Skocz do zawartości

Krzychu8

OFFLINE Ostatnio: 23 10 2011 14:30
-----

Moje posty

W temacie: UCC (Unlock CPU Code)

13 10 2011 - 06:16

Cały procesor chodzi około miesiąca, przy instalacji zrobiłem tylko taki manewr.
Zainstalowałem procesor, potem założyłem chłodzenie. Zdjąłem chłodzenie na ok 1 minute (sprawdzałem czy aby na pewno zrobiłem wszystko dobrze, 1-szy raz składałem komputer), założyłem ponownie.

Tak wygląda screen z CPU-Z, w tej chwili nie mogę dać screen'a ze speed fan bo komputer chodził zbyt krótko aby rozgrzać się do 50 C w stanie spoczynku.
Dołączona grafika

Tak wygląda temperatura po godzinie przeglądania stron internetowych. Na tym poziomie utrzymuje się już cały czas.
Dołączona grafika

Czy przy box'owych radiatorach jest naklejona jakaś folia w tym miejscu co styka się z procesorem, którą trzeba odkleić przed zamontowaniem? Jeśli tak to cóż... nie zrobiłem tego.

[uwaga=Abback] Kolego prosiłbym o używanie opcji "Edytuj" :P[/uwaga]

12 10 2011 - 19:29

Wiadomość o gwarancji zachęciła mnie do testów, okazało się że poprzednio temperatura tak gwałtownie rosła przez opcje "AMD Cool'n'Quiet". Gdy to wyłączyłem temperatura była stabilna choć chyba dość wysoka. Przez 3 godziny testu w prime95 utrzymało się 66-67 C, teraz gdy nie ma dużo do roboty spadła do 50 C, a wiatraczek chodzi dość cicho. Chociaż można się tego było spodziewać po wiatraczku dołączonym do pudełka z procesorem.

12 10 2011 - 06:18

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące pewnego artykułu w internecie.

Nie pojawia się efekt negatywny, czyli wzrost poboru mocy pod obciążeniem, a tym samym zwiększona emisja ciepła - wystarczy więc zwykły układ chłodzenia procesora. Jedyne, co może się przydarzyć, to pewien spadek podatności układu na overclocking. Nie trzeba również podnosić napięcia zasilania rdzeni układu.

Żódło: http://www.pcworld.pl/news/361834_2/Jak.uaktywnic.nieczynne.rdzenie.procesorow.AMD.html

Jak to się ma do rzeczywistości skoro w moim przypadku temperatura wyraźnie się podnosi. Artykuł jest z roku 2010 czy te informacje już są nieaktualne?

11 10 2011 - 17:13

Wnioskuje że przy UCC trzeba mieć naprawdę pecha żeby coś popsuć. Dzięki za pomoc.

Co do mojego chłodzenia to było w pudełku razem z procesorem, zgodzę się że jest słabe. Na razie nie potrzebuje dodatkowego rdzenia, ale jak już znajdę zastosowanie dla dodatkowej wydajności to odkręcę jedną cześć obudowy albo zaopatrzę się w nowy wiatraczek na procesor.