obeznanych z techniką ludzi potrafił by mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny...

Urządzenia usb, w moim przypadku myszka i klawiatura dostają czkawkiii. myszka blokuje się - kursor zastyga i pozostaje nieaktywny dopóki nie nacisne jakiegokolwiek klawisza na klawiaturze. Klawiatura z kolei co jakiś czas zaczyna w nieskończoność powtarzać ostatni naciśnięty klawisz. W trakcie występowania tego problemu system chodzi normalnie bez najlżejszego czknięcia. Problem występuje pod XP i pod Linuxem. Objawy nasilają się kiedy następuje duża wymiana danych (dobry transfer na P2P, kopiowanie etc.).
Do niedawna wszystko było w porządku. Problem wystąpił po licznych eksperymentach z konfiguracją kości ramu (bez grzebania w biosie, tylko kolejność kostek), podłączeniu kabla od wentylatora do zasilania przy płycie głównej (wcześniej był zasilany na 12V z zasilacza) i wyjęciu bateryjki z płyty w celu zresetowania biosu.

Próbowałem oczywiście wszystkiego co mi przyszło do głowy żeby uleczyć mojego biednego peceta, to znaczy:
- wróciłem do oryginalnej konfiguracji pamięci. Wyjąłem nową kość i wsadziłem stare w te sloty w jakich zawsze siedziały
- odłączyłem zasilanie wentylatora
- sprawdziłem wszystkie wtyczki i kable i bateryjkę
- sprawdziłem czy to nie wina myszy testując inną

Przeszukałem sieć w poszukiwaniu postów z podobnymi problemami. Znalazłem kilka ale nie znalazłem w nich jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co nęka mój komputer. Większość z tych postów pozostała bez odpowiedzi.

Z tego co zdążyłem przeczytać problem występuje przy różnych konfiguracjach PC a nawet Maców.

Ostatni BIOS do mojej płyty wyszedł w 2005, więc nie mogę niestety wgrać nowszego ;] Czytałem że mogę wgrać bios do wersji Deluxe ale wiąże się z tym pewne ryzyko jakiego wolałbym uniknąć, zwłaszcza że jestem totalnym lamerem ;]

SPECYFIKACJA KOMPA
płyta - A8N-SLI (s939) NIE Deluxe
procesor - Athlon 64 3000
ram - 2 x 512 MB Kingmax 400 Mhz CL2.5 (chodzą na 333Mhz)
grafika - Winfast GeForce 6600GT Ultra 256mb
mysz - Logitech UltraX (USB)
klawiatura - A4Tech