Skocz do zawartości

Zdjęcie

wyciszenie notebooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 chenoch

chenoch

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 02 2008 - 13:56

Witam!
Mam notebooka toshiba, i moim zdaniem źle zostały napisane sterowniki bo patrząc na pomiary temperatury doszedłem do wniosków:
<50 : wiatraczek chodzi na poziomie 1 i jest prawie w ogóle niesłyszalny (taka sytuacja jest bardzo rzadka)
50-55 : najpierw w ogóle nie chodzi:) albo włącza się jakiś ultra cichy:D i dopiero gdy dojdzie do 55 (zwykle dochodzi bardzo szybko) włącza sie na 1-2s wiatrak poziomu 3, który jest bardzo głośny, a następnie poziom 1, temperatura spada do 50 i tak w kółko....
>55 : najpierw chodzi na poziomie 2 który jest tez prawie w ogóle nie słyszalny, gdy przekroczy 65 włącza się poziom 3

problem w tym ze przy normalnej pracy kreci sie w kółko przy 50-55, a gdy jakimś cudem (nie wiem właśnie w jakim momencie) spadnie poniżej 50 i włączy się poziom wiatraczka 1, to nie dość że chodzi cicho to temperaturę utrzymuje przy 46-48, dopiero gdy zacznę coś kompilować lub uruchomię jakąś grę to temperatura wzrasta. Poza tym wtedy chodzi ciszej(poz 2 utrzymuję bardzo długo) niż przy małym obciążeniu...

Czy da sie jakoś to zmienić? Jakoś uciszyć?

Czy dało by się żeby przez cały czas chodził na poziomie 1 lub 2, aż do 65 czy nawet 55?

Może jakiś software do kontroli ACPI??

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 01 03 2008 - 11:20

Możesz się sprobować pobawić speedfanem, chociaż nie wiem czy to coś da.
Rozwiązaniem byłoby też (jesli się da) obnizenie napiecia procesora - będzie wtedy pobierał mniej energii

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych