Skocz do zawartości

Zdjęcie

[AMD Athlon] za wysoka temperatura

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 _RaY_

_RaY_

Nowy

• 3 postów

Napisano 04 07 2008 - 14:00

Witam!

To mój pierwszy temat na tym forum, więc proszę bądźcie dla mnie wyrozumiali.

Mam pewien problem. Mianowicie gdy włączam jakiś program który wymaga większego zużycia procesora (np.: antywirus AVG skanuje mój komputer na najwyższych obrotach) temperatur procesora gwałtownie się podnosi (everest, speed fan) ,a po pewnym czasie dochodzi do 120 stopni i komputer sie wyłącza. oddałem go do serwisu ale koleś, który tam pracował nałożył tylko nową paste termoprzewodzącą, która prawie nic nie zdziałała. Wkońcu kupiłem nowy radiator NINJA MNI. Założyłem nową paste i radiator i to zmniejszyło temperatury i spowolniło zwiększanie sie temperatur ale dalej nadierne zużycie procka powodowało wyłaczanie sie kompa. Następnie zmniejszyłem napięcie procesora w biosie i teraz temperatury dochodzą do ok 90 stopni C ale gdy włącze gre np.: Assassin's Creed to już komp po pewnym czasie sie sypie. Proszę pomóżcie, co mam zrobić w takiej sytuacji?

a oto mój komputer
procesor: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2700 MHz (13.5 x 200) 5200+
płyta główna: Gigabyte GA-M56S-S3
pamięć: 2 Gb DDR2 SDRAM
karta graficzna: nVIDIA GeForce 8800 GT
zasilacz: Feel 400W

PS. Przepraszam za wszystkie błedy. Jeśli czegoś nie napisałem powiedzcie. Z góry dzieki za odpowiedź.

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 04 07 2008 - 14:26

Ustaw mnożnik CPU w BIOS na Auto, bo być może coś w tym serwisie namieszali. Pastę na pewno dobrze nałożyłeś?
A i napięcie procka też lepiej ustaw na AUTO.

• 0

#3 lukasz.124

lukasz.124

Początkujący

• 37 postów

Napisano 04 07 2008 - 17:37

Możesz utawić większą temperaturę zabezpieczanie CPU w Biosie- Tylko UWAGA!Dołączona grafika!! Jak ustawisz zbyt wysokie dane, może dojść do zapalenia i spalenia procka, więc ostrożnie.... i to bardzo.... Dodam, że u mnie jest ustawione na 60*C(lub 70 nie pamiętam).
  • 0

#4 _RaY_

_RaY_

Nowy

• 3 postów

Napisano 04 07 2008 - 18:26

Celdur

Zrobiłem jak powiedziałeś ale o nic nie pomogło, a pasty nałożyłem cieniutką warstwe.
  • 0

#5 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 05 07 2008 - 11:35

Założ może jakiś wentylator wyciagający powietrze z obudowy

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: wysoka temperatura przegrzewanie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych