Skocz do zawartości

Świetlik

OFFLINE Ostatnio: 01 03 2012 12:14
-----

Moje tematy

Mruganie- programy DOS'owskie

21 02 2012 - 17:42

Witam !
Niedawno zakupiłem nowy komputer do biura. Po przenoszeniu wszystkiego/zainstalowaniu mam pewien problem. Otóż kiedy pracuje pod Windowsem monitor chodzi normalnie, lecz jak przejdę na dosowskie programy ( program księgowy dgcs , albo norton commander ) to monitor co jakiś czas (dosyć często ) mruga: robi się czarny na około sekundę. Monitor do Samsung SyncMaster 710N, rozdzielczość na jakiej pracuje to 1280x1024. Sterowniki do monitora zostały zainstalowane ( nie rozwiązało to problemu ) . Monitor na starym komputerze chodził normalnie
Bardzo proszę o pomoc gdyż jest to pilne

Brak portu LPT

21 02 2012 - 00:09

Witam
Nie bardzo wiedziałem gdzie mam napisać temat, czy w drukarach, czy w płytach głównych ( a może gdzie indziesz? ), a więc piszę tu
Kilka dni temu wymieniłem komputer ( komputer do biura) , wszystkie dane zostały przeniesione ze starego na nowy. Lecz przy kupnie komputera nie zauważyłem że płyta nie ma portu LPT ( potrzebnego do drukarki igłowej ). Kupiłem przejściówke z LPT -> USB . Niby wszystko śmiga ale jest problem w starszych programach jakie były używane do pracy w biurze ( bodajże DGCS i coś FIK'ami, nie wiem nie jestem księgowym) . Programy te w swych opcjach nie mają do wyboru owego portu z tą drukarką, jest tylko LPT i COM . Jednym słowem nie widzi ich. Nie mam pojęcia aktualnie co zrobić. Sprawa jest bardzo pilna, z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam