Witam
Kilka dni temu zgłosił sie do mnie znajomy z prośba o pomoc, jego komputer po jakimś czasie od uruchomieniu systemu zawieszał się. Komputer jedynie w trybie awaryjnym pracował stabilnie, przeskanowałem go Ad-Aware, wykryl mnóstwo smieci szczególnie w plikach cooki, kolejne programy, którymi skanowałem dodawały coś od siebie. Biorąc pod uwagę powyższe oraz to że system był mocno zaśmiecony, postanowiłem przeinstalowac system(Window XP HE).
Jako program do ochrony zainstalowałem Symanteca 360. Niestety po kilku dniach problem powrócił, myslałem że to może Symantec dobija procesor, niestety wyłączenie usług Symanteca nic nie zmieniło. Ze starego systemu zostały przeniesione dokumenty, jednak przeskanowane Avastem, który nic nie wykrył. Zawieszanie wygląda zazwyczaj tak, że można poruszać wskaźnikiem myszki ale wszystkie ikony są nieaktywne, tu też dziwna sprawa podczas instalacji systemu, office i innych apliakcji oraz kopiowania danych niebyło żadnych problemów, wystapiły dopiero gdy kolega zabrał komputer do siebie i zainstalowalismy Symanteca.
Procesor(Athlon 64 3000) się nie grzeje, przynajmniej wg. pomiaru w biosie, podejrzewam jednak jakiś problem sprzętowy.
Znajomy twierdził, że w momencie próby odczytu jednego z dokumentów dostał info że plik jest uszkodzony i bedzie przywrócony z kopii bezp(choć może być tak że ze starego systemu został przeniesiony już uszkodzony plik).
Może cos z dyskiem jest nie tak, zainstalowałem HD Tune, aby obejrzeć smarta, niestety w normalnym trybie nie zdąży się uruchomić a awaryjnym program się nie uruchamia.
Zainstalowałem również Everesta, niestety nie mogę odczytać SMART, w komputerze kolegi podczas próby odczytu program się zawiesza. Podłączyłem dysk do mojego komputera, niestety tutaj program nie potrafi odczytac SMART, poprostu w gałęzi SMART niewidac tego dysku, mimo że w "dyskach fizycznych" jest widoczny:
SAMSUNG SP0812C SCSI Disk Device (74 GB)
W międzyczasie uruchomiłem kopiowanie plików na tym dysku, działa bez problemu.
Pod względem wirusów i innych szkodników komputer jest czysty.
Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
Pozdrawiam
J
Jabu

Moja zawartość
Nie podano