Skocz do zawartości

Zdjęcie

wolne otwieranie systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mircis

mircis

Początkujący

• 15 postów

Napisano 08 02 2008 - 20:00

Witam !

Mój system operacyjny to windows xp. Komputer ma 1,67 ghz procesor i 256 Ram-u. Po ostatnim ponownym wgraniu systemu występuje poważne spowolnienie otwierania systemu. To spowolnienie rozpoczyna się po wykazie urządzeń i napisie Veryfying DMI Pool Data - tutaj bardzo długa cisza a następnie pojawia się na dole ekranu biało - szary pasek postępu ( także strasznie wolny "z chwilami postoju" ), po którym dopiero pojawia się logo windows-a. Trwa to nienaturalnie dłużej niż kiedykolwiek wcześniej. Proszę o wszelką doradę co może być tego przyczyną. Z góry dziękuję.

mircis

• 0

#2 kropa

kropa

Początkujący

• 18 postów

Napisano 08 02 2008 - 23:08

spróbuj zresetować bios ale nie wiem czy to cos pomoze, przyczyn moze byc wiele od uszkodzonej płyty po błędach w windows. a moze zainstaluj jeszcze raz windows jezeli twierdzisz ze po instlacji sie stało

• 0

#3 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 09 02 2008 - 10:50

BootVis - ten program ci pomoże, służy do optymalizacji sektora startowego systemu Windows i usług uruchamianych podczas startu.
  • 0

#4 mircis

mircis

Początkujący

• 15 postów

Napisano 09 02 2008 - 21:02

Zresetowałem bios przez wyciągnięcie baterii. Zastosowałem zgodnie z instrukcją program bootvis. Niestety sytuacja nie uległa zmianie. Nie pozostaje nic innego jak pewnie spróbować sformatować partycje c: i wgrać na nowo system. Próbowałem aktualizować system - też bez skutku. Może jakieś pliki wsadowe są za to odpowiedzialne ???

mircis
  • 0

#5 wncvirus

wncvirus

Leń !

• 851 postów

Napisano 09 02 2008 - 21:49

A wyczyść rejestr programem np.CCleaner
  • 0

#6 mircis

mircis

Początkujący

• 15 postów

Napisano 09 02 2008 - 23:17

niestety rejestr też czyściłem już ccleanerem.
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 10 02 2008 - 10:35

Sprawdź czy dyski nie przełączyły się w tryb PIO
  • 0

#8 mircis

mircis

Początkujący

• 15 postów

Napisano 10 02 2008 - 12:07

co to takiego tryb PIO dysków i jak to zatem sprawdzić?
  • 0

#9 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 10 02 2008 - 12:13

Tryb PIO jest mało wydajny, ponieważ oferuje bardzo niską przepustowość oraz zwiększa zużycie procesora. Obecnie standardowy tryb, który każdy powinien mieć aktywny to tryb DMA. Sprawdzisz to wchodząc do menedżera urządzeń, następnie zakładka Kontrolery IDE ATA/ATAPI. Klikasz we właściwości kanału podstawowego oraz pomocniczego i sprawdzasz, jaki tryb jest obecnie aktywny. Jeśli będzie to PIO, wówczas najlepiej odinstalować dany kanał i uruchomić komputer ponownie...
  • 0

#10 mircis

mircis

Początkujący

• 15 postów

Napisano 10 02 2008 - 14:45

okazuje się że jest to jednak tryb DMA

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych