Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer nie chcę się uruchomić, zapalają się 4 diody PHASE na Mobo.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 sacret

sacret

Nowy

• 3 postów

Napisano 27 12 2010 - 14:58

Witam, mam w/w problem. Mianowicie, wczoraj podczas normalnego użytkowania komputera, w środku obudowy zaczęło coś "piszczeć" przez 3-5 sekund, a następnie komputer się wyłączył. Przy próbie uruchomienia zapalają sie cztery diody PHASE (1, 2, 3, 4) i nic. Też nie zawsze się tak dzieję. Tylko przy pierwszej próbie uruchomienia po ponownym włączeniu zasilania na zasilaczu. Wiatraczki nie reagują, nic się nie dzieję oprócz chwilowego zapalenia się tych diod. Poodpinałem dysk twardy i napęd - nic. Zadzwoniłem do kumpla informatyka, zdiagnozował, że najprawdopodobniej zasilacz padł. Macie jeszcze jakieś inne sugestie?

Z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam
S

E5200, GT9800, Gigabyte GA-EP31-DS3L, 4GB DDR2 Kingstone Hyper-X.

EDIT:
No i stało się to czego się obawiałem, odpiąłem mój zasilacz ModeCom MX-350W i podpiąłem Codegen'a 300W. Jedyne co się zmieniło to to, że diody świecą się chwile dłużej. Możliwe jest to, że nie zadziałało, bo nie podpiąłem zasilacza do dodatkowego zasilania karty graficznej? Nie miałem, po prostu takiej złączki odprowadzonej od zasilacza. Ten Codegen, to raczej starszego typu zasilacz.

Myślicie, że procesor mógł się spalić? Ostatnio wariował za temperaturami. Miał zamocowane domową metodą chłodzenie Pentagram Karakorum... Hm. Proszę o pomoc.

• 0

#2 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 27 12 2010 - 15:22

Podepnij Twój zasilacz do innego komputera jak tamten ruszy, to Twój jest dobry.

• 0

#3 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 27 12 2010 - 15:26

Podepnij trochę mocnieszy zasilacz, wyciągnij pamięć, dyski, i kartę grafiki.
Jeśli zacznie pikać tzn że zasilacz jest OK. Potem wkładaj po kolei każdy element i sprawdzaj co się będzie działo.
  • 0

#4 sacret

sacret

Nowy

• 3 postów

Napisano 28 12 2010 - 16:01

To nie jest wina zasilacza. Dziś podpiąłem 500W Chieftec'a i jest to samo. Na domiar tego podpiąłem swój zasilacz u kumpla i działał. Odpiąłem kartę graficzną, pamięci, napędy i dysk twardy i nie uruchamia się. Na tym Chieftec'u i na moim Modecom'ie. Powinien się uruchomić i zacząć pikać, a on żadnej reakcji... No i tu moje podejrzenie pada na płytę główną albo procesor.

Jakieś sugestie lub rady?

Czy jak podłącze ten procesor do dużo słabszego komputera to nic się nie stanie? Jakieś wymagania taki komputer musi spełniać? Przypomnę procesor to e5200.

Thx z góry, pozdr.
s

Użytkownik sacret edytował ten post 28 12 2010 - 16:06

• 0

#5 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 28 12 2010 - 16:16

Do płyty innego komputera musi pasować procesor (podstawka) oraz płyta główna musi go obsługiwać.
  • 0

#6 sacret

sacret

Nowy

• 3 postów

Napisano 28 12 2010 - 17:04

Czyli w moim przypadku socket 775. Jeśli nie mam żadnego znajomego, który ma kompa z takimi parametrami, da radę jakoś inaczej to sprawdzić?

Ehh.. zależy mi na czasie. ;/
  • 0

#7 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 28 12 2010 - 17:28

Do twojego PC włożyć inny procesor?

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: piszczenie komputera uruchomienie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych