Dzisiaj do Seagate Barracudy ATA 60gb dokupiłem Samsunga p120 ATA 250gb. Ustawiłem zworke na piny 7-8(pierwsze 2 od lewej) w starym dysku, Samsung jest bez zworki, czarną końcówke taśmy do Seagate'a a szarą do Samsunga. PO włączeniu komputer zacina się na wykrywaniu dysków, nawet do biosu nie chce wejść. Co zrobić, żeby dzialało?
> Problem Z Podłączeniem 2 Dysków, Samsung vs. Seagate
Rozpoczęty przez
michal444
, 19 05 2007 18:07
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 05 2007 - 18:07
Napisano 19 05 2007 - 23:32
Jeden dysk musi być ustawiony jako master, drugi jako slave. Instrukcje masz na nalepkach na dyskach. Najprawdopodobniej będziesz musiał wykombinować jakąś zworkę dla samsunga.
Napisano 19 05 2007 - 23:51
udało mi sie podłączyć obydwa dyski na oddzielnych wejściach(cd-rom wyłączony), żeby zgrać dane ze starego na nowy dysk. Jedno ale - druga partycja na starym dysku nie działa. Można wejść tylko do niektórych folderów, gdy próbuje do reszty, to wyświetla sie taki komunikat: "nie można wykonać żądania z powodu błędu urzadzenia We/Wy".
Co zrobić, żeby skopiować dane z partycji #2 na samsunga ?
Czy zanim zaczne korzystać z samsunga, powinienem go sformatować?
Co zrobić, żeby skopiować dane z partycji #2 na samsunga ?
Czy zanim zaczne korzystać z samsunga, powinienem go sformatować?
Napisano 20 05 2007 - 19:32
Możliwe że partycyjka się rozsypała, albo masz awarię dysku. Czy jeśli odłączysz samsunga to możesz dostać się do danych z partycji 2? Jeśli masz tam ważne rzeczy, spróbowałbym narzędzi do odzyskiwania danych.
Nie musisz wykonywać pełnego formatu dysku, to niepotrzebna strata czasu. Wystarczy że włączysz szybki format przy tworzeniu partycji.
Nie musisz wykonywać pełnego formatu dysku, to niepotrzebna strata czasu. Wystarczy że włączysz szybki format przy tworzeniu partycji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych