Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sapphire HD4870 1G/GDDR5 Vapor-X- aktualizacja sterowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 30 12 2009 - 16:57

Witam
Posiadam Windows Vista Home Premium 64bit PL oryginalny. Posiadam też Sapphire HD4870 1G/GDDR5 Vapor-X. Niedawno pojawiły się nowe sterowniki 9.12. Ja teraz mam ver.9.9 i niestety nie mogę ich zaktualizować do żadnej nowszej wersji. Czemu? Co mam zrobić żeby bezproblemowo je zainstalować? Pobierałem wszystkie dostępne sterowniki 9.12 ze strony AMD ale mimo tego że je zainstalowałem to i tak CCC i GPU-Z pokazują ze mam zainstalowana wersję 9.9. Co mam zrobić żeby zainstalować sterowniki prawidłowo i żeby GPU-Z i CCC wykrywały wersję 9.12
P.S. GPU-Z mam najnowszą wersję.
Z góry dzięki za pomoc.

dodam że przy instalacji wyskakuje mi okno że bieżące sterowniki są aktualne mimo że są starsze(;p)

• 0

#2 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 30 12 2009 - 17:13

Odinstaluj wszystkie zainstalowane dotąd sterowniki od grafy, i na świeżo wgraj 9.12

• 0

#3 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 30 12 2009 - 17:21

myślisz że nie próbowałem? Robiłem już tak parę razy z różnymi sterownikami i non stop to samo ;/. Niestety to nie pomaga. Nawet czyściłem Temp'a i rejestry ale nic z tego;/
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 30 12 2009 - 17:29

Zanim zainstalujesz nowe użyj drive cleanera ale też nie ma 100% gwarancji że będzie działać poprawnie , ale warto spróbować IMO.
  • 0

#5 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 30 12 2009 - 17:31

myślisz że nie próbowałem?

Próbowałeś, ale jak to robiłeś, przez "dodaj/usuń programy"? W ten sposób ta operacja nie zawsze wychodzi. Trzeba użyc któregoś z "czyścicieli" i najlepiej w trybie awaryjnym.
  • 0

#6 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 30 12 2009 - 19:08

Jeśli ktoś z was posiada na komputerze zainstalowane sterowniki 9.12 to byłbym wdzięczny gdybyście mi je udostępnili ( w wersji zainstalowanej). Spróbuję je podstawić i zobaczę co z tego wyjdzie.
P.S próbowałem właśnie odinstalować tamtymi programami sterowniki ale non stop to samo.

zrobiłem wszystko w trybie awaryjny w takiej kolejności :
odinstalowałem sterowniki drive cleanerem
uruchomiłem ponownie komputer
przeczyściłem rejestr
wyczyściłem temp
zainstalowałem sterowniki w wersji 9.12
uruchomiłem ponownie komputer
i niestety wykrywane sterowniki przez GPU-Z to : 9.8 i niestety nie było programu CCC po zainstalowaniu.
Czy konieczny jest format komputera? Co nowego jest w tych sterownikach czego nie ma w 9.9?
  • 0

#7 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 30 12 2009 - 19:23

Spróbuj zainstalować ręcznie (z pliku .inf) powtarzając jeszcze raz operację usuwania w trybie awaryjnym, ccc możesz zainstalować potem najpierw spróbuj zainstalować same drivery (pobierz sobie ze strony ati) bez CCC (wg mnie jest duże lepsze narzędzie od CCC zwie się atitool).
  • 0

#8 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 31 12 2009 - 01:14

Jeśli ktoś z was posiada na komputerze zainstalowane sterowniki 9.12 to byłbym wdzięczny gdybyście mi je udostępnili w wersji zainstalowanej

Nawet o tym nie myśl... Może to po prostu bug że ci tak wykrywa? ;) zobacz co ci piszę w panelu sterowania driverów.
  • 0

#9 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 31 12 2009 - 12:05

cofnąłem system bo za dużo teraz namieszałem. Wszedłem w tryb awaryjny, sunąłem sterowniki tak jak pisaliście (tamtym programem). Sprawdziłem czy nie zostały jakieś pliki. Okazało się że zostały puste foldery. Usunąłem je. Uruchomiłem ponownie komputer i wszedłem do trybu awaryjnego. Z ciekawości chciałem zobaczyć co pokaże GPU-Z gdy nie mam sterowników i okazało się że mam niby zainstalowane sterowniki w wersji 9.5. Ale mniejsza o to. Wiedząc że wszystko usunąłem tak jak należy, przeczyściłem Temp, i postanowiłem na czysto zainstalować sterowniki 9.12. Wszystko niby ok. Instalacja kończy się pomyślnie. Włączam GPU-Z a sterowniki to 9.8. Jeszcze raz uruchamiam GPU-Z (niczego nie zmieniałem) i pokazało się że mam zainstalowane sterowniki 9.12.
P.S
do " DoctorMofisBACK "

Jak mogę sprawdzić w panelu sterowania sterowników jak nie mogę zainstalować CCC?

do " geronimoo "

Też próbowałem ręcznie to wszystko instalować i tylko tyle że dłużej się zeszło z instalacją a i tak te same rezultaty. Czyli wychodzi na to ze non stop jestem przy sterownikach 9.9.
____________________________________________________________________________________________________________________________________

Czy naprawdę opłaca się robić takie zamieszanie żeby uaktualnić te sterowniki do nowszej wersji? Co one tak naprawdę dają? Zwiększy się wydajność karty graficznej jakoś?
  • 0

#10 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 31 12 2009 - 12:54

Wklej screena z MU - karty graficzne(rozwiń) - PPM (właściwości) - sterownik.
  • 0

#11 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 31 12 2009 - 13:36

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/908ccd2f7b846ded.html
proszę

i jeszcze jedna ciekawa rzecz:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c95b4bae6425026c.html

a to: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a96003a1f93ea409.html jest gry chcę odinstalować jakiś sterownik z tych z poprzedniego zdjęcia.
___________________________________________________________________________________________________

Użytkownik mati199537 edytował ten post 31 12 2009 - 14:08

• 0

#12 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 31 12 2009 - 14:34

Cuda na kiju...
Całkowicie wszystkie pliki od sterowników usuń PC Cleanem, to będzie moim zdaniem ostatnia szansa przed format c:

Jak mogę sprawdzić w panelu sterowania sterowników jak nie mogę zainstalować CCC?

myślę że to nie możliwe ale ; może one już są zainstalowane, tylko uruchamiają się te w starszej wersji?

• 0

#13 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 31 12 2009 - 14:40

Ze screena wygląda, że używasz instalatora ati do odinstalowania driverów zamiast cleanera, ale dobra zamiast driver cleanera użyj "driver sweeper" do pobrania stąd: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Driver_Sweeper_v2.0.5_juz_dostepny-21292.html może on lepiej się z tym wszystkim rozprawi, potem możesz skasować cały katalog ATI (instalator sobie sam stworzy), a co ciekawego widzisz w tym linku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c95b4bae6425026c.html bo ja nic, ściągasz to ccc, to znów hydra vision to drivery solo i wszystko się pakuje do tego katalogu, co w tym dziwnego. Skasuj jak pisałem ten cały katalog "ATI". Powtarzam jeszcze raz: ściągnij i instaluj tylko drivery, nie całą paczkę z CCC, CCC nie możesz zainstalować bo pewnie nie masz .NET Frameworka który jest wymagany.
  • 0

#14 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 31 12 2009 - 14:50

"driver sweeper"

Testowałeś to? Jeśli tak i działa to może mi się przydać, tylko muszę mieć potwierdzenie.
  • 0

#15 mati199537

mati199537

Początkujący

• 50 postów

Napisano 31 12 2009 - 16:27

"driver sweeper" niby usuwa coś ale nie mogę zainstalować driverów do karty. Cofnąłem system do sterowników 9.9. Może zrobię formata za max dwa miesiące to zainstaluje 9.12 a na razie nie przeszkadza mi aż tak bardzo wersja 9.9. Dzięki wszystkim za pomoc.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: AMD Catalyst Control CCC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych