Skocz do zawartości

Zdjęcie

[wirus]Problemy z formatowaniem

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaCube

JaCube

Początkujący

• 109 postów

Napisano 05 06 2009 - 16:39

Witam, piszę w imieniu mojego kolegi, ponieważ ma dość poważny problem z kompem. Ściągnął jakiś plik, po czym aktywował mu się wirus. Nie chciały działać programy itd. itp. Mówił też, że ten wirus najpierw zainfekował antywirusa, tak żeby nie mógł go wykryć a następnie wziął się za resztę. Potem wszystko działało ale pewnego dnia komputer nie chciał się uruchomić. Tera może tylko włączać przez tryb awaryjny. W tym trybie awaryjnym na razie sformatował wszystkie partycje (d: i e:) oprócz c: czyli systemowej. Pożyczyłem mu bootowalnego pendrive'a z dosem, ale podobno włącza mu się normalnie system zamiast wiersz poleceń. Próbował też najnormalniej w świecie włożyć system i zrobić format przy instalacji XP'ka, niestety najpierw wyskakiwał błąd przy wybieraniu jakichś tam opcji przed instalacją, a jak mu się w końcu udało włączyć proces instalacji (ale bez formatowania) to wyskoczyło z 20 błędów i we właściwościach mój komputer nie ma żadnych informacji o komputerze, a w programach w panelu sterowania są tylko jakieś sterowniki chyba i to wszystko. Proszę o jakieś propozycje rozwiązania problemu.

//Zły dział , Przenoszę /macsch

• 0

#2 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 05 06 2009 - 16:49

Spróbuj go sformatować programem GParted (działa pod linuxem, także windows nie powinien stawiać oporu :sciana: )
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&...;GParted+0.4.41
Oczywiście też wypalasz na płytce i kolega startuje go jako liveCD

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 05 06 2009 - 19:19

Ściągnij ten poniższy plik Płyta Ratunkowa, wypalisz w ISO i startujesz z płyty, raz kasujesz i format Linux-a, i potem kasujesz i na nowo format w systemie Windowsa. Chodzi o wykasowanie wszystkich danych jakie system w czasie instalacji mógłby zaakceptować a w nich mógłby być wirus.
  • 0

#4 JaCube

JaCube

Początkujący

• 109 postów

Napisano 22 06 2009 - 11:56

Mój kumpel sformatował cały komputer jakimś programikiem nie wiem jakim i teraz ma po prostu pusty dysk. Oczywiście ma problem z zainstalowaniem systemu. Jak wkłada płytkę w Windą JEST NAPISANE, że nie wykryto systemu (na płycie) czy coś takiego. To wina płyty czy czegoś innego? Bo wirusa już chyba niema skoro sformatował wszystko

Użytkownik eunstachy edytował ten post 22 06 2009 - 13:02

• 0

#5 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 22 06 2009 - 13:02

Bo musi w biosie przestawić bootowanie na płytę CD.
  • 0

#6 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 22 06 2009 - 14:28

Pisałem piszę jeszcze raz wyraźnie, jeśli robisz format, lub re format, dysku twardego lub tylko partycji systemowej to tylko przy pomocy programu GParted.
Taki program jest na płytach instalacyjnych system Linux, lub jako pojedynczy program na płycie lub w pakiecie programów płyty ratunkowej. Jeśli chodzi o pakiet instalacyjny Linux-a to odradzam stosowania go do formatowania dysku chyba że Ubuntu. Jeśli chodzi o opcję drugą to też odradzam jedynie polecam zastosowanie płyty ratunkowej (patrz poniżej). Przede wszystkim wczytanie programu odbędzie się bez problemu i bardzo łatwo jedynie należy przy pojawieniu się planszy z znakiem krzyża (jak pogotowie ratunkowe), przepiąć mysz z PS2 do USB. Tak w każdym bądź razie u mnie należy zrobić.
Ta płyta ratunkowa sprawdziła się i dlatego nie sugeruję ale zalecam wykonanie ponownego formatowania z pod tej płyty.
Należy ją wczytać z pod BIOS-a tak jak byśmy instalowali system, z tym że system ten nie zostanie zainstalowany jedynie nastąpi inicjacja wszystkich programów z płyty.
Format należy zrobić wpierw w opcji Linuxa ta opcja jest już domyślnie w programie ustawiona a potem znowu wykasować i sformatować w systemie Windowsa.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych