Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z grafiką Radeon 9600PRO - nie włącza się monitor

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 magister555

magister555

Nowy

• 1 postów

Napisano 19 03 2008 - 12:58

No więc nie odpala się monitor na tej karcie ;) a na starym geforce 2 mx chodzi.
Płyta asus a7s333
procesor athlon 1800xp
grafa ati radeon 9600 256Mb chyba pro ale w papierach jest ze xt chociaż wątpie bo mało na niej elektroniki się znajduje
zasilacz Mustang 400W no niby 400 ale podłączałem pod ten zasilacz samą płytę więc powinien wystarczyć na płytę i kartę
Agp x4 na tej płycie jest.
Karta w ogóle nie odpowiada, nie włącza się nawet BIOS, i jest jeden długi i 3 krótkie sygnały dzwiękowe tak jak na błąd pamięci karty.
Restart BIOSu robiłem ale nie dało to nic.
Bios mam zaktualizowany do ostatniej wersji.
Karta działa bo była sprawdzana w serwisie więc na 100% sprawna.
;)

• 0

#2 klusynek

klusynek

Obserwator

• 8 postów

Napisano 20 03 2008 - 10:10

Mam podobny problem. Mianowicie postanowiłem zmienić grafę na Radeona 9600 Pro 128 MB. Moja konfiguracja komputera:
Athlon XP 2000 +
Płyta główna: Shuttle AK32VN (AGP x4)
256 MB RAM
Karta graficzna: GeForce 4 MX 440 SE
Zasilacz: jakiś 300 W

Otóż po wymianie karty na Radeona komputer nie chce się odpalić. Po włączeniu wszystko niby chodzi wiatraczek na procesorze, Radeonie, diody wszystko niby jest ok, sygnał od karty też jest, po protu monitor cały czas jest czarny. Monitor to Samsung SyncMaster 753s. Radeon jest z pewnością sprawny.

Czytałem na internecie że to może przez słaby zasilacz, chociaż w podobnych przypadkach i to nie pomagało. O co chodzi? Czyżby nie były kompatybilne moja płyta z Radeonem. Próbowałem za radą też z internetu resetować bios. Skutku żadnego.

Proszę bardzo o pomoc możliwie jak najszybciej, z góry dziekuję.

• 0

#3 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 20 03 2008 - 10:24

Posprawdzajcie na innych zasilaczach. Mustang to shit, a ten "jakiś 300W" to też pewnie jakiś dziadowski wynalazek...
  • 0

#4 klusynek

klusynek

Obserwator

• 8 postów

Napisano 20 03 2008 - 16:02

Ten zasilacz to Tech Master 300 W, więc faktycznie jakiś shit. Chciałbym tylko mieć pewność że kupno nowego zasilacza rozwiąże sprawę.

Czy taki zasilacz udźwignie tego radka?? Nie chcę znowu sie zawieść. Jak nie to co mogę kupić do 80-90 zł

http://allegro.pl/item326471845_fortron_fs...cy_wroclaw.html
  • 0

#5 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 20 03 2008 - 21:21

Obstawiam na zasilacz, ponieważ nie jeden komputer już naprawiałem i wiem, że zasilacz może powodować takie właśnie problemy...

Fortron 400W będzie dla Twojej konfiguracji nawet zbyt mocny... ;)

Optymalny będzie FORTRON 350W FSP350-60MDN. Mocniejszego nie potrzeba.
  • 0

#6 klusynek

klusynek

Obserwator

• 8 postów

Napisano 28 03 2008 - 10:54

Dzisiaj właśnie podpiąłem zasilacz od kumpla 350W na którym u niego karta chodziła. To samo się dzieje u mnie co poprzednio. NIe wiem o co chodzi. Czy płyta główna jest niekompatybilna?? Proszę o pomoc.
  • 0

#7 klusynek

klusynek

Obserwator

• 8 postów

Napisano 03 04 2008 - 00:25

Witam, piszę aby powiedzieć dlaczego miałem ten problem, może komuś to pomoże. Otóż chodzi o płytę główną. Firma Shuttle skłamała, a raczej powiedzmy niedopowiedziała faktu iż ta płyta nie obsługuje AGP 1,5V, a mianowicie 3.3V. Ma co prawda AGP 4x, ale nie spełnia on standardu AGP 2.0 W tym tkwił cały problem. Miejmy nadzieję, że karta graficzna wytrzymała to napięcie i będzie chodziła już na dobrej płycie. Za dobre rady i chęci serdecznie dziękuje.

Pozdrawiam

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: uruchomienie komputera włączenie komputera komputer nie włącza się

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych