zworki na napędzie
Rozpoczęty przez
benek59
, 11 03 2007 13:23
13 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 03 2007 - 13:23
nie wiem czemu ale nie wykrywami mi nagrywarki....kolega powiedział mi ze musze przetawić zworki ale jak zmianiłem jak on mi mówił to nie kyrywało mi dysku twardego.mam naped CD i nagrywarke prosze o pomoc jak mam to ustawić zeby mi nagruwarke wykryło...jak macie inne pomysły to piszcie
Napisano 11 03 2007 - 14:59
Sprawdź w instrukcji nagrywarki jak masz ją zamontować bo gdy ja chciałem swoją zamontować to musiałem ją ustawić na oddzielnym kablu (czyli w większości przypadków tak jest).
Napisano 11 03 2007 - 16:31
Zasadą jest separacja dysków twardych i napędów CD/DVD. Na taśmie przypiętej do pierwszego złącza w kontrolerze przypnij dysk twardy ustawiony zworką na MASTER, do drugiego złącza tej taśmy możesz w przyszłości podpiąć kolejny dysk ustawiony jako SLAVE. Drugie złącze przeznacz na napędy CD/DVD, przyjmuje się ustawienie nagrywarki jako MASTER a zwykłego napędu na tej samej taśmie jako SLAVE. Jeśli nie masz drugiej taśmy w zestawie czeka Cię wydatek kilku złotych w najbliższym sklepie komputerowym...
Napisano 11 03 2007 - 16:55
ykoops zabardzo nie rozumiem o czym piszesz do mnie...ale przeciesz mi wszytko działało i nie wiem czemu nie wykrywa jak mam zworki ustawić??mam CD-ROm do dysku twardego podłączony i tam zworka moze byc tylko na środku bo inaczej nie wykrywa mi dysku twardego...jeszcze raz napisze mam CD-ROm podłączony do twardego dysku i zworka ja środku a w nagrywarce kombinuje ale nic z tego
Napisano 11 03 2007 - 17:18
Zrezygnuj ze spinania razem dysku i napędu, to ma negatywny wpływ na osiągi dysku twardego. Jeśli upierasz się na jednej taśmie, dysk musi być jako MASTER (MA), nagrywarka jako SLAVE (SL- środkowa para pinów), po ustawieniu zworek wejdź do BIOSu i sprawdź czy widoczny jest napęd, w razie problemów ustaw Primary Slave na auto lub naciśnij enter w celu wykrycia urządzenia (nie jestem pewien jak to bedzie w Twoim BIOSie). Jeśli dysk i napęd jest widoczny dla komputera przy starcie a nie widać go tylko w Windowsie musisz przeinstalować kontrolery IDE/ATAPI w menedżerze urządzeń. Zrobisz to klikając prawym na Mój komputer i tam w zakładce odszukaj menedżera urządzeń, na liście sprzętu odszukaj kontrolery IDE/ATAPI, rozwiń i wybierz drugie urządzenie (kanał pomocniczy) kliknij prawym i usuń go, następnie w meny Akcja wybierz "skanuj w poszukiwaniu zmian", po chwili powinno wyskoczyć okienko informujące o instalacji nowego urządzenia i napęd powinien być już widoczny w Moim komputerze.
Napisano 11 03 2007 - 17:47
wszedłem do biosu zroboiłem jak napsałeś...tak samo z tym przeinstalowaniem...nie ma dalej:(
ja mam tak CD-ROM- NAGRYWARKA- DYSK TWARDY tak mam ułożne w kompie.. i jak napsaiłem ze nagrywarka ma byc na środkowych pinach to tak samo mam w CDROM a z tego co wiem nie wolno tak...i a jak dam w CD-ROM na inny niz środkowy to nie wykrywa mi dysku twardego
ja mam tak CD-ROM- NAGRYWARKA- DYSK TWARDY tak mam ułożne w kompie.. i jak napsaiłem ze nagrywarka ma byc na środkowych pinach to tak samo mam w CDROM a z tego co wiem nie wolno tak...i a jak dam w CD-ROM na inny niz środkowy to nie wykrywa mi dysku twardego
Napisano 11 03 2007 - 20:39
Pierwsza taśma podpięta pod złącze oznaczone na płycie głównej jako IDE1:
-podpięty tylko dysk twardy, ustawiony zworką na MASTER
Druga taśma podpięta pod złącze oznaczone IDE2:
-nagrywarka podpięta na pierwszym złączu taśmy ustawiona jako MASTER (MA)
-napęd CD podpięty pod drugie złącze taśmy jako SLAVE (SL)
W takim ustawieniu w BIOSie powinienieś mieć
Pirmary Master- Twój HD
Primary Slave- brak
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - napęd CD
-podpięty tylko dysk twardy, ustawiony zworką na MASTER
Druga taśma podpięta pod złącze oznaczone IDE2:
-nagrywarka podpięta na pierwszym złączu taśmy ustawiona jako MASTER (MA)
-napęd CD podpięty pod drugie złącze taśmy jako SLAVE (SL)
W takim ustawieniu w BIOSie powinienieś mieć
Pirmary Master- Twój HD
Primary Slave- brak
Napisano 11 03 2007 - 21:44
wszytko zrobiłem jak napisałeś a z zasadzie juz tak było to zmieniłem tylko zworki...i tak w biosie jest wykryty tylko HD ale jak właczam kompa i masz ta pierwsza strone co wchodzisz do biosu(jak dasz del.) i tam sa napędy i jest tak:
przeinstalowałem te porty i zainstalowało mi napęy uruchimiłem kompa i nic
przeinstalowałem te porty i zainstalowało mi napęy uruchimiłem kompa i nic
Napisano 12 03 2007 - 00:14
Ale to teraz ci nie wykrywa dysku? To raczej nie możliwe. Napewno zrobiłeś tak jak ykoops napisał?
Napisano 12 03 2007 - 00:21
Poddaję się, pytania na koniec: taśmy dobrze dociśnięte, zaznaczony kolorem kabelek w taśmie jest pierwszym od strony gniazda zasilania w napędzie i nagrywarce? Po przeinstalowaniu kontrolera IDE/ATAPI CD i nagrywarka pojawiły się a zniknęły po ponownym uruchomieniu komputera?
Napisano 12 03 2007 - 20:06
dzieki za pomoc ja jutro jade z kompem do inforamtyka...naped CD jest cały czas a nie ma nagrywaraki..dzieki jeszcze raz pozdrawiam
Napisano 13 03 2007 - 20:42
juz mam nagryware dobrą bo miałem 5 koni trojańskich i przez to nie wykrywało
Napisano 13 03 2007 - 22:18
No to ładnie
Polecam jakiegoś antywirusa i firewala a raz na jakiś czas odrobaczanie ad-aware, sysbotem etc
Napisano 15 03 2007 - 00:47
www.free-av.com
Ten atywir. powinien byc dobry (pod warunkiem że masz stały dostęp do netu, atywirus automatycznie aktualizuje się), sam uzywam i nie mam zastrzerzeń. Wykrywa trojany i robale.
polecam...
Ten atywir. powinien byc dobry (pod warunkiem że masz stały dostęp do netu, atywirus automatycznie aktualizuje się), sam uzywam i nie mam zastrzerzeń. Wykrywa trojany i robale.
polecam...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych