Skocz do zawartości

Zdjęcie

[technologia] Beteria zbudowana z wirusow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 zedulec

zedulec

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 04 2006 - 11:23

Zespół naukowców z Massachusetts Institute of Technology (MIT) opracował nową metodę konstrukcji baterii litowo-jonowych, wykorzystując w tym celu wirusy, które zwykle wywołują u człowieka różne infekcje.

Wykorzystując drobnoustroje, badaczom udało się stworzyć mikroskopijne druty, które mogą być włączone w strukturę elektrod baterii litowo-jonowych. W eksperymencie wykorzystali szczep wirusa M13, którego łatwo ulega wszelkim modyfikacjom, dzięki nieskomplikowanej budowie.

Jak podaje magazyn Nature, manipulacja genami odmiany M13 umożliwiła dodanie do zewnętrznych warstw drobnoustrojów jonów pewnego metalu, a następnie pokrycie go chlorkiem kobaltu i odrobiną złota. Podczas samoczynnego procesu replikacji wirusa, tworzy on swoje kolejne kopie, rozbudowując w ten sposób mikroskopijne druty. Każde ogniwo tak powstałego przewodu posiada średnicę sześciu nanometrów, zaś jego długość wynosi 880 nm.

Źródło: The Inquirer

• 0

#2 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 08 04 2006 - 11:31

No nieźle, dobrze, że to M13, a nie H5N1 ;>, ale tak w ogóle to nie wiem co im te nano-wiruso-druty dają xD nie znam sie na bateriach xD

• 0

Napisano 08 04 2006 - 11:39

hmmm niewiem czy chcial bym miec baterje w pilocie przez ktyora moglbym sie rozchorowac
  • 0

#4 dawid2202

dawid2202

Początkujący

• 43 postów

Napisano 08 04 2006 - 11:45

Fascynujące ;> Dzięki temu mozna robić pojemniejsze, lzejsze i mniejsze baterie ^^
  • 0

#5 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 08 04 2006 - 11:45

hmmm niewiem czy chcial bym miec baterje w pilocie przez ktyora moglbym sie rozchorowac

Myślisz, że przez tą, którą masz nie możesz sie rozchorować ?? spróbuj połknąć ;>
  • 0

#6 socha

socha

Obserwator

• 8 postów

Napisano 08 04 2006 - 11:58

ale tak w ogóle to nie wiem co im te nano-wiruso-druty dają

że to akurat wirusy to pewnie same w sobie nic nie dają, chodzi o technologię otrzymywania drucików o tak znikomych rozmiarach
  • 0

Napisano 08 04 2006 - 12:08

Myślisz, że przez tą, którą masz nie możesz sie rozchorować ?? spróbuj połknąć ;>

no nie jestem az tak opuzniony zeby polykac baterie, a taj np peknie albo jesli jest taka mozliwosc wyleje to co mamy epidemie xDxD:D:D:D:D:D moim zdaniem pewnych wytworow natury nie powinnismy dotykac modyfikowac czyy stosowac, w taki wlasnie sposub powstaja nowe bronie choroby i takie tam. potem nagle sie okarze ze wystarczy do takiego wirusa dodac cos tam i zaglada gotowa.
  • 0

#8 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 08 04 2006 - 12:13

no nie jestem az tak opuzniony zeby polykac baterie

Nie śmiem sądzić inaczej. Niemniej jednak dzieci potrafią, masz córe to powinieneś wiedzieć.
  • 0

Napisano 08 04 2006 - 12:16

mam ale jakos jej do glowy takie pomysly nie przyszly i raczej juz nie przyjda,a le zna przypadki gdzie tacy malcy wrzucili bateryjke np do akwarium 500 litrowego i niestety zanim sie zorjetowali jak jest przyczyna padania rybek bylo zapuznio
  • 0

#10 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 08 04 2006 - 12:25

mam ale jakos jej do glowy takie pomysly nie przyszly i raczej juz nie przyjda

no to tylko pogratulować pociechy :>

malcy wrzucili bateryjke np do akwarium 500 litrowego i niestety zanim sie zorjetowali jak jest przyczyna padania rybek bylo zapuznio

metr x metr x 0.5 metra - no spore, a jak rybki były jakieś super egzotyczne to niezłe straty ;>
Poza tym wszystkim to sie zastanawiam czy ten M13 to jest groźny dla ludzi, bo z tego co Biszat napisał to nie można jasno powiedzieć.
  • 0

Napisano 08 04 2006 - 12:45

z tego co znalazlem to chyba tak (jest w jakims stopniu grozny dla czlowieka)

M13 Inne zapalenia stawów
M13.0 Nieokreślone zapalenie wielostawowe
M13.1 Zapalenie jednego stawu niesklasyfikowane gdzie indziej

dokladnieszych danych nie moge znalezc ale generalnie musi cos z nim byc nie tak skoro jest w katalogach chorub czy jak tam one sie nazywaja

• 0

#12 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 08 04 2006 - 12:48

Heh, no to może ci naukowcy jeszcze troche popracują i wykorzystają jakieś inne wirusy, nie groźne dla człowieka, do tych baterii. ;>

• 0

#13 socha

socha

Obserwator

• 8 postów

Napisano 16 04 2006 - 20:49

tym razem bakterie ale też w związku z energią...

Zespół naukowców z uniwersytetów Rice oraz Południowej Kalifornii poinformował o rozpoczęciu eksperymentów nad nowym gatunkiem bakterii, które wytwarzają niewielkie ładunki elektryczne.
Zdaniem badaczy, pomoże to skonstruować miniaturowe i odnawialne ogniwa paliwowe. Prace prowadzone są pod patronatem amerykańskiego Departamentu Obrony, który przeznaczył na ten cel blisko 4,4 mln USD.
Jak przyznają przedstawiciele ministerstwa, armia zainteresowana jest produkcją niewielkich robotów szpiegowskich, których praca nie będzie już uzależniona zasobów energetycznych tradycyjnych baterii.

Przedmiotem badań w obydwu uniwersytetach jest jeden z gatunków drobnoustrojów, który żywi się zwykłą wodą i jako efekt przemiany materii, wytwarza niewielkie ładunki elektryczne.

Źródło: Engadget
  • 0

#14 SkooRo

SkooRo

Początkujący

• 22 postów

Napisano 18 04 2006 - 18:28

jeden z gatunków drobnoustrojów, który żywi się zwykłą wodą

to chyba przejęzyczenie autora artykułu albo niedpowiedzenie...

uwaga uwaga ogłaszam panikę ogólnoswiatową jesli te bakterie wydostaną się z laboratorium grozi nam całkowita susza... :D

A tak na serio to drobnoustoroje mogą wykorzystywać energię wiazań zawartą w nieorganicznych związkach chemicznych, czyli ta woda nie może być taka czysta do końca. Ja bym ja zaprawił siarkowodorem, tlenkiem azotu, amoniakiem czy czymś podobnym ;>

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych