Skocz do zawartości

tomplach

OFFLINE Ostatnio: 06 09 2013 21:15
-----

Moje posty

W temacie: Padnięty dysk? Potężne spadki FPS w grach

06 09 2013 - 19:42

Tak, mam podstawkę chłodzącą. Ale żeby w IDLE, na pulpicie temp miała 70-75 stopni to faktycznie musi coś być nie tak. Mam gwarancję, dlatego nie rozbieram zbytnio lapka. Jedynie odkurzaczam mocno wyssałem kurz ze wszystkich kratek. Na serwis boję się oddawać, bo bardzo dużo negatywnych opinii krąży po necie o serwisie Lenovo w PL. Ciężka sytuacja.

Te temperatury mogą być spowodowane sterownikami albo czymś innym, czy raczej tylko wina hardware?

Dodatkowo zauważyłem niesamowitą abstrakcyjną anomalię. Jak odpalam HWMonitor to temperatura karty wzrasta do 80-85 stopni. Samo włączenie programu to powoduje. To samo MSI Afterburner, po odpaleniu go w celu sprawdzenia temperatur, użycie GPU oscyluje koło 0% a temperatury skaczą od 75-85 stopni. Ciekawym faktem jest też to, że wentylatory w laptopie zaczynają wchodzić na duże obroty, więc faktycznie karta zaczyna się nagrzewać, nie wiadomo czym. Jedynie gdy odpalam SpeedTesta to nic się nie dzieje i temperature GPU mi wykazuje na 47-48 stopni.

06 09 2013 - 13:15

Dysk wysłać na gwarancję bo ma problem z prawidłowym położeniem głowicy, lub całego laptopa bo raczej gwarkę masz Y580 nie jest starym modelem.

Ale na wpływ fps raczej to nie ma wpływu. Podaj jakie temperautry osiągają podzepsoły podczas grania - może wpadają w throttlingu w wyniku wysokiej temp.

procesor max 77, grafika 96

Temperatura w IDLE, wygląda tak, bardzo dziwnie. Wiadomo o co może chodzić?

t9y6hc.jpg

rlg6ee.jpg

06 09 2013 - 00:41

Wlasnie sprawdzilem i doszedlem do wniosku ze klatkuje w grach tylko jak mam grafike GTX660M. Jak ustawie na HD4000 to mam wprawdzie mniej klatek, ale gra chodzi plynnie. Hmm.

05 09 2013 - 23:31

11c8ftd.jpg

Tutaj są chyba problemy z systemem mechanicznym dysku prawda? Ale czy to wpłynęłoby aż tak na gry, że mam załóżmy 100fps i co 10 sekund spadają mi do 3-4?

MHDD odpale jutro z rana i dam wyniki tutaj.