Skocz do zawartości

Raston

OFFLINE Ostatnio: 24 07 2008 08:08
-----

Moje tematy

Awaria kart graf (?)

23 07 2008 - 08:38

Witam
Mam problem z komputerem, ktory przedstawia sie nastepujaco:
Od jakichs 4 dni, podczas normalnej pracy, na monitorze pojawialo sie duzo roznokolorowych paskow. Pomagal wtedy tylko restart. Po restarcie komputer wydawal 1 dlugi i 8 krotkich sygnalow, a monitor przechodzil w power saving mode. Pomagalo wylaczenie komputera na kilka minut, potem znow dzialal normalnie, az do nastepnego crasha (zwykle kilka godzin normalnej pracy bylo).

Sprawdzilem co oznaczaja te sygnaly i jest to problem zwiazany z wyswietlaniem obrazu przez karte graficzna.

Wczoraj komputer padl juz na dobre. Monitor przechodzi w power saving mode, a bios wydaje swoje komunikaty dzwiekowe. Najpierw jest jeden dlugi i 8 krotkich, po chwili kolejny sygnal: 2 krotkie, jeden dlugi (tu mam watpliwosci, bo moge zle slyszec, sprawdzilem na innej stronie z bledami biosa i 2 krotkie jeden dlugi to plyta glowna, a 1 dlugi i 2 krotkie to karta graficzna...)

Kabel od monitora jest w porzadku (sprawdzilem profilaktycznie, chociaz to raczej nie mogla byc przyczyna problemu)

Na karcie graficznej sprawdzalem czy nie przepalil sie ktorys z pinow (tam gdzie sie wczepia kabel od monitora), wyglada na to, ze nie. Sprawdzalem domowa metoda czyli miernikiem.

Probowalem wsadzic stara karte (bardzo stara, pamieta ona XX wiek), ale nadal wystepowal blad sygnalizowany dzwiekiem, a monitor sie nie wlaczal.

Komputer to:
ECS K7S5A, Athlon 900
Gainward 3 Titanium

Bios prawdopodobnie Ami, bo do innego nie pasuja te bledy

Pytanie co sie moglo zepsuc? Spalila sie karta graficzna, cos z plyta glowna, moze odczepil sie jakis kabelek?