Zdecydowałem się pop[rosić kogoś o pomoc, bo powoli ogarnia mnie dezorientacja.
Ma dosyć stary komputer-Duron 1800 na płycie Epoxa KT400A, 1GB DDR, Geeforca 2 64 MB i do niedawna jeszcze dysk Seagate'a 40 GB.
Na dysku tym zaczęły sypać się klastry. Wtedy zaczęły się też problemy z wieszaniem systemu. Średnio kilka razy na dzień, potem coraz częściej. Po prostu wszystko nieruchomieje, nie działa miękkie resetowanie a z głośników wydobywa się dziwny dźwięk w postaci pisków, trzasków itp.
Uznałem, że problem z wieszaniem się wyszedł z powstawania tych bad blocków. Założyłem, że plik wymiany powiększając się natrafia na nie i powoduje wysypanie się systemu. Tak myślałem do wczoraj.
Kupiłem 250 GB dysk Seagate'a SATA, oczywiście nie ominęły mnie standardowe problemy z instalacja dysku (sterownik RAID). Ale nie to było dziwne podczas instalacji, a to, że w 2 miejscach instalka XP wieszała się zanim doszło do kopiowania plików. Pierwszy moment to ładowanie kontrolera hosta, drugi to ładowanie bodajże M-FLASH. Wtedy zacząłem się zastanawiać czy nie pali mi się kość pamięci. Niestety z 3 slotów na pamięć na mojej płycie żyje tylko jeden, gdyż 2 się już zjarały, z czego jeden spalił mi styki na kości, przez co nie uwzględniono mi gwarancji ;/
Przeleciałem pamięć programikiem Windows Memory Diagnostic. Testy wyszły wszystkie dobre.
Kiedy włożyłem grafę Radeona 9550 256 MB, to częstotliwość wieszania się zwiększyła się do około raz na minutę, a wręcz przestał mi się odpalać system-komp wieszał się w momencie pojawienia się kursora na ekranie.
Po włożeniu starej grafy mogę chociaż prawie spokojnie napisać tego posta (prawie, bo kopiuję co chwilę do notatnika, a 2 zwiechy już za ten czas miałem;]).
Wziąłem pod uwagę również temperaturę procesora. Waha się ona między 38-60 stopni Celsjusza. Nie sprawdzałem przypadków ekstremalnych;] Jednakże wieszanie się występowało tak samo często przy niskiej temperaturze jak i wyższej.
Nie wiem co mi pozostało poza zasilaczem. Być może jest za cienki, ale dziwne, że zasilacz 350 W nie potrafiłby uciągnąć jednego dysku, 1 dvd, grafiki Radeona 9550 (a nawet geeforca 2), procka, pamięci i karty tv;/
Już nawet kojarzyłem to wieszanie się ze zwarciem na myszce, bo dziwnym trafem miga mi jej laser od zawsze, nawet na wyłączonym kompie. Jest to efektem jakiegoś przebicia na obudowie. Parę razy mnie posmyrało
Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł lub sposób by dowiedzieć się z całą pewnością co jest powodem usterki, to proszę o pomoc. Jeśli coś mi się kaszani, to chciałbym wydać kasę rozsądnie, a nie strzelać

Moja zawartość
Nie podano