Skocz do zawartości

torxan

OFFLINE Ostatnio: 03 08 2015 11:15
-----

Moje tematy

Blue Screen związany ze sterownikami graficznymi?

01 08 2015 - 13:41

Witam. Opiszę najlepiej mój problem od samego początku. Otóż gram sobie w CS'a i nagle wyskoczył mi błąd sterownika graficznego w komunikacie systemowym a chwilę później wyskoczył blue screen. Komputer się zrestartował i nie zdążył nawet dojść do momentu logowania i blue screen pojawił się znowu. Dokładnie taki:

2m5ge83.jpg

Nie było zatem jak włączyć kompa inaczej jak w trybie awaryjnym. Oczywiście moja pierwsza myśl - przeinstalować sterowniki graficzene. Zrobiłem to, restart i nie pomogło, dalej blue screen. Potem użyłem uninstallera do sterów, zrestartowałem i zainstalowałem sterowniki na nowo. Nie pomogło, dalej blue screen. Po przeglądaniu czeluści internetów w poszukiwaniu odpowiedzi i próbowaniu różnych magicznych trików w koncu się poddałem i stwierdziłem - a kij zrobie pełny format i będzie po problemie. Po ponownym postawieniu systemu wszystko ładnie działało do momentu... zainstalowania sterowników graficznych... Próbowałem instalować starsze wersje sterowników w nadzieji, że to wina nowych sterów, ale na starych dzieje się dokładnie to samo. Co dziwne, po którymś razie zainstalowałem jakieś bardzo stare stery i nagle po restarcie nie było blue screena. Myślę - super, wkońcu działa, ale zrestartowałem kompa jeszcze raz nic nie zmieniając i blue screen pojawił się znowu. Usługa windows update była wyłączona więc nic nie zaktualizowało się samo. Powinienem też nadmienić, że od momentu pierwszego blue screena komputer przestał wykrywać mój monitor. Dalej wyświetla obraz ale nie mogę zmienić rozdzielczości na 1920x1080 tylko max na 1280x1024. Myślałem na początku, że może muszę zainstalować stery do monitora, ale system go w ogóle nie widzi. Tak jakby to było jakieś niezidentyfikowane ciało obce podłączone do kompa. Monitor jest połączony bezpośrednio do karty graficznej kablem HDMI. Dodam, że nie overclockuję żadnych podzespołów. Reasumując - po każdym zainstalowaniu sterowników graficznych wyskakuje blue screen przy próbie włączenia komputera i można go uruchomić tylko w trybie awaryjnym. Bez zainstalowanych sterów można włączyć normalnie.

Mój pierwszy wniosek był taki - Raczej problem hardware'owy najprawdopodobniej z kartą graficzną. Natomiast wielu "specjalistów" stwierdziło, że może to być problem nawet z płytą główną, zasilaczem, ramem, a nawet z jakimś "EDID" monitora. Sam nie wiem co o tym myśleć, proszę o porady i pomoc w zidentyfikowaniu problemu.

Sprzęt:

Karta graficzna GTX 580 ASUS DCUII

Płyta główna ASUS P8P67 DELUXE R3 LGA 1155

Procesor Intel i7 2600K

RAM kingston 4 x 4gb 1600 DDR3 HyperX

Monitor Samsung SyncMaster S27A350H 27"