Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z uruchomieniem komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jaacaa

Jaacaa

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 07 2011 - 10:23

Witam.
Posiadam taką konfigurację komputera:

• Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz E6750
• MSI P35 DualDDR-800, SATA2, RAID, GBLAN, CrossFire, ATX
• Karta graf. MSI GF 8800GTS 640MB DDR3 320bit TV/DV PCI-E (wersja OC)
575/1700 MHz NX880 GTS - T2D64
• pamięci DDR 2x1024MB Geil 800 MHz Ultra GX22GB6400UDC
• zasilacz BeQuiet StraightPower 550 W BN036
• Dysk Seagate 320GB SATA/300 - 16 MB "keszu"

To wszystko zamknięte jest w Chieftec'u LCX-01B-B-SL z dodatkowym "ssącym" wiatrakiem.

Komputer jest z 2007 roku, ale działał naprawdę świetnie. Nigdy nie miałem z nim problemu, aż do teraz.

Mam problemy z uruchomieniem. Dzisiejsza sytuacja wyglądała następująco: Na noc odłączyłem zasilani i sieć, ponieważ strasznie grzmiało i błyskało.
Rano po wciśnięciu "Power" odpala się kontrolka dysku, zasilania nie. Chodza wiatraki. Nic się nie dzieje. Następne 3 próby - to samo. 4 raz - odpala
się normalnie.

Ostatnio przy odpalaniu na ekranie zaraz po włączeniu pojawił się czerwony komunikat, że zostaną załadowane fabryczne ustawienia w BIOSIE (nie trzyma pamięć???).
Potem też odpala się normalnie.

Jest jeszcze taki start, który zapętla się przed odpaleniem windowsa - po sprawdzeniu jest restart i opalanie na nowo - i tak w kółko.

Msi wypuściło Live Update. Ja za pomocą tego czegoś zaktualizowałem biosa dawno, dawno temu (nowy bios na moją płytę nie wyszedł od 2009).
I chyb od tamtej pory zaczął się tak zachowywać, ale dopiero po jakimś czasie. Boję się o przepięcia, ponieważ kiedyś piorun strzelił niedaleko
i wywaliło prąd. Ale odpalił się bez problemu. Mam uziemione gniazdko, a listwa ma filtr. Czy np. jakieś urządzenie podpięte pod sieć: np: spawarka
może uszkodzić płytę główną?

Próbowałem zaktualizować biosa z poziomu DOS'a ale niestety nie powiodło się. Dos z płyty nie chce załadować sterowników, krzyczy że nie
jest odpowiedni dysk butujący (bzdura, zrobilem wszystko ok). Natomiast z pamięci flash, nie chce mi wrzucić biosa w ogóle - program
flashujący krzyczy żę są problemy z odczytaniem i tyle.

To co zauważyłem, to że komputer łapie najczęściej jazdę (to nie jest reguła) gdy jest dłuższy czas odłączony od gniazdka.
W tym momencie działa ok. Jest stabilny, trzyma temperaturę. Nie odkurzałem go dość sporo czasu - zawsze robię to co
pól roku - teraz trochę zaniedbałem - czy kurz może namieszać w tej kwestii?
Co może być przyczyną? Co mogę zrobić?

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 21 07 2011 - 11:34

Wymień bateryjkę skoro Ci nie trzyma ustawień BIOS-u. Poprzez LiveUpdate wgraj sobie starszą wersję BIOS-u. Nie zawsze nowsze oznacza lepsze. Masz na tyle nowy komputer, że nie potrzebujesz uruchamiać komputera z dysku CD, aby wgrać BIOS. LiveUpdate dobrze sobie z tym zadaniem poradzi z pozycji systemu Windows (o ile Windows jest STABILNY).

• 0

#3 Jaacaa

Jaacaa

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 07 2011 - 12:50

Dzięki Makensis, ale jest tak, że Live Update Msi nie puści starszej wersji biosu, jeśli jest zainstalowana nowższa.
Pozatym Windoza wywaliła mi właśnie drivery od karty graficznej, wtf?????
  • 0

#4 Abback

Abback

Ojciec Dyrektor

• 514 postów

Napisano 21 07 2011 - 13:52

Po wymianie baterii często są problemy z aplikacjami korzystającymi z BIOS-u. Jeśli masz jakiś problem z daną aplikacją po prostu ją przeinstaluj, wcześniej pamiętając by ustawić godzinę i datę w BIOS-ie. Jeśli nic poważniejszego nie będzie się działo to powinno pomóc lecz w razie czego to pisz :tajemniczy_mietek:

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 21 07 2011 - 13:53

• 0

#5 Jaacaa

Jaacaa

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 07 2011 - 15:50

Zmieniłem baterię. Pierwsze odpalenie to masakra. Nie chciał w ogóle zaskoczyć. Włączał się tylko dysk i wentylatory. Po 5 próbie odpaliła się niebieska dioda zasilania i cd rom zaczął kręcić bez płyty. Zero reakcji na resztę sprzętu. Dopiero po następnych restartach wykrył grafikę i odpalił monitor. Oczywiście pierwszy komunikat to błąd danych CMOS. Władowałem default settings żeby zobaczyć czy w ogóle zaskoczy. Zaskoczył i działa, ale ja już wiem że coś niedobrego się z nim dzieje. Rozebrałem go na całkowicie, zmieniłem pastę pod procem, wyczyściłem itp. Co mogę jeszcze zrobić?
  • 0

#6 Abback

Abback

Ojciec Dyrektor

• 514 postów

Napisano 21 07 2011 - 17:09

Po wymianie pasty przede wszystkim monitoruj przez 1 dzień temperaturę procesora (najlepiej jakbyś troszkę pograł i zobaczył jaka temperatura w stresie:) W zasadzie możesz jeszcze użyć programu CCleaner KLIK by troszkę posprzątał Ci w plikach systemowych i rejestrze, oraz zrobić defragmentację dysku. Po tych zabiegach jeśli faktycznie zacznie coś Ci się dziać z komputerem lecz nie będą to Twoje przypuszczenia typu "za 2 dni mi komputer padnie" to proszę pisać opisując dokładnie problem :alcoholic:

Ps. Co do procesora i temperatury to możesz użyć tego programu OCCT, który obciąży Ci procesor na 100%. Uruchamiasz ten program i uruchamiasz CPU: OCCT, Test type: Auto (1h) i klikasz na "ON". Przez ok 15-20 min cały czas monitoruj temperaturę procesora, żebyś czas go nie przegrzał, maksymalna temperatura w jakiej stabilnie może pracować ten procesor to ok 70 stopni i najlepiej jakby nie przekraczało tej temperatury przy maksymalnym obciążeniu :tajemniczy_mietek: Oczywiście może być większa temperatura na tym procesorze lecz to zależy od sztuki i albo będzie stabilnie pracował albo będą resety komputera :0453: Ale jednak te 70 max najlepiej jakby nie przekroczył :D
  • 0

#7 Jaacaa

Jaacaa

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 07 2011 - 18:19

Zmieniłem Bios na starszą wersję. Nie obyło się bez niespodzianki, bo po resecie CMOS'u płyta wstała dopiero za 4 razem, ale to chyba dlatego że odłączyłem całe zasilanie i wyjąłem baterię po reinstalacji biosu. Sprawdzałem czy jest wszystko ok - odpala się po staremu - ta płyta na starszym Biosie ma taki dziwny myk (na nowym tego nie miała) - jeśli odłączy się zasilanie to startuje, po chwili wyłącza się na 4 sekundy i odpala się znowu już dobrze i do końca. Zawsze mnie ciekawiło czemu tak jest. Na nowym Biosie to zniknęło. Zobaczymy jak będzie się odpalał teraz, ale sądzę że już nie będzie żadnego problemu. Temperatura proca to 23 stopnie w tym momencie, czyli jest lepiej niż poprzednio, bo na samym starcie miałem 25.

BTW. - jak jest z biosem? W chwili załadownia sterowników systemu - w moim przypdku to Windows - następuje jego wyłączenie?

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: uruchomienie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych