Skocz do zawartości

skalarado

OFFLINE Ostatnio: 07 05 2011 01:24
-----

Moje posty

W temacie: Restart komputera

30 04 2011 - 02:53

Posiadasz na komputerze zainstalowany jakiś sprzęt z BroadComa?
Spróbuj odpalić to: http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe
Postępuj według instrukcji, a końcowy log wklej tutaj.

W temacie: Brak BOOTMGR ctr+shift+del aby resetować Windows Vista

29 04 2011 - 19:52

Ostatnio zajmuję się moim problemem ;) i mam oba Windows'y jakie wymieniłeś Windows 7 oraz Windows XP SP3. I przez przypadek natknąłem się na to samo ale sobie z tym poradziłem.

A więc tak BootMGR odpowiada za rozruch Win7, natomiast NTDLR za rozruch XP'ka. Podczas formatowania partycji w Win7, instalator pobiera 100mb miejsca na którym umieszcza pliki które ciągną z płyty odpowiedni plik rozruchowy, w tym przypadku BootMGR, ty nie kończąc instalacji Win7 pozostawiłeś te pliki na dysku i teraz wkładając płytę z XP on nie potrafi odnaleźć BootMGR ponieważ jak już wyżej napisałem XP ma w sobie NTDLR.

Rozwiązaniem może okazać sie dokończenie instalacji Win7, a następnie przeinstalowanie go na XP, lub jak kolega brutus3 napisał sformatować partycję odpowiednim programem GParted (ja również nim się wcześniej posłużyłem). Jeśli masz obudowę pod dysk możesz podpiąć go do niej i sformatować dysk na innym komputerze, jeśli jej nie posiadasz to wypal na płycie CD obraz programu Hiren's BootCD 13.2 (najnowsza wersja). Następnie z niej startujesz, wybierasz odpowiedni program i niszczysz partycje ;) Od tego czasu komunikat nie powinien się ukazywać.

Pozdrawiam.