Do dnia wczorajszego bylem szczesliwym posiadaczem karty HIS Radeon x1950 PRO (wersja 512mb agp x8). Sprzet dzialal bez wiekszego probemu do dnia wczorajszego, az nastapila kraksa. W czasie pracy na komputerze nagle zgasl monitor i nastala ciemnosc. W pierwszej chwili myslalem, ze to najzwyczajniejszy w swiecie spadek napiecia wylaczyl komputerek dlatego dosc mocno sie zdziwilem slyszac obracajacy sie wiatrak na karcie graficznej przy pelnych obrotach. Lekko zirytowany poczestowalem komputerek 2 butami i delikatnie pstryknalem resecik na obudowie. W tym momencie nastepuje moj dramat Po restarcie komputera moim uczom ukazal sie czarny ekran zrestartowalem maszynke kilka razy i za kazdym rzem ten sam objaw. Ze skrzynki dobiega standardowe pikniecie, w tym momencie powinien zalaczyc sie monitor a moim oczom ukazac test POST plyty glownej. A tu lipa, slychac tylko obracajacy sie wiatrak przy pelnych obrotach na karcie graficznej
Rozkrecilem skrzynke w trybie natychmiastowym, zeby zobaczyc co jest piec. Moja uwage zwrocila wysoka temperatura panujaca w srodku. Zasilacz byl bardzo goracy (przytrzymanie paluchow na nim to byl zly pomysl
W pierwszej chwii myslalem ze zjaral mi sie caly komputer lub zasilacz. Poczekalem kilka minut az wszystko ostygnie i zaczynam testowac komputer:
- pierwsze wlaczenie komputera i... slychac tylko wiatrak na karcie graficznej obracajacy sie przy pelnych obrotach a ja widze czarny ekran. Chlodzenie na procku dziala - wiatraczek powoli smyra powietrze, dyski twarde sie wlaczyly, nagrywrka dvd tez. FAK!!
- odlaczylem wszystkie urzadzenia (dyski, sieciowki etc), tak ze w plycie zostala tylko karta graficzna. Wlaczenie komputera i... slychac tylko wiatrak na karcie graficznej obracajacy sie przy pelnych obrotach
- zamieszalem kostkami pamieci, wlaczenie komputera i... slychac tylko wiatrak na karcie graficznej obracajacy sie przy pelnych obrotach
- wyciagnalem wszystkie kosci pamieci, wlaczenie komputera i... slychac pikniecia z plyty glownej iinformujace o braku kostek oraz wiatrak na karcie graficznej obracajacy sie przy pelnych obrotach
- pamieci wrocily na swoje miejsce, plyte glowna opuscil radeon. Wlaczenie komputera i... slychac pikniecia z plyty glownej iinformujace o braku karty graficznej. Zaczynam nabierac optymistycznych mysli w tym momencie.
- wymienilem swoj stary zasilacz 400W na nowiutki 500W modecom'a. W skrzynke wsadzilem ram, na swoje miejsce wrocil radeon, nastepuje podlaczenie wszystkich kabelkow, wlaczenie komputera i... slychac tylko wiatrak na karcie graficznej obracajacy sie przy pelnych obrotach, a ja widze czarny ekran.
- ZALALA MNIE KREW
- ostatnia deska ratunku... wsadzilem starego fx'a 5200.. wlaczenie komputera i... DZIAŁA
Mam nastepujace pytanie: Co moglo stac sie z ta nieszczesna karta graficzna i dlaczego? Da sie ja reanimowac?
(zadne podzespoly w komputerze nie byly przetaktowane, wiec uszkodzenie z winy uzytkownika raczej nie wchodzi w gre)

Moja zawartość
Nie podano