Skocz do zawartości

t_kepa

OFFLINE Ostatnio: 26 09 2007 19:37
-----

Moje tematy

[hosting] Domowy serwer

22 09 2007 - 22:53

Witam. Szykuję się do umieszczenia w mojej sieci domowej serwera, mam parę pomysłów i proszę o porady oraz uwagi. Z góry dzięki za poświęcony czas.

1) Struktura sieci, co wybrać?

a) łącze neostrada + modem thomson speed touch z firewallem (podobno są w miarę dobre, ale tak tylko czytałem) + serwer pełniący rolę firewalla + switch + komputery domowe

:) łącze neostrada + modem z firewallem + switch + komputery domowe i serwer

Osobiście bardziej pasuje mi rozwiązanie drugie ponieważ w przypadku awarii serwera nie będzie problemu z dostępem do internetu, ale pytanie brzmi czy firewall wbudowany w modem dostarczony od neostrady będzie wystarczający?

2) Serwer oparty na Windows 2003 lub innym z rodziny windows:

a) robienie kopii zapasowych plików/folderów (które sam ustalę) z komputerów domowych. Zależy mi na tym, aby była „historia wersji” plików/folderów, wyglądało by to mniej więcej tak:
backup/komp1/dokumenty/20.09.07
backup/komp1/dokumenty/21.09.07
backup/komp1/dokumenty/22.09.07

:) robienie kopii zapasowych poczty mail (Outlook Express + mozilla thunderbird), ale podejrzewam że będzie się to odbywało podobnie jak w punkcie wyżej

c) serwer poczty – wybrać wbudowany w Windows czy jakiś inny? Neostrada ma zmienne IP ale myślę że nie będzie to problemem gdyż są takie usługi jak no-ip.com itp. Pytanie tylko czy uda się zarejestrować domenę na mail w przypadku zmiennego IP?

d) serwer WWW – jak wyżej

e) serwer ftp – jak wyżej

f) zdalny dostęp do całego serwera – tight vnc lub inny podobny będzie dobry? Czy zdalny pulpit pozwala na zarządzanie komputerem na poziomie administratora lub z jego uprawnieniami, ale bez wylogowania administratora? Które rozwiązanie jest bezpieczne?

g) ważne aby serwer był dobrze zabezpieczony, ponieważ będzie zawierał kopie różnych dokumentów nie chciałbym, aby ktoś obcy je przechwycił (nie spodziewam się żadnych ataków ale wolę być przezorny). Czy oprócz oprogramowania antywirusowego (myślę nad jakimś all-in-one typu norton 360 lub kaspersky internet security, ewentualnie sam antywirus np. nod32) coś potrzebuję?

Serwer domowy

12 09 2007 - 23:22

Witam. Po przeczytaniu kilku pism zaczęło interesować mnie postawienie domowego serwera, w przyszłości myślę też o „cyfrowym domu”. Nie wiem na jakim systemie będzie pracował ale prawdopodobnie windows home server który ma się wkrótce ukazać, ewentualnie w2k3. Moje wstępne pomysły i wymagania:

1 udostępnianie plików w sieci domowej
2 serwer poczty
3 cichy
4 w miarę niski pobór mocy
5 cena ok. 1000zł

Sprzęt chcę skompletować sam i chciałbym się poradzić co do minimalnych wymagań. W sieci będą pracować 3 komputery (skrętka 100mb) + 1 laptop (wireless 54mb)

Pytania:
1) (udostępnianie plików) myślę nad rozwiązaniem 2x dysk 7400obr sata lub ata i do tego raid 0 dla przyśpieszenia. Moje pytanie brzmi czy to coś da czy wystarczy jeden najzwyklejszy dysk bez raida?

2) połączenie wszystkich komputerów w jedną sieć. Moje łącze to neostrada. Jak wiemy zmienne ip, ale przy wykorzystaniu dyndns i innych usług nie będzie to problemem dla serwera poczty?

3) chciałbym żeby procek był mało grzejący i raczej interesują mnie nowsze technologie, wstępnie przeglądając allegro zainteresował mnie Intel dual core E2140 (zegar 1.6, szyna 800mhz, 1mb ciche, technologia 65nm). Myślę że ma mały pobór prądu i się nie grzeje. Ewentualnie jakiś P4 bo z tego co się orientuje Athlony i Semprony to się w praktyce grzeją?

4) ram. Tutaj nie mam żadnej koncepcji bo nie za bardzo się znam. Ilość: myśle że 1GB wystarczy. Teraz pytanie czy dual 2x512, czy zwykłe 1gb lub zwykłe 2x512 czy jeszcze jakieś inne odmiany (czy ma sens ECC czy jakoś tak)?

5) struktura sieci. Obecnie moja sieć wygląda następująco: kabel telefoniczny + modem + switch + skrętka + komputery. Pytanie czy poprostu dopiąć serwer do switcha jako kolejny komputer czy wstawić go między modem a switch?

Na razie tyle pytań, reszta wyjdzie w czasie. Z góry dzięki za zainteresowanie.