Witam. Mam problem dosyć dziwny ze swoim komputerem. Mianowicie nie potrafię zainstalować systemu operacyjnego. Próbowałem z różnych płyt, oryginałów, nie oryginałów, przegrywałem płyty dla pewności i podczas instalacji, albo w czasie kopiowania plików, albo podczas samej instalacji już, w różnych momentach wyskakują komunikaty typu "nie można było skopiować pliku xxx.xxx, są to różne pliki, wydaje się że jest to zupełnie przypadkowe.
Pamięci 2 sztuki, próbowałem na obydwu pojedyńczo, zmieniłem napęd - bez efektów.
Udało mi się zainstalować system po wielu próbach, nie sądzę, że bylo to wynikiem jakichś poprawnych działań z mojej strony, ale po prostu szczęscia. Podczas użytkowania, po instalacji sterowników płyty oraz karty graficznej, komputer albo się restartował w dowolnym momencie, albo podczas np. zmiany planszy w grze wyskakiwał błąd, często podczas zwykłego użytkowania się samoczynnie resetował. Wyskakiwały różne błędy, począwszy od blue screenów, po komunikaty drwatson'a ewentualnie że brakuje jakiegoś pliku... Nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, prosił bym o jakieś porady, eweentualnie wyjasnienie co mogę zrobić.
Znów próbowałem instalować, komunikat > skopiowanie pliku wmp.dll nie było możliwe... (zaznaczam, że próbowałem instalować z różnych płyt, oraz różne wersje systemu (jednak nie vistę).
Konfiguracja sprzętowa:
Asus P5E
Intel Core 2 Duo 8400 3 Ghz
Radeon 4870 Powercolora
Pamięci Patriot 2 x 1 ddr2
Chieftec 650W
Po instalacji sterowników do płyty badź karty graficznej, wszystko się nasila, jednak jak pisałem, problem występuje już podczas instalacji systemu, której w zasadzie nie można przeprowadzić. Jesli chodzi o dysk twardy, próbowałem instalować na innym, także był problem.
Pierwszy blue screen jaki wyskoczył to BAD_POOL_CALLER, bylo to po użytkowaniu komputera jakieś 2 dni od instalacji systemu, wcześniejsza instalacja była przeprowadzona prawidłowo, jednak błędy pojawiały się wcześniej. Później blue screeny były już różne, nie pamiętam już dokładnie jakie, problemy z explorer.exe, drwatson, braki plików etc.
Temperatura CPU - około 50 stopni
Karta około 75, jednak jak wiadomo obniżenie temperatury mozliwe jest dopiero po instalacji sterowników
Temperatura płyty to około 30-40 stopni
- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Tematy: Moonlight
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 14
- Odwiedzin: 824
- Tytuł: Początkujący
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
O mnie
-
Jaki posiadasz system operacyjny?
windows XP
0
Neutralna
Moje tematy
Instalacja Win., użtkowanie, blue screeny resetowanie
25 08 2008 - 21:28
Asus P5E - dodatkowe wiatraki
14 08 2008 - 13:26
Witam. Chcąc zabezpieczyć się przed przegrzewaniem wnętrza obudowy (pokrywy boczne oraz przednie zaślepki są zdjęte) chciałem dodatkowo umieścić w obudowie 1-2 wentylatory chłodzące. Chodzi o to by ten z przodu dmuchał zimnym powietrzem do środka, natomiast z tyłu wyrzucał je na zewnątrz. I tutaj mam pytanie, czy takie wentylatorki mogę podłączyć normalnie pod płytę główną (są tam oczywiście wtyki pod tego typu wiatraczki), czy nie odbije się to negatywnie i nie będzie za dużo pobieralo mocy, nie uszkodzi płyty etc? Chodzi o to, abym nie osiągnał odwrotnego efektu do zamierzonego, czyli kosztem niższej temperatury poprzez chłodzenie dodatkowymi wiatrakami, nie doporwadził znów do jej mocniejszego nagrzewania się, co w efekcie wyjdzie na to samo. Ewentualnie, w jaki sposób mógłbym podłączyć zewnętrznie tego typu chłodzenie? Próbowaliście czegoś takiego, może macie jakieś sugestie? Prosił bym glównie o pomoc dot. tego czy ta płyta uciągnie dodatkowe wiatraczki i czy to w ogóle ma sens.
Myślalem też nad zabudową w biurku czegoś takiego > http://allegro.pl/item411385527_wentylator...a_mat_mach.html - ktoś się może śmiać, ale wydaje sie to dośc ładnie zrobione, i po prostu może w jakiś tam sposób pomóc...(oczywiście oprócz chłodzenia czysto wewnętrznego, czyli tych 2 dodatkowych)
//Myślę, że to może być istotne, mam zasilacz Chieftec CFT-650-14C 650W,
karta grafiki Powercolor R. 4870 - co też sprawia że w środku można upiec ciasteczka
Ogólnie obserwując popularność tego radeona, korzystając z okazji, chciałbym namówić osoby które znają się dobrze na sprzęcie, być może do napisania jakiegoś krótkiego poradnika, dotyczącego chłodzenia, zwiększania obrotów coolera czy też ogólnego postępowania z kartą - na wlasnym przykładzie wiem, że można ją bardzo łatwo popsuć, nie robiąc nic szczególnego. Na szczęscie model został mi już wymieniony na nowy i jako takich problemów nie mialem, jednak wiem, że gdybym wcześnie przeczytał to, co gdzieś tam leży na wielu forach, stronach czy nawet często gdzieś w komentarzach sklepów komputerowych mozliwe, że nie miał bym problemów.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Myślalem też nad zabudową w biurku czegoś takiego > http://allegro.pl/item411385527_wentylator...a_mat_mach.html - ktoś się może śmiać, ale wydaje sie to dośc ładnie zrobione, i po prostu może w jakiś tam sposób pomóc...(oczywiście oprócz chłodzenia czysto wewnętrznego, czyli tych 2 dodatkowych)
//Myślę, że to może być istotne, mam zasilacz Chieftec CFT-650-14C 650W,
karta grafiki Powercolor R. 4870 - co też sprawia że w środku można upiec ciasteczka
Ogólnie obserwując popularność tego radeona, korzystając z okazji, chciałbym namówić osoby które znają się dobrze na sprzęcie, być może do napisania jakiegoś krótkiego poradnika, dotyczącego chłodzenia, zwiększania obrotów coolera czy też ogólnego postępowania z kartą - na wlasnym przykładzie wiem, że można ją bardzo łatwo popsuć, nie robiąc nic szczególnego. Na szczęscie model został mi już wymieniony na nowy i jako takich problemów nie mialem, jednak wiem, że gdybym wcześnie przeczytał to, co gdzieś tam leży na wielu forach, stronach czy nawet często gdzieś w komentarzach sklepów komputerowych mozliwe, że nie miał bym problemów.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Tematy: Moonlight
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość