Witam. mam taki problem, mienowicie mam stary dysk maxtor 6L250S0 na którym mam kilka danych które chciał bym zachowac i przekopiowac na nowy dysk Seagate Barracude ST3500320AS. Mam takie pytanie jak podłaczyc oba dyski zeby system je widział ( chodzi mi o zworki czy wogule sa potrzebne) i o co chodzi z podłaczeniem slave i master?
Jak podłączyć dwa dyski twarde?
Rozpoczęty przez
aweox
, 23 04 2008 00:24
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 04 2008 - 00:24
Napisano 23 04 2008 - 00:31
jesli sie nie myle to master i slave jest wlasnie od tego, zeby mozna bylo dwa dyski podlaczyc
na master ustawiasz ten dysk z systemem
a na slave ten z danymi
tylko nie pamietam czy w biosie nie trzeba jeszcze czegos przestawic jak podlaczasz drugi dysk
moze jeszcze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie
na master ustawiasz ten dysk z systemem
a na slave ten z danymi
tylko nie pamietam czy w biosie nie trzeba jeszcze czegos przestawic jak podlaczasz drugi dysk
moze jeszcze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie
Napisano 23 04 2008 - 10:10
Nie nie,nic w Biosie nie musisz ustawiać,w jednym dysku ustawiasz zworke w pozycji "MASTER" w drugim zaś nie musisz wstawiać już zadnej,gdyż domyślną pozycją jest własnie "SLAVE"
pozdrawiam
Daniel
pozdrawiam
Daniel
Napisano 23 04 2008 - 13:42
W dysku SATA nic nie ustawiasz bo one nie posiadają zworek, ten dysk będzie automatycznie Master a co do starego , który pewnie jest ATA to ustawiasz na nim Slave. Jeśli ustawisz na ATA master to system i BIOS nie będzie go widział.
Napisano 23 04 2008 - 13:54
Ajjj
nie zauwazyłem,ze dysk nowy,to dysk SATA...Przepraszam najmocniej,za wprowadzenie w błąd
jescze raz przepraszam![;]](/public/style_emoticons/default/cwaniak.gif)
pozdrawiam
Daniel
jescze raz przepraszam
pozdrawiam
Daniel
Napisano 25 04 2008 - 19:11
nie bede zakladal nowego tematu ale spytam sie tutaj mam dysk ata i podlanczam drugi dysk ata i w starym mam master a w tym co chce sobie przegrac dane mam slave i komp mi sie powoli wlancza ale sie wlancza a pozniej nie widzi tego nowego dysku. co robie nie tak??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych