Skocz do zawartości

aaayyy

OFFLINE Ostatnio: 20 05 2008 17:03
-----

Moje posty

W temacie: [INTEL Core2Duo] Problem z procesorem - komputer restartuje się

19 05 2008 - 20:30

pierwszy raz spotykam magika, ktory odpalajac puste mobo twierdzi ze wszystko jest ok! Przyczyna takiego stanu moze byc procesor, plyta, pamiec i grafika. W zasadzie dlaczego kazdy twierdzi ze to procesor? Ja mialem podobny przypadek - wadliwy BIOS

przyczyna byla nieaktualna wersja biosu nieobslugujaca tego procesora

18 05 2008 - 22:55

Nie każdemu chce się testować inny proc kumpla, ponieważ wymaga to zawsze reinstalacji systemu. Jeśli chłopak nie ma drugiego PC to ma mały problem. Jak masz kompa na gwarancji i się za bardzo nie znasz, to go zanieś do serwisu. A jak masz drugiego PC, no to możesz się pobawić.

niestety nie mam drugiego PC (to znaczy mam, ale amd, i na nim nie sprawdzę :)), a i żaden z kumpli raczej nie byłby chętny do zabawy w sprawdzanie mojego procka/płyty, ze względu na czasochłonność no i dużo kłopotu z tym, sami wiecie. w ostateczności zaniosę do serwisu, jednak chcę wyczerpać wszystkie możliwości samodzielnego sprawdzenia tego w domu i wykluczenia jakiegoś mojego błędu (złe podłączenie czy coś...)

czy winą może być złe ustawienie zworek od procesora na płycie głównej? jak je prawidłowo ustawić dla tej konfiguracji (płyta+procek)?

16 05 2008 - 12:58

Zasilanie to Chieftec 750w, więc wątpię, że za słabe. Jak sprawdzić czy to procesor jest wadliwy czy slot ?

16 05 2008 - 11:57

Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/
Gigabyte EX38-DS4 /intel X38/

Włączenie kompa w ten sposób było jedynym sposobem aby przekonać się, co nie działa. Czy powodem resetów jest płyta główna czy procesor. Okazało się, że bez procesora wszystko działa (nie resetuje się) - więc mamy źródło problemu.