Odkąd zmodernizowałem swój komputer mam pewien problem.
Otóż posiadam dwa dyski twarde. Pierwszy z nich to leciwy już model WD 160GB a drugi to Samsung 500GB.
Na pierwszym z nich mam zainstalowanego Windowsa i inne programy/sterowniki, natomoast na drugim wszystkie inne rzeczy, nie wpływające bezpośrednio na Windowsa, jak kilka gier, filmów, zdjęć itp.
Po zmianie płyty głównej wystąpił problem w postaci usypiającego się dysku 500GB podczas bezczynnej pracy.
Objawia się to w taki sposób, że gdy przeglądam internet, albo robię cokolwiek, co nie jest powiązane z dyskiem 500GB, ten się wyłącza. Dzieje się to po ok. 10-15 minutach bezczynnego kręcenia się.
Oczywiście, gdy kliknę w Mój Komputer i Dysk Lokalny ten zaczyna startować (wyraźnie słychać, jak to dysk

To jeszcze pół biedy, ale jak mam np. odpalony program Visual Basic i z niego nie korzystam przez dłuższą chwilę, dysk się wyłącza, a program całkowicie się zawiesza i mimo że dysk wystartował, ten już się nie podnosi i muszę go zamknąć

Przed zmianą płyty głównej takiego problemu nie było, więc podejrzewam, że trzeba coś zmienić w jej ustawieniach (może wyłączyć oszczędność energii?)
Tylko że nie wiem jak. Patrzyłem w ustawieniach BIOS, ale nic podobnego nie znalazłem.
Model płyty głównej to: ASRock M3A770DE.
Więc jeżeli ktoś wiedział by jak mi pomóc to proszę o odpowiedź, bo jest to dla mnie troche uciążliwe.
Pozdrawiam