Skocz do zawartości

Zdjęcie

wybór dysku zewnętrznego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 schauer

schauer

Nowy

• 2 postów

Napisano 31 03 2008 - 21:56

Witam,

Planuję w najbliższym czasie zaopatrzyć się w zewnętrzny dysk twardy. Zrobiłem już pewne rozeznanie i chciałbym je teraz skonfrontować z Waszą wiedzą i doświadczeniem.

na co zwracam uwagę:
- pojemność: 1tb;
- usb i firewire;
- niezawodność;
- poziom hałasu w trakcie pracy(a raczej jego brak);
- użyteczność (automatyczny backup itp).

Na co w chwili obecnej byście postawili? Co wybrali?
Dzięki za głos w dyskusji.

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 31 03 2008 - 22:03

Dysk to proponuję ten: Seagate Barracuda ST31000340AS (1TB, 32MB, SATA/300, NCQ) - za ok. 650-700 zł,
A obudowę to nie wiem która zaproponować bo jest ich mnóstwo i dobrych - ja mam Welland z dodatkowym zasilaniem i funkcją sieciową
Dodam, że to dobry pomysł - ja mam taki dysk już ponad rok - są one zdecydowanie szybsze niż wewnętrzne... nawet podłączone tylko na USB.

• 0

#3 schauer

schauer

Nowy

• 2 postów

Napisano 31 03 2008 - 22:22

Dysk to proponuję ten: Seagate Barracuda ST31000340AS (1TB, 32MB, SATA/300, NCQ) - za ok. 650-700 zł,
A obudowę to nie wiem która zaproponować bo jest ich mnóstwo i dobrych - ja mam Welland z dodatkowym zasilaniem i funkcją sieciową
Dodam, że to dobry pomysł - ja mam taki dysk już ponad rok - są one zdecydowanie szybsze niż wewnętrzne... nawet podłączone tylko na USB.

Jotgie - dzięki za radę. Z dyskiem planuję się przemieszczać, dlatego ważne dla mnie jest jeszcze, aby był on dobrze zabezpieczony przed ewentualnymi uderzeniami, upadkami, wstrząsami itp. - dlatego myślę nad zewnętrznym.
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 31 03 2008 - 23:44

Nie wprowadzaj ludzi w bład, dysk podłączony przez usb nie ma prawa byc szybszy nawet od starego ATA 5400obr. Zobacz jaka jest maksymalna przepustowośc usb i jakie są transfery dysków a dopiero o tym pisz.
  • 0

#5 Sęp

Sęp

Początkujący

• 136 postów

Napisano 13 04 2008 - 12:50

no ja zakupiłem ostatnio dysk zew. HDD USB Seagate FreeAgentDesktop 500 GB w vobisie no i wmiare jestem zadowolony ale nigdy dysk zew. nie bedzie taki szybki jak SATA...jest to jakieś max 40 mb na sec
  • 0

#6 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 14 04 2008 - 11:47

Dokładnie, a przez USB nawet mniej, ok 20-25MB/s

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych