Skocz do zawartości

Zdjęcie

router czy switch ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 piterjazz

piterjazz

Początkujący

• 49 postów

Napisano 10 11 2006 - 22:49

witam,

mam takie pewnie banalne dla niektorych pytanie. Mam udostepniona neostrade na jedna karte sieciowa czyli na tym kablu ktory z niej wychodzi mam internet... adres tego polaczenia to 192.168.0.1 i teraz mam pytanie. Czym sie rozni switch od routera i co bedzie lepsze zebym mogl podlaczyc jeszcze do netu 8 uzytkownikow.

wogole czym sie rozni switch od routera i kiedy stosowac to a kiedy to drugie.

dziekuje z gory za odpowiedz

• 0

#2 Titter

Titter

Linux I Sieć.

• 237 postów

Napisano 10 11 2006 - 23:43

W najprostszym wydaniu switch to przekaznik tak skonstruowany ze potrafi zapamietac i rozrozniac jeden komp w podsieci od drugiego. Głownie sluzy do dzielenia lacza.
Router to zaawansowany switch, ponadto ze wie z kim ma do czynienia to dodatkowo moze pewne rzeczy blokowac (porty, pakiety). Czesto jako router wykorzystuje sie po prostu starego kompa na ktorym od razu mozna postawic serwer, ale istnieja routery sprzetowe. Routery spelniaja jeszcze jedna wazna funkcje. obnizaja TTL(Time to live), zeby datagramy nie krazyly w nieskonczonosc.
Zeby tylko rodzielic lacze wystarczy ci dobry switch (nawet 8 portowy). Natomiast jezeli chcialbys ustawaiac dodatkowo ruch w sieci to potrzebujesz router. Routery sa drozsze ale jak wspomnialem mozesz wykorzystac starego kompa.

• 0

#3 piterjazz

piterjazz

Początkujący

• 49 postów

Napisano 11 11 2006 - 00:06

Wielkie dzieki za odpowiedz, bo rozjasnila mi pewne rzeczy. A powiedz jak wykorzystac stary komputer, czy musze tam instalowac jakies specjalny program ? rozumiem ze wtedy taki switch jest podlaczony kablem rj45 do komputera tego starego, ale co wtedy robi ten komputer ?

a i jeszcze jedno..... chcialbym udostepnic neta wifi. czy wtedy jak mam taki komputer potrzebuje AP i switcha ? czy tylko router wifi wchodzi w gre ?

pozdrawiam
  • 0

#4 Titter

Titter

Linux I Sieć.

• 237 postów

Napisano 11 11 2006 - 00:56

Co do starego kompa: potrzebujesz kilku programikow (ale najlepszy jest do tego nawet najprostszy linux), wtedy taki komp spelnia role przekaznika pakietow i jego filtra, mozna takze dolozyc jakiegos firewall na cala podsiec itp. Rozdzielic uslugi serwerowe na poszczegolnych userow itp.
Jezeli chodzi o wifi to nie bardzo sie w tym oriientuje. A stary komp musi miec usb w ktorym bedzie neo plus karta sieciowa ze skretka podlaczona juz wtedy tylko do hub na odpowiednia liczbe wejsc.
Przy wifi pewnie bez AP sie nie obedzie ale nie wiem...
  • 0

#5 piterjazz

piterjazz

Początkujący

• 49 postów

Napisano 11 11 2006 - 01:29

chcialbym to zrobic na linuksie ale kompletnie sie na tym nie znam wiec napewno nie dam rady:(to wszystko w konsoli wpisywac masakra :D
a moze masz jakas skrocona instrukcje ??

pozdrowionka
  • 0

#6 Titter

Titter

Linux I Sieć.

• 237 postów

Napisano 11 11 2006 - 10:52

Tzn. jeszce sam tego dokladnie nie cwiczylem ale nie jest to straszne
mozna wpisac kilka na prawde prostych komend w pliczku, zapisac go i uruchomic w konsoli i powinno dzialac. Prostu firewall i obsluga pakietow zajmue nie wiecej niz 10 linijek. Mam zamiar na dniach sie porzadnie za to zabrac wiec moge sie niedlugo podzielic wynikami. Jednak moze to zajac nawet do miesiaca :D Zbieram sprzet wlasnie na starego kompa :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych