witam
problem wygląda tak: są trzy komputery(laptopy) miały chodzić dwa na wifi a jeden na kablu.Dostawca to kablówka (Inea)
Trzeba dodać to ze kompy są na Viscia-nie wiem czy ma to jakiś związek? Komputery dwa jak się podłącza na wifi router linksys54gc rozłączają się samoczynnie po jakim czasie (3-5minut) rożnie na kablu tez tak sprawa wygląda były dw kompy na kabelku i jeden na wifi i w rożnym czasie się rozłączały wszystkie na przemian czasem rozłączył się jeden a reszta miała internet.
Adres mac został podany dostawcy linsys posiada 3 adresy mac ale został podany prawidłowy:)
Sprawa rutera i adresów wygląda tak: komunikacja miedzy ruterem a modemem jest oki czyli jest pobrany(przydzielony adres internetowy) z modemu (opcja Status w ruterze). Jest włączony dhcp na router`rze adresy na komputerach się przydzielały ale rozłączenie występowało nadal. Ustawione było wifi czyli wpa2 szyfrowanie aes. W kartach sieciowych wyłączyłem TCP/ipv6 i udostępnianie plików i drukarek.potem postanowiłem przydzielić na stale adresy czyli np: ip: 192.168.1.100 maska: 255.255.255.255.0 brama:192.168.1.1 dns:62.21.99.95 i tak we wszystkich komputerach tylko końcówki były inne IP nadal się rozłączały komputery na przemian rożnie. Firmware jest aktualny na ruterze.Caly problem wiąże się z połączeniem kompów z ruterem bo sam internet jest na jednym lub drugim kompie lub trzecim tylko jak sa trzy komputery podłączone nawet dwa to zaczynają się dziać dziwne rzeczy.
Powiem tak nie wiem czy popełniam jakiś błąd w tym wszystkim i go nie widzę możliwe ale może ktoś mi podsunie jakiś pomysł
dziękuje z góry za pomoc
ruter jest nowy kupiony wczoraj około 200zl koszt urządzanie a nie może otrzymać połączeń na wifi lub kablu:((((
tencin

Moja zawartość
Nie podano