Skocz do zawartości

Zdjęcie

ASUS - problem z uruchomieniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 .:Seth:.

.:Seth:.

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 08 2008 - 14:35

Witam, pilnie proszę o pomoc. Po sformatowaniu dysku i próbie zainstalowania Windowsa XP na notebooku, pojawia się tylko ekran powitalny ASUS. Po wciśnięciu F2, pojawia się ekran z napisem "Entering Setup..." i nic dalej się nie dzieje. Notebook był dostarczony z Vistą, przy instalacji XP, ukryta partycja Visty nie była ani formatowana, ani usuwana. Co z tym zrobić? Bardzo proszę o pomoc.

• 0

#2 matiEX

matiEX

Stały użytkownik

• 222 postów

Napisano 12 08 2008 - 14:45

musisz zmienić w BIOSIE opcję od dysku (nie pamietam jak się nazywa) ale trzeba ją zmienić na IDE i włączyć napęd CD żeby jako pierwszy się bootował wtedy pokarze Ci się ekran instalacyjny Win XP

• 0

#3 .:Seth:.

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 08 2008 - 14:59

Niestety, problem tkwi w tym, że nie mogę wejść do BIOSu. Wszystko zawiesza się na etapie "Entering setup..." i koniec - nie rusza dalej.
  • 0

#4 matiEX

matiEX

Stały użytkownik

• 222 postów

Napisano 12 08 2008 - 15:00

I nie możesz nic wcisnąć?? Dziwne, nie znam się za bardzo na notebookach ale pewnie gdzieś jest przycisk jak "Clear CMOS" użyj go :(
  • 0

#5 .:Seth:.

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 08 2008 - 15:29

Nic nie pomaga... Brakuje mi już koncepcji... Jakieś nowe pomysły?
  • 0

#6 matiEX

matiEX

Stały użytkownik

• 222 postów

Napisano 12 08 2008 - 15:32

To nie ma tego przycisku żeby zresetować BIOS?? a jak próbujesz wejść do BIOSU?? co klikasz?? bo u mnie też pisze ENTER F2 a musze wciskać DEL...
  • 0

#7 .:Seth:.

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 08 2008 - 15:56

Żeby zresetować ustawienia BIOSu, wyjąłem na kilka minut baterię na płycie głównej. Już opisuję, jak to wszystko wygląda: Pojawia się tylko ekran powitalny ASUS i nic ponadto, nie ma nawet komunikatu "F2 to enter BIOS". Ale korzystałem z innego ASUSa, tak więc wiem, że tak właśnie wywołuje się BIOS. Potem pojawia się komunikat "Entering Setup..." oraz komunikaty potwierdzające wykrycie dysku i napędu optycznego. Z tym, że na tym etapie wszystko się zacina. Nie można wejść w BIOS. Zastanawiam się, czy przypadkiem coś z dyskiem się nie schrzaniło. Wcześniej była Vista, sformatowałem dysk C:, zaczęło się kopiowanie plików i po ponownym uruchomieniu notebooka wszystko się posypało. Kiedyś gdzieś czytałem, że zdarzały się podobne problemy przy zmianie systemu, ale w sytuacji, gdy ktoś kasował ukrytą partycję z instalką Visty. Ja zostawiłem ją w spokoju. Nie wiem, co teraz mam zrobić...

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: uruchomienie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych