Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aktualizowanie BIOSów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 morwo

morwo

Nowy

• 1 postów

Napisano 30 06 2007 - 17:47

Witam.

Mam stary komputer i raz na jakiś czas muszę formatować jego dysk. Kiedyś robiłem to nawet kilka razy w ciągu tygodnia, ale teraz stałem sie bardziej leniwy :P A może po prostu brak mi czasu. Przygotowuje sie do formatowania dysku od kilku dni. Stworzyłem backupy, gdyż tym razem mam zamiar sformatować wszystkie partycje. Niestety po każdym formacie muszę otwierać jednostkę komputera i przekładać kartę graficzna. Wyjmuje Geforce FX 5200 i montuje Rive TNT2 tylko po to, aby uruchomiła mi sie instalacja windy XP. Czytałem juz o tym problemie kilka razy i stwierdziłem, ze muszę zaktualizować BIOS płyty głównej i/lub BIOS karty graficznej, aby nie męczyć się więcej z żonglerką karatami graficznymi.

Moja płyta główna wyprodukowana została przez firmę Matsonic, posiada chipset VIA VT8363. Informacje te uzyskałem przez weryfikacje BIOS ID. Użyłem do tego tabel ze tej strony. Ściągnąłem również programik z esupport.com, który wyświetla informacje na temat BIOS (link) ale nadal nie wiem, jaki plik powinienem wybrać z tych, które mam do wyboru na stronie producenta :P (link). Programik wskazał:

BIOS Manufactuer: Award Modulor BIOS
BIOS ID: 04/23/2001-8363-686B-JA6LMC0CC-00
Chipset: VIA 82C305 rev 3
Super I/O Chip: VIA 686 found at 0h:7h:0h

Mam prośbę, aby ktoś podał mi link do najnowszego obrazu BIOS dla tych danych. Chciałbym się też dowiedzieć, czy istnieje jakaś aplikacja, która łatwo i szybko pozwoli mi zaktualizować BIOS karty graficznej? Może można to przeprowadzić odwiedzając jakąś stronę?

Z góry dziękuje za pomoc :P

• 0

#2 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 02 07 2007 - 00:50

grafę i tak będziesz musiał przekładać

mobo: Chaintech 7AJA

powodzenia

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: aktualizacja biosu