Witam!
Mam notebooka toshiba, i moim zdaniem źle zostały napisane sterowniki bo patrząc na pomiary temperatury doszedłem do wniosków:
<50 : wiatraczek chodzi na poziomie 1 i jest prawie w ogóle niesłyszalny (taka sytuacja jest bardzo rzadka)
50-55 : najpierw w ogóle nie chodzi:) albo włącza się jakiś ultra cichy:D i dopiero gdy dojdzie do 55 (zwykle dochodzi bardzo szybko) włącza sie na 1-2s wiatrak poziomu 3, który jest bardzo głośny, a następnie poziom 1, temperatura spada do 50 i tak w kółko....
>55 : najpierw chodzi na poziomie 2 który jest tez prawie w ogóle nie słyszalny, gdy przekroczy 65 włącza się poziom 3
problem w tym ze przy normalnej pracy kreci sie w kółko przy 50-55, a gdy jakimś cudem (nie wiem właśnie w jakim momencie) spadnie poniżej 50 i włączy się poziom wiatraczka 1, to nie dość że chodzi cicho to temperaturę utrzymuje przy 46-48, dopiero gdy zacznę coś kompilować lub uruchomię jakąś grę to temperatura wzrasta. Poza tym wtedy chodzi ciszej(poz 2 utrzymuję bardzo długo) niż przy małym obciążeniu...
Czy da sie jakoś to zmienić? Jakoś uciszyć?
Czy dało by się żeby przez cały czas chodził na poziomie 1 lub 2, aż do 65 czy nawet 55?
Może jakiś software do kontroli ACPI??
wyciszenie notebooka
Rozpoczęty przez
chenoch
, 29 02 2008 13:56
1 odpowiedź w tym temacie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych